Transferdebatten del 2: Får vi ændringer i bagkæden?

5

Af Rasmus Thomsen

I efteråret har AGF spillet 13 kampe i 3F Superligaens grundspil, hvoraf det kun er lykkedes for modstanderholdende at score på AGF-defensiven 16 gange. Kun førerholdet FC Midtjylland og Randers FC, har lukket færre mål ind end AGF. Det er altså en stærk aarhusiansk defensiv, med flere salgsbare profiler. Transfervinduet er åbent. Får vi ændringer i bagkæden frem mod forårssæsonen?

Tålmodighed og kontinuitet har været vejen frem for AGF efter ansættelsen af David Nielsen. Flere spillere på det nuværende AGF-mandskab har efterhånden været i klubben i længere tid – svingdøren er lukket. Holdet er sammenspillet og aftalerne er på plads.

Efter et par missede top-seks placeringer i de første år med David Nielsen ved roret, har tålmodigheden endelig båret frugt. Et transfervindue med mange ændringer vil ikke ligne det nuværende AGF.

Stammen i start-11 er blevet opbygget over tid. Derudover har man lykkedes med, at finde gode 1:1 erstatninger, hvis der har været spillersalg eller kontraktudløb.

Klubbens tidligere sportschef Peter “PC” Christiansen har også forsøgt sig med rettidig omhu. Han har sikret sig en stærk bredde i truppen, hvilket bl.a. har gjort, at spillerne nemmere har kunnet afløse hinanden.

Sidst men ikke mindst har flere unge spillere været dygtige nok til, at få chancen på førsteholdet.

 

Status på efteråret:

Endnu engang har man set flere stærke præstationer i AGF-forsvaret. Særligt Casper Højer Nielsen og Frederik Tingager har leveret flere fantastiske præstationer. Der er kun to hold i 3F Superligaen, der har lukket færre mål ind end AGF i dette efterår, hvilket vidner om en stærk aarhusiansk defensiv.

Et af de helt store spørgsmål på forsvarssiden er, om der kommer spillersalg. Det mest oplagte salgsemne er Casper Højer Nielsen, der står overfor kontraktudløb til nytår. Derfor skal han sælges nu, hvis der skal indkasseres penge for ham.

Med nye kontrakter til Tingager, Hausner og Backman ligner det, at man har sikret sig kontinuitet i bagkæden et godt stykke tid frem. Både Frederik Tingager og Sebastian Hausner er dog oplagte transfermål for større klubber. Derfor kan man ikke føle sig helt sikker på, at de bliver i klubben.

Og så er der selvfølgelig spørgsmålet om højre forsvarsside.

Hvem vinder duellen? Kevin Diks eller Alexander Munksgaard?

Diks er stadig kun i klubben på leje, og kan den aftale gøres permanent? Vil Munksgaard finde sig i at sidde på bænken, eller er han allerede på vej videre?

 

Gennemgang af forsvarsspillere:

Ifølge AGF.dk har cheftræner David Nielsen ti forskellige forsvarsspillere at vælge mellem i førsteholdstruppen.

Frederik Tingager:

Siden Tingager kom til klubben fra tysk fodbold, har han imponeret stort. Han virker som det sikreste valg i midterforsvaret, hvor Hausner, Backman og Juelsgård kæmper om pladsen ved siden af.

Kun skader har holdt Tingager lidt tilbage i perioder. Tingager har mere og mere overtaget rollen som krigeren og styrmand fra Niklas Backman. De mange flotte præstationer fra Tingagers side, satte en del transferrygter i gang – særligt i sommer. Der gik også rygter om, at Tingager var blevet lovet et skifte væk fra klubben.

Sådan gik det heldigvis ikke. I stedet har den høje forsvarsklippe netop forlænget sin kontrakt, så den nu gælder helt frem til sommeren 2025.

Derfor skal der en god slat penge på bordet, hvis den 27-årige forsvarsspiller skal væk fra AGF.

 

Sebastian Hausner:

Særligt i foråret 2020 imponerede Sebastian Hausner stort. Han gik fra at være reserve for Tingager/Backman til at være fast mand. 20-årige Hausner har dog ikke helt vist samme niveau i dette efterår, hvor man har set flere svingende præstationer fra stortalentets side.

Der er dog ingen tvivl om, at Hausner er fremtidens mand og måske endda anfører i AGF. Det vidner en ny 5-årig kontraktforlængelse da også om. Hausner har også et stort salgspotentiale, så et salg denne vinter kan ikke helt udelukkes. Det bør dog kun ske ved et meget stort bud.

Hausner ligner en fast mand ved siden af Tingager – også når forårssæsonen begynder.

 

Niklas Backman:

Klubbens anfører har været igennem flere længere skadesforløb i de seneste sæsoner. ”Batman” rejser sig dog gang på gang. Svenskerens kontrakt er netop blevet forlænget, så den gælder frem til sommeren 2022.

Tidligere har Backman været rygtet tilbage til svensk fodbold, men kontraktforlængelsen må betyde, at et skifte hjem næppe er aktuelt, foreløbigt.

Backman har været en fantastisk spiller for klubben, men skader og en fremskreden alder har sat ham lidt bag i køen. Anføreren er stadig en stor kulturbærer for holdet, især i omklædningsrummet og på træningsbanen, og derfor er han en vigtig brik i bestræbelserne på at etablere sig i den øverste del af 3F Superligaen.

 

Jesper Juelsgård:

Den trofaste reservespiller har fået en del spilletid i 2020. Her har Juelsgård vist, at han er til at stole på. Han har leveret flere gode præstationer, der gør, at man kan føle sig tryg, hvis der skulle opstå karantæner eller skader i det bagerste geled.

Juelsgård virker tilfreds med sin rolle som reserve og han ser klar ud når han får chancen. Jesper Juelsgårds professionalisme og rutine er noget, der kan bidrage positivt til klubben – også i foråret.

 

Mikkel Møller Lassen:

Mikkel Lassen er endnu et af de store forsvarstalenter, der er skudt frem i AGF i de seneste år. Nu er spørgsmålet bare om han kan få sit endelig gennembrud. På trods af sine kun 19 år, fik Lassen Superliga-debut i efterårssæsonen.

Lassen er på en lang kontrakt, hvilket kan signalere at man tror på ham. Hvis han ikke rykker tættere på spilletid i løbet af foråret, kan man måske tænke i en udlejning til sommer.

Lige nu ligner han femtevalget i midterforsvaret. Men måske et salg af Hausner kan rykke Lassen frem i køen? Om ikke andet, så virker Lassen tilfreds med sin plads i truppen og AGF virker til at tro på den unge forsvarsspiller, som i stor grad skinner af “AGF-DNA” med hans fightervilje og passion, så vi tror, at tålmodigheden nok skal betale sig for Lassen.

 

Kevin Diks:

For anden sæson i træk, spiller Kevin Diks på en lejeaftale i AGF. Diks har i glimt vist det niveau, der gør, at klubber som Fiorentina og Feyenoord har haft ham på kontrakt. Hollænderen er primært højreback, men har også vist, at han kan gøre sig som kant.

I løbet af efterårssæsonen fik Diks flere kampe, og det virker til, at Diks har ”vundet” duellen mod Munksgaard. Hvis Diks kan holde sig fri for skader i løbet af vinteren, ligner han førstevalget på højreback-positionen til forårets første kamp mod Vejle Boldklub.

Det er dog en meget tæt konkurrence mellem Diks og Munksgaard. Men med kontraktudløb til sommer, så kunne man håbe på, at aftalen med Diks kunne blive permanent.

 

Alexander Munksgaard:

Munksgaard skulle lige i gang. Da han kom til klubben og skulle overtage efter Dino Mikanovic, virkede den tidligere FC Midtjylland spiller en anelse anonym.

Men særligt i bronze-sæsonen løftede Munksgaard sit spil. En solid defensiv, blev krydret med flere gode offensive aktioner. En tæt konkurrence med Kevin Diks har ligeledes medvirket til at holde Munksgaard skarp. Munksgaard beviste i sidste sæson at topniveauet er til at spille med i mesterskabsspillet.

Munksgaard har stadig tre år tilbage af sin kontrakt. Han kan være et muligt salgsemne denne vinter, hvis det f.eks. kan lykkes at købe Diks permanent.

Ellers bør Munksgaard ikke skippes førend man er sikker på, at have en erstatning på plads. Man skal dog huske, at Munks kun er 23 år og derfor sagtens kan udvikle sig yderligere, hvilket man ofte gør, når konkurrencen skærpes til, hvis man kan klare presset.

 

Magnus Anbo:

20-årige Anbo har spillet 11 kampe for AGF siden debuten for omkring to år siden.

Anbo er hovedsageligt højreback, men er også blevet benyttet på andre pladser. Vejen til spilletid synes lang for Anbo – særligt i højre forsvarsside.

Transfertaktikken med at leje unge talenter ud, kunne meget vel være en mulighed med Anbo i dette forår. Det er set flere gange for nyligt, med spillere som Daniel Thøgersen, Kasper Lunding, Magnus Kaastrup og Alexander Ammitzbøll.

 

Casper Højer Nielsen:

Reservespilleren fra Lyngby endte som stjernespiller i AGF. Casper Højer Nielsen har ikke set sig tilbage siden ankomsten til AGF. Han har taget store skridt og har udviklet sig til en af ligaens og Danmarks absolut bedste venstrebacks.

Flere gange har han været nævnt af landstræner Kasper Hjulmand som landsholdsbobler. Og flere gange har han været rygtet til udlandet, senest i sommerens transfervindue.

Med kontraktudløb ved udgangen af 2021, skal Højer sælges i dette transfervindue, hvis AGF vil være sikre på en transfersum. En forlængelse af aftalen vil være et drømmescenarie, men det virker desværre usandsynligt.

Vi tror desværre at Højer har spillet sin sidste kamp for klubben, trods Jacob Nielsens udmelding om, at han inge vegne skal. Vi tror, det er et forsøg på at hæve salgsprisen, desværre. Hvilket åbner op for venstreback-positionen, men måske er afløseren allerede i truppen?

 

Alex Gersbach:

Afløseren ved et salg af Casper Højer, kunne være australieren med det fine CV. Gersbach har endnu sine første Superliga-minutter i denne sæson til gode. Alex Gersbach har indtil videre fået spilletid i syv kamp for AGF, hvoraf de tre er i Pokalturneringen.

Da Gersbach kom til klubben, så mange det som rettidig omhu. Gersbach skulle erstatte Casper Højer Nielsen når han engang skulle sælges videre. Men skader, krydret med flotte præstationer fra Højer, har gjort at man nærmest ikke har set noget til Gersbach.

Tvivlen om han kan overtage efter et eventuelt Højer-salg, dukker mere og mere op.

Har Gersbach det der skal til eller skal der hentes en ny venstreback? Det kan blive et af de mest relevante spørgsmål i dette transfervindue.

23-årige Gersbach har spillet seks australske A-landskampe. Inden ankomsten til AGF i sommeren 19, havde Gersbach blandt andet spillet for Rosenborg BK, RC Lens og NAC Breda.

 

Vores vurdering:

Der kommer ikke en ny spiller til midterforsvaret, medmindre Tingager eller Hausner sælges. Man er stærkt dækket ind med Tingager, Hausner, Backman, Juelsgård og Lassen.

Højre forsvarsside er også stærkt besat med Diks og Munksgaard. Derudover står Magnus Anbo i kulissen, og Mikkel Lassen kan også dække pladsen.

Skulle Munksgaard ende med et skifte væk, kan det åbne op for en ny spiller. Medmindre Kevin Diks kan købes og dermed få sin lejeaftale gjort permanent.

Derfor står vi tilbage med venstreback-positionen. Her trækker det op til et salg af Casper Højer Nielsen. Eftersom Alex Gersbach er et stort spørgsmålstegn, tror vi, at der med sikkerhed hentes en erstatning for Højer. En spiller der kan gå direkte i startopstillingen.

Vores bud bliver derfor primært på erstatninger for Casper Højer Nielsen. Skulle det ske, at Frederik Tingager eller Sebastian Hausner sælges, har vi også et par vidt forskellige bud på erstatninger for dem.

 

Vores bud – venstre back:

Malte Amundsen:

Han kan være erstatningen for Casper Højer Nielsen. Amundsen er 22 år, men har allerede prøvet en del. I en ung alder slog han igennem i HB Køge, hvilket sikrede ham et stort skifte til Rosenborg BK.

Opholdet i Norge blev dog aldrig en succes. Inden Amundsen vendte hjem til dansk fodbold, nåede han forbi Eintracht Braunschweig i Tyskland. Amundsen har udviklet sig til en profil i Vejle Boldklub.

I efteråret var han allerede rygtet til AGF, og mon ikke aarhusianerne gør endnu et forsøg i dette vindue?

 

Andreas Poulsen:

Som teenager blev Andreas Poulsen solgt for mere end 30 millioner kr., da Borussia Mönchengladbach købte ham fra FC Midtjylland. Han nåede 11 Superliga-kampe for FC Midtjylland inden skiftet sydpå.

Poulsen har aldrig slået igennem i Tyskland og et skifte hjem til Danmark, kan måske komme på tale denne vinter. Spørgsmålet er om klubber som F.C. København og FC Midtjylland står foran i køen, eller om Poulsen foretrækker at blive udenlands.

 

Mads ”Mini” Valentin Pedersen:

Endnu en spiller der har haft svært ved at slå igennem i udlandet. Mads Valentin Pedersen var en stor profil i FC Nordsjælland. Herfra gik turen videre til FC Augsburg i Bundesligaen. På grund af manglende spilletid var Valentin udlejet til Schweizisk fodbold i sidste sæson, heller ikke her blev det til ret meget spilletid.

Hvis han er klar til at vende hjem til dansk fodbold, kan AGF være et godt bud på en ny arbejdsgiver.

 

Vores bud – midterforsvar (ved salg af Tingager eller Hausner)

Bubacarr Sanneh:

Den tidligere AC Horsens og FC Midtjylland spiller, har aldrig fået sit gennembrud i udlandet. Der har været tale om en høj løn i udlandet, der ville gøre ham urealistisk for en klub som AGF.

Men en lang periode uden spilletid og rygter om Brøndby-interesse gør, at vi godt tør foreslå Sanneh som et muligt køb.

 

Jores Okore:

AaB-spilleren har kontraktudløb til sommer, derfor må han frit forhandle med andre klubber nu. Der har tidligere gået rygter om, at Okore var på vej til AGF.

Okore var som yngre en fantastisk forsvarsspiller, der var med til at sikre FC Nordsjælland det danske mesterskab. Det sikrede ham også en kontrakt med Aston Villa og efterfølgende F.C. København – dog uden succes.

David Nielsen er måske manden, der kan få Okore tilbage på top-niveau. I så fald burde 28-årige Okore have nogle gode år i sig endnu.

Okore har selv udtalt at han jagter en udenlandsk klub, så AGF er næppe københavnerens førsteprioritet.

 

Jonas Bager:

24-årige Jonas Bager er i gang med sin anden sæson hos St.Gilloise fra den næstbedste række i Belgien. Opholdet i Belgien har været en blandet fornøjelse med spilletid for Bager.

Da han spillede i Randers FC var han en kriger, der altid gik forrest. I en ung alder bar han anførerbindet og han leverede flere flotte præstationer.

Han var ikke udpræget AGF-tilhænger og han kom også med flere negative bemærkninger om den aarhusianske storebror i pressen. Dengang gik rygterne dog på, at AGF gerne ville tilknytte Bager.

Halvandet år med sporadisk spilletid i den næstbedste belgiske række, kan måske snart være ovre for Bager. Hvis turen går til Danmark kunne AGF være en mulighed, når skiftet ikke går direkte mellem Randers og Aarhus.

 

Debat:

Skal Højer sælges eller kan det ikke betale sig? Er Gersbach klar til at afløse Højer, eller hvem skal i så fald hentes som erstatning? Skal klubben sælge Hausner eller Tingager hvis det rette bud kommer?

Hvordan ser du forsvarskonstellationen når forårssæsonen sparkes i gang?

Kom med dit input og deltag i debatten herunder!

Få notifikation
Notifikation ved
5 Comments
mest bedømte
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
vamos eles brancos
5 måneder siden

Blev Thomas “TK” Kristensen rykket op nu eller er det først til sommer? Han skulle være et stort talent også. Derudover er der nogle flere bobler til bagkæden i u19, som også inde omkring landshold bold, mener jeg.

vamos eles brancos
5 måneder siden

Emil Agerbæk og Daniel Jakobsen

Odonten
5 måneder siden

AGF bør hente Haldor Strnevik i Strømgodset. Sikke en fysik og potentiale. Hvis SE henter ham er det deres kommende store salg inden for en kort tid

Masada
5 måneder siden

abc

Thomas K
4 måneder siden

Både i Podcast og i denne artikel udtaler/skriver l, om Bubacarr Sanneh “ Den tidligere AC Horsens og FC Midtjylland spiller, har aldrig fået sit gennembrud i udlandet.” Jeg vil påstå, at han har spillet utrolig godt de 3 1/2 han spillede i Danmark – langt fra hjemlandet.