‘Vi står stadig her’ – At være AGF-fan i svære tider

11
Samlet for Aarhus/Fans

I en tid hvor resultaterne på banen er svingende og udsigten til en placering blandt de bedste er usikker kan det være svært som AGF fan at holde gejsten oppe og ikke mindst vedligeholde troen på at AGF kommer tilbage på sporet igen.

Af: Gustav Elias Andersen

Siden årtusindeskiftet har holdet aldrig rigtigt formået at finde et stabilt niveau og nedrykningerne til 1. Division har sat sine spor på den stolte traditionsklub fra Aarhus. Frygten for lignende scenarier kan nemt plantes, men det er i disse perioder hvor spillere, trænerstab og ikke mindst fansene må stå sammen og opretholde håbet og hungren efter sejr.

Med de haltende resultater kan det være svært at finde motivationen til fortsat at støtte op om holdet til både ude og hjemmekampe og til trods for de positive slutplaceringer i de forgangne sæsoner er der grund til en vis skepsis blandt aarhusianerne.

I forsøget på at bringe et indblik i, hvad der vil sige at være inkarneret og loyal GF-fan, har Morethanaclub fået muligheden for at snakke med den – som han selv kalder det, inkorporerede AGF fan: Poul Christensen der siden 1970’erne har været at finde på tribunerne på Ceres Park og størstedelen af de danske udebaneafsnit.

Han har om nogen været med hvor det har været allerfedest at være AGF fan, men også oplevet en sørgmodig tid med skuffende resultater, nedrykninger og omtale af hans elskede klub som et galehus.

Vi her på redaktionen fik mulighed for at få et indblik i hans overbevisning om holdets nuværende stand, udviklingen af fanskaren i løbet af hans tid som fan, en snak om fremtiden og hvordan AGF har sat et præg på ikke bare hans dagligdag, men hele hans liv.

“Førhen var der ikke nogen der sang”

Poul der selv voksede op i Aarhus og siden da aldrig har forladt kommunen, begyndte helt naturligt at holde med AGF fra barns ben. En kultur og ånd der siden har holdt ved og er blevet en lige så stor del af sit liv som det at gå på arbejde.

Udover trofast at støtte op om byens hold hver weekend er han formand for det udvalg der står for at arrangere udebaneturene, hvilket var en forløsning der var svær at sætte ord på da de for første gang igen skulle afsted på udebane mod Aalborg efter halvandet års pause. Hans arbejde består af at koordinere transport, få bestilt busser og være sikker på der bliver gjort reklame så de kan få sendt en masse afsted.

Selvom det selvfølgelig for Poul altid er en fornøjelse at være tilstede til hjemmekampene i Aarhus, er det at komme på udebane altid noget der har ligget ham meget nær. Allerede i starten af sin tid som AGF fan tog han gerne til et traditionsopgør i København til trods for at antallet af de medrejsende fans var begrænset. En fankultur der tydeligt har ændret karakter og i dag indebærer langt flere fans.

For som han selv siger det, “førhen var der ikke rigtigt nogen der sang hverken på ude eller hjemmebane, men i starten af årtusindet kom der meget mere sang, som var noget der tiltalte mig endnu mere,”. Særligt roser Poul unge fans, der ifølge ham har bidraget enormt til at skabe den stemning, man nu kan opleve uge efter uge på Ceres Park.

Generationsskiftet har dog ikke sat en stopper for Pouls optræden til kampene og som medlem af fanklubben står han altid samlet med sin vennegruppe. En vennegruppe af stolte AGF-fans som på tilsvarende vis som Poul har fulgt med i en lang årrække.

De har en tradition om at mødes før hver hjemmekamp lige snuppe et par øl på et værtshus eller privat og derefter følges afsted til deres pladser på stemningstribunen.

Under coronatiden hvor stadionplatter og højtråbende kamp tilskuere ikke var muligt blev vennegruppe inviteret til fællesspisning og bajer på kampdagene.

Det var da også en forløsning da de endelig kunne komme afsted på udebane og alt arbejdet var færdiggjort: “på selve kampdag laver jeg ik noget, på nær at sidde bagerst i bussen og drikker bajer” lyder det fra ham med et glimt i øjet. “Vi kender jo hinanden efterhånden, vi har en fast kerne på 20-30 stykker der kommer til alle ude og hjemmebane kampe og varmer op sammen”.

Netop det fællesskab har udviklet sig bemærkelsesværdigt ifølge Poul der tydeligt kan mærke at de mange officielle fangrupperinger som støtter op om klubben har taget fanskaren til et nyt niveau.

I begyndelsen af Pouls fan-karriere var det primært klappende hænder og en utilfredshed over for dommeren der lagde grundlaget for stemning på stadion, hvor det i dag består af utallige kreative slagsange og tifoer som er med til at skabe rammen om kampen.

Bare glad for to gode sæsoner

Som en central del af de trofaste fans er det tydeligt at mærke en ærgrelse og skuffelse i omgangskredsen over opstarten: “Vi er oprigtigt kede af det og trætte af at det går som det gør” En gentagne historie for de engagerede AGF-tilhængere der også tydeligt kan mærkes hos Poul.

“Specielt med udekampe har det ikke været et stort tilløbsstykke. Ikke engang første gang vi kunne komme afsted. For os i kernegruppen var det specielt, det var næsten som juleaften gange fem da vi endelig kunne komme afsted igen, vi kunne ikke en gang samle mere end én dobbeltdækker”

En af grundene, mener Poul, er spillet på banen der halter og som dermed holder flere fra at tage med på udebane og efterhånden også på Ceres Park.

“Vi er sådan set bare glade for der var to sæsoner hvor det gik godt, for det er vi fandme ikke vant til. Det er det der gør at man forbliver tilhænger at man håber på det kommer til at gå bedre, potentialet burde være der”

Et svært transfervindue med afgang til mange af de prominente navne, som på bedste mulig vis skal erstattes og sammenspilles tager tid og derfor vil han da også være med end tilfreds hvis vi her med opstarten i mente kan sikre os en top 6 placering.

En fortrøstningsfuld udmelding om stærke spillerhandler på sidste dag i transfervinduet og en håndfuld unge spillere der ifølge Poul med garanti nok skal slå igennem, skal det nok lægge en solid grobund for et Superligahold der vil være en fast bestanddel af toppen

Vi her på redaktionens side siger tusind tak til Poul for at medvirke til dette interview og indenfor en periode vil vi komme med endnu en artikel på baggrund af vores samtale med Poul som omhandler mere spillermateriale, David Nielsen og meget andet.

 

Få notifikation
Notifikation ved
11 Comments
mest bedømte
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Larshansen8080
1 år siden

Fremragende artikel !!! – Dine forældre må vare stolte

Stoetter gustav i svaere tider
Stoetter gustav i svaere tider
1 år siden
Reply to  Larshansen8080

Det tror jeg bestemt også.
God aften til dig lars 🙂

Larshansen8080
1 år siden

🙂 tusind tak og i ligemåde stoetter Gustav i svaere tider

Stoetter gustav i svaere tider
Stoetter gustav i svaere tider
1 år siden
Reply to  Larshansen8080

Tak for det lars, du gjorde lige min aften meget bedre, da min kat gik bort fornyeligt 🙁

Larshansen8080
1 år siden

#RIPkat

Stoetter gustav i svaere tider
Stoetter gustav i svaere tider
1 år siden

Jeg er helt vild med din fine artikel !! og synes du lyder som er herlig fyr med stort potentiale.

Matty87
1 år siden

Fed artikel – godt med lidt andre historier og indsigt end man normalt læser på diverse sites.
Keep up the good work!

Stoetter gustav i svaere tider
Stoetter gustav i svaere tider
1 år siden
Reply to  Matty87

Helt enig mester 🙂
Du må simpelthen være dansk lære med de fine ord du bruger.
God aften til dig 🙂

Larshansen8080
1 år siden

ohøj gutter er i klar på at mødes ved en cafe og drikke en kop kaffe og snakke om artiklen:-)

Stoetter gustav i svaere tider
Stoetter gustav i svaere tider
1 år siden
Reply to  Larshansen8080

Hej lækre lars, længe siden vi skrev sammen sidst 🙂
Jeg er faktisk mere til stripklub og nogle lækre damer med store jader, hvad med dig?

Stoetter gustav i svaere tider
Stoetter gustav i svaere tider
1 år siden

Det var selvfølgelig for sjovt lars
God aften til dig igen