Rygtebørsen: Del 1 – Målmand og forsvar

0

Af Mattias Sundroos

Der var engang, hvor vandrørene i AGF var mere utætte end et festivalstelt på syvende dagen, men sådan er det ikke længere. Vi forsøger dog alligevel at gøre truppen op og søge internettet tyndt for bud på hvilke spillere, som kunne styrke AGF-truppen, samt give jer et overblik over de rygter, der har været.

 

AGF har på nuværende tidspunkt hentet fire spillere til klubben i dette transfervindue, hvis man ikke tæller Magnus Kaastrup med, som er tilbage efter et lejeophold i Dortmund, Kevin Diks som fik forlænget sit ophold i AGF med endnu et år og Mustafa Amini, som kom tilbage på en 4 måneders kontrakt. De fire nye navne er Kamil Grabara, Patrick Olsen, Søren Tengstedt og Milan Jevtovic.

Derudover, så har man i AGF slået ny transferrekord med salget af Mustapha Bundu, der er estimeret til at være i omegnen af 23 millioner kroner, samt sagt farvel til Jakob Ankersen på kontraktudløb. Også Daniel Thøgersen skiftede på en fri transfer og Kasper Lunding er blevet lejet ud.

Men hvad betyder det så for den nuværende trup? Og hvad kan man forvente sig af AGF i resten af transfervinduet?

Det er selvfølgelig svært at udelukke en invasion af slovenere i truppen oven på fiaskoen i Mura. Spøg til side, det hører vist en anden tid til, men det har været svært at tyde PCs skæve smil og kortfattede udmeldinger om dette transfervindue, som har været centreret omkring mantraet: ”Det skal være et stille vindue”.

Alligevel har vi forsøgt at sætte et par spørgsmålstegn ved den nuværende trup og taget den enkelte position op til overvejelse, samt søgt internettet tyndt for alternativer, så AGF skal være velkomne til at spare lønkronerne på scouting og blot læser med.

Så sæt dig godt til rette og lad os komme med vores bud på, hvad der kan/bør ske i AGF i det resterende transfervindue. Skulle du være dybt uenig eller muligvis endda også det modsatte, så skriv endelig en kommentar her eller på Facebook, da vi hellere end gerne vil debattere det med jer.

 

Det der var første og mest oplagte dilemma: Ny målmand? 

En ny målmand har længe været noget især fansene og medierne har skreget efter, dog forholdte man sig roligt i AGF på denne front og gjorde et stort nummer ud af at udtrykte tiltro til 23-årige William Eskelinen. En af de varmeste transferrygter har været den bænkede Sten Grytebust i FCK, men både PC og Ståle lagde den historie i graven og nægtede, at der nogensinde havde været en reel kontakt. Selvom man skulle tro, at man så småt kunne begynde at håbe igen, da FCK hentede endnu en målmand ind i truppen, så udtrykte FCK tydeligt, at den nye målmand, Matias Riikonen, var købt ind til lang sigt og skal spille for U-19-holdet til at starte med.

Så var der Jovanovic, som aldrig var et tema i AGF, selvom han til os på MTAC kunne fortælle, at han var åben for et skifte til AGF. Den 27-årige målmand er i stedet skiftet til Apollon Limassol på Cypern.

En anden målmand, som der var meget snak om, var Kamil Grabara, som muligvis var Superligaens bedste målmand, da han i 18/19-sæsonen stod 16 kampe for AGF. Grabara var tilbage på Liverpools U-23 mandskab og ikke i nærheden af spilletid, men med hele 28 kampe sidste sæson for Huddersfield i Championship, så virkede det urealistisk, at Grabara skulle ville tilbage til Superligaen, da bl.a. klubber som PAOK, Union Berlin og HSV viste interesse – steder, hvor lønchecken nok også var det større. Dog brød handlen med PAOK sammen og drømmen blev til virkelighed for AGF-fans landet rundt, da man i mandags kunne offentliggøre Kamil Grabara på et års lejekontrakt.

Målmandsproblemet er derfor løst, eller i hvert fald for denne sæson. Derfor vælger vi i stedet at kigge på, hvilke muligheder AGF står med efter denne sæson, hvis Grabara ikke kan gøres til en permanent sidste skanse og Eskelinen efter alt at dømme, lige nu er blevet vejet og fundet for let i AGF. Vi giver derfor vores bud på, hvilke målmænd David og PC kan holde øje med over den næste sæson.

 

Alternativer med kun ét år tilbage af kontrakten:

Der er tre spændende Superliga-målmænd med blot ét år tilbage af deres kontrakter, som kunne være potentielle kandidater:

Den første er Randers FCs førstemålmand, Patrick Carlgren. AGF har jo tidligere vist, at de ikke er bange for at nuppe profiler fra rivalerne fra Kronjylland, og Carlgren har været en stabil målmand for Randers FC de seneste to sæsoner, og med en alder på ”blot” 28 år, så er det ikke helt umuligt.

Alternativ nr. 2 er Brøndby IFs førstemålmand, Marvin Schwäbe. En excentrisk målmand, som agerer sweeper og er dygtig med fødderne. Selvom man nødigt ser skiftet fra Vestegnen til Smilets by, så leverede Schwäbe et så flot et niveau i sidste sæson for Brøndby IF med hele 13 clean sheets, at han ville være svær at sige nej til i AGF.

Vores tredje bud er reservekeeper i FC Midtjylland, Mikkel Andersen. Her er vi godt nok helt oppe i en alder af 31 år, men Mikkel er langt fra spilletid efter Superligaens formodentlig bedste målmand, Jesper Hansen, og Mikkel har spillet 103 Superliga-kampe og over 60 kampe i de lavere engelske rækker (Championship og League 1). Han er dog lidt af et langskud.

De sjove langskud: 

Hvem vil man ellers kunne skule imod?

Jonas Løssl er blevet tredje valg i Everton, men lønchecken er nok lige i den lidt for høje ende. Frederik Rønnow fik 15 kampe i seneste sæson for Frankfurt, men er blevet sidestillet for den rutinerede målmand Kevin Trapp. Rønnow er blevet lovet et skifte, men her står klubber som Schalke 04 først i køen, hvilket indikerer, at han ikke er klar til et Superliga-retur endnu. Sidste bud skulle være den tidligere FC Midtjylland-målmand, Jakob Haugaard, som efter 4 år i Stoke nu er at finde i AIK Stockholm, hvor det er blevet til 4 rene bur på de første 15 kampe. Jakob er 28 år gammel og har i hvert fald fysikken til at styre et felt.

Vi hører måske til de få, der stadig kan se lidt potentiale i vores svenske keeper. Man kunne derfor håbe, at Eskelinen med et års erfaring mere kan få forbedret de lidt usikre elementer, for reaktionsevne, mand mod mand og feberredninger kan han altså godt levere, der mangler bare en sikkerhed i både luftspil og med fødderne, som vi håber, der bliver arbejdet med. Så hvis man får bygget lidt på, så vil vi ikke udelukke Eskelinen som første målmand fra næste sommer af, man skal jo huske, at han trods alt har været med til at sikre den bedste defensive sæson i 8 år og bronzemedaljer.

 

Næste dilemma: Skal der hjælp/erstatning til på venstreback? 

Gersbach har enorme problemer med at blive fit og Højer kan ikke spille samtlige kampe, selvom det var tæt på sidste år. Det hjælper dog lidt, at man ikke skal spille europæisk, men der har jo også været stor interesse for Højer, så kan man være sikker på, at han bliver? Senest kunne bold.dk melde i mandags, at både Celtic og Watford eftersigende skulle være interesseret i backen med landsholdspotentiale.

Alex Gersbach er, som nævnt, udset som den oplagte afløser for Casper Højer, hvis han skulle blive solgt, hvilket vi da ikke håber, da Højer for alvor er blevet instrumental for både offensiven og defensiven i AGF. I så fald skulle det være et tilbud, der ville være umuligt at takke nej til, der skulle lade Højer gå, ellers tror vi også, at AGF vil gøre deres for at beholde dødboldsspecialisten.

Selvom Gersbach har et CV, der taler for, at han ville kunne løfte opgaven, så har han været så meget plaget af skader, at det umiddelbart vil være en stor risiko at satse på ham som fast mand. Alternativer i den nuværende trup skulle være Kevin Diks, som evt ville kunne tage venstrebacken, men det er ikke en holdbar løsning. Derudover har man de to unge drenge Magnus Anbo og Mikkel Lassen, men Anbo er umiddelbart primært højreback og Mikkel Lassen midterforsvarer/højreback. Sidste alternativ i den nuværende trup er Jesper Juelsgård, som sagde til os, at han sagtens stadig kan spille pladsen, men det virker ikke til, at David ser det som en mulighed.

Derfor, såfremt Højer ikke bliver solgt, vil vi mene, at man godt kan klare sig igennem, men skulle Højer blive solgt, så skal man ud og investere i et nyt førstevalg.

 

Alternativer med kun ét år tilbage af kontrakten:

Vi fandt faktisk kun ét alternativ, der har kontraktudløb næste år, og han er måske mere af navn end af gavn et bud. Det er nemlig den tidligere GF’er Michael Lumb, som lige nu er førstevalg på venstrebacken i AC Horsens. Michael er en power-spiller med offensive kvaliteter, men må alligevel siges at være et step ned fra Højer, samt med en alder på 32 år, så skulle han måske maksimalt være et sjov pust til fanshoppen, en mentor for de unge og en stabil reserve.

Af spillere uden kontrakt lige nu faldt vi over en spiller ved navn Stephen Kingsley. Stephen er 26 år gammel og har spillet næsten 100 kampe i Championship for Swansea og Hull City. Derudover, så har Stephen én enkelt landskamp for Skotland og en estimeret markedsværdi på 10 millioner kroner. Han er dog et lidt ukendt bud, men af hvad vi har kunne researche os frem til, er det skader, der har sat Kingsley tilbage, men han er en spiller med et stort potentiale. Så lidt samme historie som Kevin Diks.

Sidste bud vi vil komme med, er lidt af et drømmescenarie, dog ikke helt urealistisk – Jonas Knudsen. Den 28-årige esbjergenser med 7 landskampe, næsten 150 Championshipkampe og 22 Europa League-kampe har uden tvivl niveauet. Spørgsmålet er så bare om et skifte fra Malmø FF til AGF er realistisk, da svenskerne i øjeblikket spiller Europa League og topper Allsvenskan. Derudover, så er Knudsen lidt en anden type end Højer, men vores bedste bud.

Hvad angår den anden back, så synes vi, at vi er godt besat med Munksgaard og Diks. To backs der besidder forskellige kvaliteter, begge et højt niveau og som begge virker til at have accepteret den hårde interne konkurrence. Her bliver det dog utrolig spændende om PC og AGF vil kunne nuppe Diks til sommer, når hans kontrakt med Fiorentina løber ud, såfremt han rammer samme høje niveau som sidste år. Vi mener i hvert fald, at den 23-årige hollænder ville være noget af et scoop at nuppe på kontraktudløb.

 

 

Sidste dilemma her i del 1: De skrøbelige midterforsvarsreserver og kommende kontraktudløb

Der er ingen tvivl om, at vores første prioritet for PC på denne position er: Få forlænget med Frederik Tingager. Tingager vokser og vokser, ikke i højden, men på betydning i klubben og er efterhånden blevet førstevalg samt et nøglevåben i offensiven.

Derudover, så har man en fremstormende Sebastian Hausner, som helt klart er fremtidens mand, så vi føler os trykke med de to i forsvaret. Havde man sagt for bare et halvt år siden, at man var utryg ved Backman, så havde folk fundet høtyve og fakler frem, men de kolde fakta lige nu er bare dem, at den 31-årige svensker virkelig er begyndt at døje meget med skader. Han var ude de første fire runder i sidste sæson med en hjernerystelse, i mesterskabsspillet blev det kun til én kamp på grund af en baglårsskade og i år blev hans anden kamp, indhoppet i Randers, afbrudt af en fiber i baglåret.

Udover Backman har man Jesper Juelsgård, som spillede sin første kamp fra start i søndags mod OB i næsten et år. Juelsgård er en erfaren og utrolig teknisk midterforsvarer, men har ligeledes døjet en del med skaderne, og er måske mere en stærk reserve end en spiller man kan tro på fremadrettet, da han også har rundet de 31 år. Ellers skal man satse på ungdommen med Mikkel Lassen, der har været et halvt års tid i førsteholdstruppen nu eller det nyeste skud på stammen, Thomas “TK” Kristensen som er aktuel for U-19 landsholdet.

 

Alternativer med kun ét år tilbage af kontrakten:

Vi har ligesom på målmandsposten fundet 3 gode bud på spillere, der kunne hentes til AGF, og forhåbentlig til en lavere pris, da de kun har ét år tilbage af deres kontrakter. Eller blot på kontraktudløb til næste sommer.

Første bud er: Ulrik Yttergård Jenssen. Ulrik spiller i FC Nordsjælland, hvor det er blevet til 89 kampe trods sine “blot” 24 år. Han flankerer lige nu Kian Hansen i midterforsvaret, men kan faktisk også dække venstrebacken og den defensive midtbane. Han har et stærk overblik samt en rolig fod, og så kan han også godt vinde en hovedstødsduel eller to med sine 1,86.

Andet bud er: Jores Okore. Okore var allerede rygtet til AGF i foråret, da det ikke lignede, at han og AaB kunne nå til enighed. Jores’ pas siger den dag i dag 28 år, men det danske powerhouse med rødder i Elfensbenskysten har så småt fundet tilbage til sit høje potentiale oven på turbulente sæsoner i Aston Villa og FCK. Det er nu blevet til over 100 kampe for AaB, og ville en Tingager kunne styre Okore eller ville man ændre formation til et tremandsforsvar, så har Superligaen ikke set mange bedre duel- og markeringsspillere end Jores Okore.

Tredje bud er endnu en gang fra AGFs forsyningslinje, Randers FC: Simon Piesinger. Østrigeren på 28 år var egentlig købt ind til den centrale midtbane, men er blevet fast mand i midterforsvaret, hvor han både er stærk med fødderne, i lederskab og på hovedet, hvilket han har vist af flere omgange på offensive dødbolde. Piesinger kunne især være interessant, såfremt en Backman skulle blive udskiftet, da man i den grad ville mange en rutineret leder. Derudover, så har vi jo haft stor success med de to seneste spillere fra Randers FC: Nicolai Poulsen og Mustafa Amini, så…

 

De sjove langskud: 

En spiller vi på redaktionen især er vild med, er den uhyggelig målfarlige midterforsvarer med fortid i FC Midtjylland og Vejle B, Rasmus Lauritsen. Rasmus dirigerer lige nu IFK Norrköpings forsvar, hvor han har scoret hele 12 mål og lavet 7 assist på 56 kampe. I denne sæson står der 6 mål og 5 assist ud for Lauritsen. Rasmus er kun 24 år og kunne være et uhyggeligt arsenal sammen med Tingager på dødboldene, men ville også kunne være den rolige makker til fighteren Sebastian Hausner.

Et andet bud kunne være Daniel Høgh, der med fortid i OB lige nu faktisk render rundt uden klub. Daniel spillede senest i SC Heerenveen, hvor det blev til 78 kampe. Daniel er også forholdsvis stærk på bolden, samt ret farlig i hovedspillet. Derudover, så har Daniel faktisk også allerede fået sin landsholdsdebut tilbage i 2013. Dog har han rundet de 29 år, hvilket gør ham lidt mindre interessant i forhold til transferstrategien om at købe yngre, salgbare spillere, men på en fri transfer til at sikre bredden denne sæson?

 

Hvad synes I om vores bud og sidder I inde med andre forslag? Lad os endelig høre, hvilke tanker I gør jer, så smid gerne en kommentar under artiklen eller på opslagene på de sociale medier? Så kan vi i fællesskab gøre PCs job nemmere.

Har I lyst til mere læsning om transfervinduet, så læs vores artikel “det store transferoverblik med Sture Sandø og Daniel Ortved” eller glæd jer til del 2 af rygtebørsen, som kommer allerede i morgen.

 

Få notifikation
Notifikation ved
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments