Sov dig i topform

0

Man kan træne nok så meget og drikke litervis af spinatjuice, men hvis ikke får sin daglige nattesøvn, kommer man ikke langt med sine gode intentioner. Når man ikke får nok søvn om natten, kan det blandt andet være med til at påvirke humøret, de kognitive evner, sexlysten og stressniveauet. Derudover sætter manglende søvn også et markant præg på ens generelle sundhed og immunforsvar. Når man prioriterer sin nattesøvn, kan man simpelthen holde sygdommene på afstand og være den bedste version af sig selv.

Alle mennesker er forskellige, og derfor er der heller ikke ét konkret svar på, hvordan man sover helt optimalt. Dog bør man som udgangspunkt sigte efter 7-9 timers søvn hver eneste nat. Derudover kan man med fordel også investere i nogle gode kontinentalsenge, så fundamentet for søvnen er på plads.

Hvordan fungerer søvnen?

For mange er søvn et mysterium. Derfor kan det godt være svært at forstå, hvorfor det er så vigtigt at sove godt om natten. Men der er mange gode grunde til at prioritere nattesøvnen.

Når mennesket sover, sker der en lang række genopbygningsprocesser både mentalt, følelsesmæssigt og fysiologisk. I den første del af ens nattesøvn får man den helt dybe søvn, der er med til at give kroppen den fysiske restitution. I den sidste del af natten, som er præget af en mere overfladisk søvn, får man en mere psykisk og følelsesmæssig restitution. Kombinationen af disse to sikrer altså, at man er veludhvilet både i krop og hoved, når man vågner.

Invester i en god seng – og vågn op udhvilet

En god seng er en del af svaret på, hvordan man optimerer sin søvn. Det kan eksempelvis være boxmadrasser, elevationssenge eller gode kontinentalsenge. 

En boxmadras er en rigtig fin basisseng, som både er nem at sætte op og har en god, hård kerne, hvilket gør at man sover godt på den. 

Elevationssengen giver mulighed for både at sidde og ligge i sengen med høj komfort, og den er blandt andet meget velegnet til dem, som har nogle fysiske belastninger. 

Dog er kontinentalsengen den type seng, som gør allermest for komforten, da de er bygget op af mange unikke lag. Nogle gode kontinentalsenge har desuden aflastningspunkter bygget ind i selve topmadrassen. Har du derfor særligt svært ved at sove godt om natten, kan det være, du skal opgradere din seng til en kontinentalseng. 

Ved at skabe nogle gode sovevaner og investere i søvnen, kan man hurtigt skabe større overskud i hverdagen, og man kan fremme immunforsvaret. Det er noget, som både kan glæde om to uger og om 40 år. Har man svært ved at sove, kan man afprøve nogle gode kontinentalsenge og mærke effekten.