Rygtebørsen del 2: Midtbane og angreb

6

Af Mattias Sundroos

Ligesom i del 1, så forsøger vi her i del 2 at finde potentielle spillere til AGF-truppen, opsummere diverse rygter og komme med vores vurdering af den enkelte position.

 

Spoler man tiden tilbage til efteråret 2019, så var der ikke meget tvivl om, hvem der var nøglespillerne for AGF: Kaptajn Backman, Mustafa Amini og Mustapha Bundu. Amini havde lige siden skiftet til AGF i 2016 været instrumental for tre-mandsmidtbanen, hvor han både var spilleren, der kunne drive bolden, samt den sikre boldfordeler. Hans betydning kan tydeligt ses, når man lader øjnene vandrer ned over antal kampe, han spillede i selvsamme periode – 131 kampe på 4 sæsoner!

Bundu, ja Bundu var et kapitel for sig. Han lignede på ingen måde en mand, der havde niveauet til 3F Superligaen, da han kom til i 2016, men med svimlende 8 mål og 6 assists på de første 18 kampe i sidste sæson, så kunne man pludselig begynde at diskutere, hvorvidt Bundu måske har besiddet noget af det højeste topniveau, vi har set i AGF?

Men tilbage til pointen. Havde man fortalt en hvilken som helst AGF-fan eller blot Superliga-seer, at man i AGF ville vinke farvel til Bundu og Amini i dette transfervindue, selvom Amini endte med at komme tilbage, så havde reaktionen nok været dommedagsprofetier med relationer til tidligere sæsoner og andre bronzevinderes fald. Men her står vi, 7 point ud af 9 mulige og med en opfattelse af en utrolig bred og nærmest komplet trup.

Er truppen så komplet som vi går og tror, eller har PC stadig travlt med at få de sidste brikker på plads inden transfervinduet lukker på tirsdag? Det vil vi give vores bud på her.

 

Dilemma nr. 1 – Masser af kanter, men har de det fornødne niveau?

Spørgsmålet om niveau er selvfølgelig også et spørgsmål om forventninger, men vores udgangspunkt har været top 6 og endda også med begæret for endnu en medalje. Af vores 5 alternativer, så er den spiller vi nok med størst sikkerhed, kan garantere har det fornødne niveau, Jon Dagur Thorsteinsson. Der er ingen tvivl for os om, at Jon er det nuværende førstevalg på kanterne, og vi tror da også, at vi taler for alle AGF-fans, der så kampen på MCH Arena sidste sæson, når vi siger, at Jon har det topniveau, der skal til. Spørgsmålet med Jon er så bare kontinuiteten, da han stadig blot er 21 år.

Manden der lige nu ligner ”andetvalget” er Gift Links. Gift er af mange i og omkring AGF skreget op til at have et potentiale af Bundu-ske niveauer. Og tilføj dertil en fart og arbejdsiver, som sjældent er set. Dog har Gift haft store problemer med at levere et endeligt slutprodukt og har også skulle bruge det første år på at tilpasse sig både mentalt og fysisk. Minder det jer om nogen? Men med Gift er vi nu også meget fortrøstningsfulde.

Så har vi de nye gutter. Vi har en Jevtovic, som ikke har spillet længe, men dog har vist, især i Rosenborg, at han er en mand med et højt topniveau. Kaastrup har man talt stort om i talentafdelingen i AGF og vi har da også kun fået roser med hjem fra Mike Tullberg og Dortmunds reservehold. Dog har Kaastrup været langt fra spilletid indtil videre, og David har også udtrykt, at den unge GF’er stadig har lang vej igen.

Til sidst har vi vores nye nordjyde, Søren Tengstedt. Søren nåede sidste sæson i momenter, bl.a. i nederlaget hjemme på Ceres Park mod AaB i juni-måned, at vise sit potentiale frem. Men Søren har ikke været vant til at spille hverken kant eller i det system, som AGF gør, men han arbejder sig stille og roligt mod mere spilletid.

Så hvor står vi?

Vi vil umiddelbart vurdere, at vi har en bred og stærk trup, om ikke andet så i hvert fald til top 6. Vi kan dog godt være lidt i tvivl om kanternes topniveau, er til at spille op med de to bedste klubber i Danmark, men med 4 ud af 5 kanter, der er 21 år eller yngre, så vidner det i hvert fald om potentiale.

Så vi ville nok ikke springe på det første og det bedste lige nu, det skal kun være, hvis en mere rutineret og garant kantspiller skulle være tilgængelig, at man måske skulle give Tengstedt, Kaastrup og til dels Links mere tid til at udvikle sig.

 

Alternativer med kun ét år tilbage af kontrakten:

Vi har søgt godt og grundigt, og har fundet fire kandidater, vi mener både har niveauet til AGF, samt stadig rummer en realistisk chance for at kunne blive set i den ”hviie” trøje.

Første navn, er et velkendt navn i 3F Superligaen, Nicolaj Thomsen. Lige nu har 27-årige Nicolaj allerede en hvid trøje på, det er dog hverken en FCK-trøje eller en AGF-trøje, men i stedet den klassiske hospitalsdragt. Nicolaj er nemlig i gang med en serie af operationer i skulderen, der forhåbentlig skal kunne stoppe de mange skulderskader, han har haft, hvilket gør, at han nok er ude de kommende måneder. Derfor er Thomsen nok mere et projekt til næste sæson eller vinter, men det er tydeligt udtrykt i FCK, at han ikke er i nærheden af spilletid derinde, og med kun et år tilbage af kontrakten, så synes vi, at han skal i betragtning. Selvom man ikke for alvor har set hans topniveau efter returen til København, så husker vi tydeligt Thomsen fra 15/16-sæsonen med 6 scoringer og 9 assists for AaB, og mener at han stadig har mere at give af. Spørgsmålstegnene er dog sat ved hans skadeshistorik, samt hans til tider manglende arbejdsindsats.

Bud nr. 2 er tysk-ghaneser Christopher Antwi-Adjei fra SC Paderborn 07. Christopher er estimeret til en værdi på ca. 10 millioner kroner og debuterede på det ghanesiske landshold i 2019. Han fik hele 34 bundesliga kampe for Paderborn sidste sæson, men Paderborn har ikke valgt at forlænge hans kontrakt siden nedrykningen til 2. Bundesligaen, så næste sommer udløber den. Det er blevet til 23 mål og 16 assist for 26-årige Christopher på hans 115 kampe for Paderborn i henholdvis 1., 2. og 3. Bundesligaen.

Ved bud nr. 3 suser vi en tur til det varme syd, mere specifikt Real Zaragoza. Her finder vi Burgui, som beskrives som en mere teknisk og kreativ kant, hvilket måske ikke lige er Davids kop te. Men med over 80 La-liga kampe og en alder på 26 år, så kan han ikke helt afskrives. Lige nu render Burgui rundt i La-Liga 2 med Zaragoza, hvor det sidste sæson blev til 16 optrædner for Spanieren med nr. 20.

Sidste bud er et fart monster med portugisiske rødder. Ivo Rodrigues på 25 år spiller i belgiske Royal Antwerp FC, hvor det bl.a. bød på 4 Europa-League kampe sidste sæson og en flot fjerdeplads i den belgiske liga. Rodrigues var i ungdomsårene i FC Porto en mere målfarlig spiller, men er med årene blevet mere en chanceskaber. Derudover, så kan Rodrigues spille alle midtbanepladser.

 

De sjove langskud:

Her er vi nødt til først og fremmest at tage fat i det rygter, der har floreret de seneste par uger. Nemlig om FC Midtjyllands Mikael Andersson skulle være på vej til AGF efter at have været mere eller mindre ude af truppen i FCM. Dog har FC Midtjylland været ude at sige, at der ikke er hold i rygtet, men med Sisto, Mabil, Dreyer, Evander, Kraev, Vibe og Isaksen, samt over 200 millioner ekstra på kontoen, så er de offensive pladser ikke billigt til salg på heden. I vores optik minder Andersson dog meget om de kanter vi har, på både niveau og potentiale, så vi ville ikke tømme pengepungen på den unge islændinge, som for resten er blevet slået af landsholdet af Thorsteinsson.

Vores tre langskud er spillere med historik i den danske liga:

Første og nok også bedst bud er den tidligere Sønderjyske og FC Helsingør spiller, Philip Zinckernagel. Philip spiller lige nu i Bodø/Glimt i den norske liga, hvor han, hold nu fast, har lavet 14 mål og 17 assist på 19 kampe. 14 mål og 17 assists! Philip er 25 år gammel og kan spille begge kanter, samt har stort kendskab til den danske liga. Han står estimeret til 7,5 millioner danske kroner og hans kontrakt udløber faktisk til nytår, så PC hold øje med ham her.

Andet bud er Simon Kroon, som folk nok husker bedst fra Sønderjyskes sølv-sæson. Simon har nu rundet 27 år og spiller i Östersund, men vi husker tydeligt hans flotte driblinger og gode teknik, så også et godt bud. Simon scorede 7 mål og lavede 9 assist på sine 35 kampe i sølv-sæsonen, så potentialet er der.

Sidste bud slog aldrig helt igennem i FC København, men viste især i Esbjerg, at han havde niveauet – Carlo Holse. Selvom vi ikke har den bedste historik med FCK-spillere, der har været et smut i Esbjerg, så er 21-årige Holse et godt bud. 19 kampe i år for Rosenborg har kastet 4 mål og 3 assists fra sig for Holse, samt han har længe været en vigtig mand på et stærkt u-21 landshold.

Dog skal vi huske vores helt egen Kasper Lunding, som render rundt i Odds BK som fast starter med 14 kampe og 4 mål.

 

Dilemma nr. 2: En klasse midtbane med ung bredde

Havde vi lavet denne artikel før købet af Patrick Olsen, så havde tonen nok haft en anden lyd. Men efter købet af Patrick, så ser vores midtbane for alvor stærk ud. Nicolai Poulsen lukker huller, som kun han kan, og er endda begyndt at holde igen med advarslerne. Bror Blume er stadig verdens bedste spiller på kanten af feltet, eller måske ikke verdens bedste, men sikke en kold sidste fod han har. Dog har Blume kun et år tilbage af kontrakten, så den ser vi gerne forlænget.

Patrick Olsen ligner en genistreg i takt med spillestilsændringen, hvor han er altafgørende i at sætte tempoet, samt en fænomenal attitude han bidrager med. Udover de tre formodet startere, så har man også en Benjamin Hvidt, som virkelig begynder at ligne en stabil Superliga-spiller, og stjernefrøet Albert Grønbæk, som også kun bliver bedre og bedre.

Så vi er ret fortrøstningsfulde, og det er endda uden at have nævnt vores to australiere – Mustafa Amini og Zach Duncan – som er blevet glemt bag gode præstationer og som begge kæmper for at komme tilbage på banen.

Skulle man dog finde huller i osten, så kunne man da lige nu godt blive lidt bekymret for hvem, der kan erstatte Patrick Olsen som temperaturmåler på kampen og igangsætter, såfremt han har brug for en pause eller skulle blive skadet, men det er virkelig også ude i luksusproblemerne. Vi har da alligevel fundet et par bud frem.

 

Alternativer med kun ét år tilbage af kontrakten:

Her fandt vi kun én enkelt spiller, men han er til gengæld et navn, der har floreret i AGF-medier tidligere. Det er FC Nordsjællands Mikkel Rygaard, der både kan spille en 10’er rolle, en falsk 9’er og i nogle kampe for FCN nærmest ligger som den boldstyrende 6’er. Rygaard har et år tilbage af sin kontrakt, men har også nået en alder på 29 år. Men 125 Superliga-kampe og 17 mål og 28 assist, så er man da lidt interessant.

 

De sjove langskud:

Her starter vi med et navn, der tidligere har været oppe at vende, nemlig Keanu Baccus. Australieren har eftersigende været så meget oppe at vende, at PC var nede at besøge ham i Sydney, men prisen oppe omkring de 10 millioner var for meget for AGF. Baccus spiller i Australske Wester Sydney Wandereres, og er en midtbanespiller, der primært spiller den defensive midt. Han er 22 år nu og estimeret til 2,5 millioner kroner, så det gør ham måske en smule mere interessant.

Derudover, så er vores bedste bud to tidligere Superliga-spillere. Den første har tidligere haft den hvide trøje på og hedder Daniel A. Pedersen. Daniel er dog ikke ligefrem en Patrick Olsen-type, men er fast mand i SK Brann og om ikke andet en mand med et stort fighter-hjerte. Daniel har rundet de 28 år og en estimeret værdi på 2,5 millioner kroner, men vil nok ikke kunne blive mere end en bredde-spiller i den nuværende trup.

Sidste skud i bøssen så at sige, er Sammy Skytte, som ikke for alvor har kunne slå sit navn fast i 3F Superligaen, men potentialet er der. Sammy spiller nu i Stabæk og er 23 år gammel, men man så glimt af Sammys store kreative potentiale, da han kom frem i Silkeborg IF. Dog er han blevet mere en power-spiller eller en 6’er med tiden, men Sammy er da et bud.

 

Sidste dilemma: Behøver man overhovedet mere end Mortensen?

Der er ingen tvivl om, at Mortensen er den klare etter når man snakker frontangriber i AGF. 17 mål sidste sæson og en andenplads på topscorerlisten, og med et målsnit på 0,59, så er der ikke meget at tage fra vores nr. 9. Til sammenligning lå Duncan på 0,52, Flo på 0,51 og Thorninger på 0,5, så Mortensen har bevist sig allerede.

Så har vi Helenius. Helenius er en spiller, som folk har vidt forskellige holdninger til, dog kan man ikke andet end respektere den måde Helenius bare har taget rollen som indskifter til sig. Vi mener nok ikke, at der lige nu er behov for en anden reserve, da en Frederik Ihler også arbejder sig op, men skulle vi alligevel finde nogle bud, så er der faktisk en del derude.

 

Alternativer med kun ét år tilbage af kontrakten:

Der er hele tre angriber i 3F Superligaen, der har kontraktudløb til næste sommer. I får dem lige her tilknyttet en sætning eller to:

Første bud er Tom van Weert, som er viceanfører i AaB og har scoret 20 mål på de 52 kampe for de bolsjestribede. Tom har dog ramt en alder af 30 år og vil nok ikke tage til takke med en plads på bænken, så enten ville det kræve et formationsskifte eller et Mortensen-farvel, hvilket vi ikke håber.

Andet bud er Lasse Vibe, som ikke blot er blevet andetvalg eller tredjevalg, men efterhånden er helt ude af truppen i FCM. Lasse har en historik i Aarhus, men nået aldrig at spille  for ”De Hviie”. Det er heller ikke længe siden, at Vibe var landsholdsaktuel og trods sine 33 år kunne han være et anderledes pust som back-up til Mortensen.

Sidste bud er fra Randers FC og han hedder Marvin Egho. Marvin har scoret henholdsvis 7 og 8 mål i sine to sæsoner for hestene, men er måske heller ikke det perfekte fit til AGFs spillestil. Han er dog en spiller med top-6 niveau og potentiale, men vil han som 25-årig være backup? Det er måske spørgsmålet.

 

De sjove langskud:

Ronnie Schwartz ligner en færdig mand i FCM og som sidste års topscorer er han svær at ignorere. Han har dog været spydig overfor AGF i medierne, men har aldrig udelukket et skifte, og det ville da lyde vanvittigt med både Mortensen og Schwartz i truppen. Schwartz er milevæk fra spilletid på heden, så mon ikke han ser sig omkring efter alternativer.

Kigger man mod det kolde nord finder man to tidligere AGF’er som gør det ganske udmærket i øjeblikket. Den ene var en succeshistorie sidst, det var den anden ikke. Vi snakker selvfølgelig om Aron Johansson og Kasper Junker. Junker har for Bodø/Glimt scoret 12 mål og lavet 7 assists på 14 kampe, hvilket er fuldstændig vanvittigt. Dog viste Junker både i Randers, AGF og AC Horsens, at han ikke umiddelbart har, hvad der skal til for at score mål i 3F Superligaen, men det kan være han har lagt det på med alderen.

Aron var fænomenal, da han sidst spillede i hvidt. Nu er trøjen i stedet grønstribet, men Aron har ikke glemt, hvordan man laver mål. Med 8 mål på 16 kampe, så fastholder han et aldeles udmærket snit efter en svær tid i Bundeligaen med Werder Bremen. Vi synes nu, at det kunne være ret fedt med et gensyn med Aron, og 29 år gammel, ja, så har han da stadig nogle gode år endnu.

Sidste bud er den tidligere FC Barcelona-spiller, som vi stiftede bekendtskab med på Ceres Park i Europa League, da han lå på toppen for FC Honka. Vi synes nu, at Jean Marie Dongou viste elementer af potentiale med en stor fysik og udmærket boldkontrol. Derudover, så har han lavet 7 mål på 12 kampe for FC Honka, men om han kan tage skridtet op, det er svært at sige. Dog er han en honorable-mention synes vi.

 

Hvad synes I om vores bud? Enige eller uenige? Del gerne jeres meninger i kommentarsporet her eller på de sociale medier.

Derudover, hvis I ikke fik læst del 1 eller transferoverblikket med Sandø og Ortved, så har I dem her, så I er ordentligt klædt på til de sidste dage af transfervinduet.

 

Få notifikation
Notifikation ved
6 Comments
mest bedømte
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
dengamle
28 dage siden

Super artikel og gode bud – også selvom ikke mange af budene bliver til noget….

zcml
27 dage siden

Mærkelig kommentar ang. Bundu!
Nej! Han var ikke klar til Superligaen, da han kom til, men han var også hentet som udviklingsspiller. Og viste da potentiale fra første kamp.

Hans problem var nærmere, hvor meget han svingede i niveau, og læg dertil nogle skadesproblemer. Så det lignede længe, at han aldrig rigtigt ville få et gennembrud.

Men at påstå, at han på ingen måde lignede én, der havde niveau til Superligaen, er sgu at stramme den!

zcml
26 dage siden
Reply to  Redaktionen

Ok!
Synes bare det er lidt misvisende. Og kom til at fremstå som med Links, der netop lignede én, der ikke ville komme til at begå sig i Superligaen.
Bundu viste jo netop potentiale.

Hvad angår Links, så ser det ud til at han var på vej, inden han blev skadet, trods af at han ikke så ud til at have fysikken til dansk fodbold, da han kom til klubben.