Transferdebat del 2 af 4: Bør AGF forstærke defensiven?

5
Foto: Lars Rønbøg - Getty Images

Med David Nielsen ved roret, har ét af holdets varemærker været en solid defensiv. Men defensiven har været ramt af skader, udskiftninger og for mange udsving. Vi ser frem mod den kommende 19/20 sæson, og tager her et nærmere kig på AGF-defensiven.

Sæsonen der gik:

Efter et noget svingende efterår, skete der ting og sager på transfersiden i løbet af vinteren og foråret.

Her sagde AGF farvel, til et par markante forsvarsspillere. Anfører Pierre Kanstrup skiftede lidt overraskende Fredensvang ud, med tyrkisk fodbold. Og da forårssæsonen blot var få kampe gammel, skiftede Dino Mikanovic til Kairat Almaty fra Kasakhstan.

Sportschef Peter ”PC” Christiansen havde dog brugt vinterens transfervindue til, at handle med rettidig omhu, idet man allerede havde hentet erstatninger i form af Frederik Tingager og Alexander Munksgaard.

På trods af flere dårlige resultater i løbet af efteråret, endte AGF alligevel tæt på en placering i top-6.

AGF har endnu engang måttet undvære krigeren Niklas Backman, grundet tilbageværende problemer med hovedskader. Fraværet af ”Batman” kan være en af de største årsager til den svingende defensiv.

Derfor mener vi, at sommerens transferaktivitet i forsvaret afhænger af, om Niklas Backman er kampdygtig og stadig er i klubben efter sommerpausen.

Dette blev samtidig foråret, hvor flere unge talenter i den grad bød sig til, i kampen om spilletid. Det blev til flere Superligakampe for både Magnus Anbo, Sebastian Hausner og Daniel Thøgersen.

Gennemgang af forsvarsspillere:

Frederik Tingager:

Tingager blev hentet til klubben som erstatning for Pierre Kanstrup. Tingager startede som lyn og torden i forårets første kamp, men løb hurtigt ind i en mindre skade.

Tingager har dog spillet et stærkt forår og han har i vores øjne, bidraget til mere stabilitet og ro, end vores tidligere anfører Pierre Kanstrup gjorde det.

Tingager er fysisk stærk, hurtig, dygtig med bolden og god i det opbyggende spil. Han ligner en solid forstærkning, og det vil overraske os meget, hvis ikke han starter som én af de to midtstoppere efter sommerpausen.

Niklas Backman:

Backman har kun spillet 12 kampe i denne sæson, hvoraf det kun er blevet til 2 kampe i foråret. Det lover ikke godt for svenskerens fremtid i klubben.

Vi håber dog stadig på, at se Backman tilbage på holdet i fuldt vigør igen.

Han er tidligere blevet rygtet tilbage til svensk fodbold, men forlængede sin AGF-kontrakt tilbage i januar måned. Det betyder, at Backman stadig har kontrakt til sommeren 2021.

Jesper Juelsgård:

Også i dette forår, har Jesper Juelsgård fået masser af minutter. Juelsgård har i løbet af foråret løftet sit spil, og leveret flere gode kampe end tidligere.

Som reserve for Backman, har Juelsgård hjulpet holdet på bedst mulige måde. Juelsgård har nydt godt af, at have fået Tingager som makker, i stedet for Kanstrup.

Vi ser dog stadig kun Juelsgård som reservespiller. Og med unge Sebastian Hausner på spring, kan det ikke udelukkes, at Juelsgård søger nye græsgange denne sommer.

Casper Højer Nielsen:

Den fremadstormende venstre back, har spillet en rigtig god sæson. Højer har i løbet af foråret fortsat med, at imponere og vi ser ham gå en stor fremtid i møde.

AGF skal gøre alt hvad de kan for, at holde på Højer i dette transfervindue.

Alexander Munksgaard:

Munksgaard blev hentet ind, som erstatning for Dino Mikanovic. Munksgaard havde ambitioner om, at deltage i denne sommers U-21 EM, men blev desværre forbigået.

Munksgaard har haft en udmærket første halvsæson i klubben, men blev sat lidt tilbage pga. en hovedskade. Han er ung og lovende, og bør være førstevalget når den nye sæson starter.

Sebastian Hausner:

6 kampe blev det til for 19-årige Hausner, der både fik spilletid i midterforsvaret og på højreback-positionen. Hausner fik ikke den bedste start, i Superliga-debuten mod Vendsyssel, men fik i løbet af foråret vist, at han er et stort talent.

Vi mener ikke, at Hausner skal spille fast fra start endnu, men han er i løbet af foråret rykket markant tættere på pladsen som 1. reserve.

Daniel Thøgersen:

Endnu en af de unge drenge på blot 19 år. Thøgersen fik 4 startpladser i løbet af foråret og han takkede bl.a. for tilliden med 2 assist.

Thøgersen virker også som et meget stort talent, men er naturligvis kun reserve for Højer. Forhåbentlig kan Thøgersen udvikle sig nok til, at han kan overtage pladsen fra Højer om en sæson eller to.

Magnus Anbo:

Da man solgte Dino Mikanovic, rykkede man samtidig Anbo permanent op i 1. holdstruppen. Anbo er stadig kun 18 år, men fik alligevel spilletid i 3 kampe i løbet af foråret.

Han er stadig en udviklingsspiller, og står naturligvis i skyggen af bl.a. Munksgaard.

Vores vurdering:

Vi mener, at AGF er forholdsvis stærkt besat i forsvaret. Specielt på de to back-positioner, hvor Højer Nielsen og Munksgaard, udfordres af unge talenter, som Thøgersen og Anbo/Hausner ser det spændende ud for fremtiden.

Dog ser midterforsvaret stadig lidt skrøbeligt ud.

PCs” gøren og laden i transfervinduet, kan komme til, at afhænge af hvilken tilstand Niklas Backman reelt er i.

Er svenskeren fit for fight og klar til 90 minutter – gerne i en længere periode, eller er de mange hovedskader i virkeligheden så alvorlige, at vi aldrig rigtig får gang i kaptajnen igen?

Det optimale scenarie vil være, at midterforsvaret kommer til, at bestå af Tingager og Backman med Juelsgård og Hausner som reserver. Hermed skal der ikke investeres i nye forsvarsspillere denne sommer, og pengene kan bruges andre steder – eksempelvis på en ny målmand.

Men er Backman derimod færdig i klubben, så mener vi, at der skal hentes en erstatning, som kan gå direkte i startopstillingen ved siden af Tingager.

Flere af de unge spillere, har vist positive takter dette forår. Vi ser dog ikke umiddelbart nogle af de unge forsvarsspillere, som værende klar til en bærende rolle med fuld spilletid endnu.

Vores bud på en ny forsvarsspiller forudsætter, at Niklas Backman ikke fortsætter i klubben, eller at man mod forventning sælger Tingager.

Vores bud:

Mads Fenger (Hammarby):

Ligesom i vinter, vil vi anbefale Mads Fenger. Den tidligere Randers FC-stopper, er ikke blevet mindre aktuel denne sommer, hvis man ser på situationen med Nikas Backman.

Vi ser det stadig som en fordel, at den gamle Randers-kaptajn, kender Jakob Nielsen og “PC”, og det kan netop være pga. den fælles fortid, at Fenger kan hentes tilbage til dansk fodbold.

Bjørn Paulsen (Ingolstadt):

Den tidligere SønderjyskE og Esbjerg allrounder, har efterhånden været nogle år i udlandet. Både i Sverige og Tyskland, har Paulsen spillet fast og han har etableret sig som midterforsvar.

Denne sæson endte dog med nedrykning for Paulsen og Ingolstadt. Rygterne om et sommerskifte er i gang, og Paulsen er allerede blevet kædet sammen med sin tidligere arbejdsgiver Hammarby. Intet er dog sikkert endnu, og et skifte til Aarhus og AGF kan måske komme på tale.

Søren Reese (FC Midtjylland):

Den FC Midtjylland-ejede midtstopper, har været udlejet til Horsens i denne sæson. Reese har ikke umiddelbart udsigt til, at skulle til Heden og spille fast. Dette kan åbne for et skifte væk fra FCM, allerede inden Reese har fået sin debut.

Reese er bundsolid og duelstærk, og besidder mange af de dyder, som man som AGF-fan værdsætter.

Debat:

Hvem ser du gerne at ”PC” henter til forsvaret denne vinter?

Hvem skal danne makkerpar i midterforsvaret – Tingager/Backman, Tingager/Juelsgård eller en helt tredje konstellation?

Skal de unge have mere spilletid?

Kom med din mening og deltag i debatten herunder

Læs med igen senere på ugen, når vi i 3. del, tager en diskussion om holdets midtbane- og kantspillere.

Tryk Log ind for at kommentere
  Få notifikation  
nyeste ældste mest bedømte
Notifikation ved
gffan17
Bruger

Det er værd at pointere at Juelsgaard har kontraktudløb når måneden er over, og det stadig ikke er på plads om han fortsætter i GF. Det er som i skriver utrolig svært at vide hvor meget der skal handles, når Backmanns helbred stadig er uvist, ihvertfald for os fans. Hvis vi nu leger at han er fit for fight når sæsonen starter og han ikke render ind i endnu en langtids skade, så har vi, i mine øjne, en fantastisk start 4-back kæde med Højer, Munksgaard, Backmann og Tingager. Men med en lidt tynd bredde, i form af 3 unge… Læs mere »

Thomas Senior
Bruger

Der er vel kun 3 til midterforsvaret, hvoraf en er tvivlsom, så ja?

Thomas K
Bruger

Med tanke på, at der i den kommende sæson er 3 hold der rykker direkte ned, så bliver man simpelthen nød til at hente forstærkninger ind. En 4-back kæde med Munksgaard, Tingager, Backman og Højer har højt niveau, og kan med en stærk målmand og en god midtbane foran sig, være nok til at spille AGF i top 6. Bliver én eller flere af disse spillere skadet, så er Anbo, Hausner og Thøgersen ikke løsningen i flere kampe i træk. Derfor er det, i min optik, virkelig vigtigt, at der bliver forlænget med Juelsgård da han også kan dække pladsen… Læs mere »

zcml
Bruger

Der skal forstærkning til forsvaret! Jeg har længe ment at Juelsgård skulle ud, og senest når kontrakten udløber. Og det gør jeg sådan set stadig, med mindre han går ned i løn. Han har dog spillet sig op her i foråret. Så jeg vil ikke længere “stille mig på bagben”, hvis de bliver enige om en forlængelse. Der er dog ikke sket noget endnu, så måske de netop ikke kan blive enige? Derudover er der tvivl om Backman. Og selvom han ikke stopper, kan vi ikke betro os med, at han holder en hel sæson. Så der skal en fuldgod… Læs mere »

Dichio
Bruger

Alle 3 er klassespillere, og interessante til rette pris. Og næsten aldrig ude med skader. Fenger dog ude sidste runde og 45 min forrige. Bjørn har meldt ud han fortsætter i Ingolstadt. Selvom vi har 4 plus Stage, synes der kan være fornuft i at hente en mere ind pga Backmann, så kan vi altid udleje en af dem lige inden vinduet smækker i eller til Jul hvis alt ser fint ud. Omvendt ingen panik, hvis Backmann er klar igen, selvom han skulle risikere at blive skadet igen. JJ og Tinager er næsten aldrig skadet, Hausner har vist sig stærk… Læs mere »