Q-and-A-analyse: Århus Folkepark, bliver det til noget?

AGF vil have et nyt stadion. Nu som en del af Århus Folkepark. Her er svar på fem centrale spørgsmål til den nye plan.

Onsdag blev planerne for Århus Folkepark fremlagt. En selvbestaltet gruppe med aktørerne i området omkring Stadion, to Aarhus-baserede arkitektfirmaer og den professionelle byudvikler Rune Kilden har udviklet planen.

Planen viser at:

  • Alle aktørerne kan blive i området.
  • Århus kan få et nyt fodboldstadion uden løbebane.
  • Det hele kan finansieres med salg af byggegrunde til boliger.

Morethanaclub.dk’s egen byudviklingsekspert Mikkel Petersen, til dagligt Leder af Plan og Byudvikling i Skanderborg Kommune, svarer her på spørgsmål om den nye plan.

Hvor realistisk er projektet egentlig?

Projektet er meget realistisk. Rune Kildens deltagelse alene er nok til at garantere realisme. Han har en række flotte projekter på sit cv, og han kan få noget vildt ud af de mest umulige udfordringer.

Hvad eller hvem er nøglen til at få det hele gennemført?

Nøglerne er:

  • Politisk opbakning i Byrådet.
  • At projektet organiseres som et udviklingsselskab, så kommunens begrænsninger omkring anlægsmidler omgås.
  • At aktørgruppen eller et udviklingsselskab kan fortsætte den talentfulde dialog og gøre projektet færdigt sammen med alle involverede parter.
  • At der bliver lavet en bæredygtig aftale om den fremtidige drift. Her tænkes særligt på organisering og økonomi.

Hvad kan blive den største forhindring?

Den største trussel kunne opstå, hvis nogle for egen vindings skyld vil forsøge at skabe splid i koalitionen bag projektet. Det kan både være naboer og meningsdannere, men også de medlemmer i aktørorganisationerne, der vil en anden udvikling.

En anden forhindring er de bånd, som staten lægger på Aarhus Kommunes budget for anlægsprojekter hvert år. Hvis der ikke findes en vej udenom – eksempelvis med en selvskabskonstruktion – er det svært at forestille sig, at Aarhus Folkepark skal prioriteres før Beder-Beringvejen, nedgravning af Marselis Boulevard, nye skole og børnehaver mv.

Hvad er tidsperspektivet, og hvordan ser økonomien ud?

Økonomien er svær at gennemskue, da der er få tal til rådighed. Men umiddelbart virker det realistisk at skabe et økonomisk selvbærende projekt, selvom det nok ville være i den mest skrabede version.

Hvis det blot handlede om byggeprocessen, kan projektet stå færdigt inden for 2-3 år. Det hele skal dog igennem en myndighedsproces først. Der skal forhandles med byråd, grundejere mv. Samtidig med at der sideløbende skal sælges grunde og tages hensyn til, at området skal fungere under udviklingen. Derfor vil en realistisk horisont for gennemførelse af den samlede plan være 5 til 10 år.

Og så helt ærligt: Hvor meget handler det her om den forpulede løbebane?

For AGF som klub, er det løbebanen og den elendige stadionkonstruktion, der er projektets arnested. Det er løbebanen og den dårlige ramme om et fodboldpublikum, der kunne være landets bedste og mest højlydte, der gør, at stærke kræfter som Kilden, Sleth og C.F. Møller involverer sig. Uden løbebanen intet afsæt for projektet.

Det, gruppen prøver nu, er at skabe værdi for flere end blot AGF. Det er det virkelig elegante i denne manøvre.

Tryk Log ind for at kommentere
  Få notifikation  
nyeste ældste mest bedømte
Notifikation ved
dengamle
Bruger

Flot oplæg og umiddelbart ser det ud til at alle har samarbejdet i forsøges at nå til efter til et fælles projekt.
Jo det bliver til noget – nok med en masse ændringer og krumspring

kimBo
Bruger

Frygter to ting i den her proces: 1 travfolket virker som altid imod alt hvad der omhandler noget der ligner det mindste ændring på deres, i min optik ligegyldige travbane. Deres status som altafgørende faktor i det her spil, kan desværre blive en hæmsko. Først var det fru Salling (hende der betalte trænings anlægget) der stod på hælene. Nu er det formanden der udtaler sig negativt, over kommende naboer. Velvidende om at de betaler peanuts for lejen. 2. Politikerne i Århus ER bare svære at danse med. Ligeså sikkert som der loves guld og grønne skove ved valgstart, så er… Læs mere »

Norden
Bruger

en væsentlig pointe. Du skriver at travbanen er ligegyldig i din optik. Det er de hestesportsinteresserede jo selvfølgelig ikke enige i. De kæmper selvfølgelig for deres. De synes sikkert det er pløk åndsvagt at bygge nyt stadion. Derfor bør du i din argumentation sætte sig i deres sted hvis du skal fremstå som en saglig argumentator

Kamp83
Bruger

Jeg er både brændende AGFer og trav mand. Og det ved jeg at vi er mange der er. Det ene udelukker ikke det andet.

Kamp83
Bruger

Det du har læst om er nok galopfolket. For travfokene er helt med på den her. Direktøren for væddeløbsbanen, er med i det her projekt. Men galopmenneskerne er sure.
Du er højest sandsynligt ligeglad, men der er himmelvid forskel på de 2. Grupper, hvor jeg tænker at der er langt flere travfolk end galopfolk

kimmolaineren1
Bruger

Hvor stort et grønt område snakker vi om der skal “omlægges” til boliger ? Og hvor meget er væddeløbsbanens nuværende areal ?

zcml
Bruger

Nu er det med, at det hele kan finansieres med salg af byggegrunde til boliger, vist bare en formening, og ikke noget der er regnet konkret på. Jeg synes det er et godt forslag, der tager hensyn til at div. niche-sport kan blive ude i området, men det virker som om der stadig er for mange skeptikere/nej-sigere. Så jeg tror desværre ikke det bliver til noget. Tror det eneste, der kan redde projektet med at få et ordenligt fodboldstadion for enden af Stadionallé er, hvis AGF for alvor truer med at forlade matriklen, når den nuværende forpagter-aftale udløber! Kunne være… Læs mere »

T-Knogle
Bruger

Væddeløbsbanen er da en af de store vindere, der var en PwC rapport der sagde at der skulle køres en bulldozer igennem, så den kunne sælges fra til attraktive boliggrunde. Nu har de muligheden for at få en ny langvarig aftale med kommunen, mod at de indskrænker sig marginalt. I øvrigt så ville Runde Kilden ikke præsentere sådan et forslag uden at have regnet meget nøje på det, han er en seriøs mand, og vil ikke fremstå som en fantast for at få opmærksomhed. Han udtalte i forb. Med præsentationen at projektet burde kunne financieres via byggeretterne på 110.000 m2… Læs mere »

zcml
Bruger

@ T-Knogle:

Nu var det ikke ift. tidligere forslag, men ift. hvordan tingene er nu. Og der står væddeløbsbanen til at tabe, eller skulle indskrænke sig (omend minimalt), hvorfor de også har forholdt sig kritisk overfor det nye forslag.

Jeg er dog enig i at de skal “klappe hesten” (no pun intended), og bare være glade for at de får lov at blive.
Kan ikke forestille mig, at det er en forretning, der kører rundt uden offentlig støtte. Men ved ærligt talt ikke, om der stadig er nok penge i dem, der gambler på heste?

Knark Kent
Bruger

Det er lige præcis denne type artikler der gør, at man bruger denne side. Skarpt og præcist, som et tidligt indlæg fra Peter Degn..

Aarhusianer
Gæst
Aarhusianer

“Mikkel Petersen, til dagligt Leder af Plan og Byudvikling i Skanderborg Kommune”.

Mikkel, der er nok en grund til at det blev Skanderborg. Jeg fornemmer din metier fremhæves for at kreditere din opfattelse/expertkommentar, men den vidner i stedet om 0 indsigt i hvad der foregår

GFaben
Bruger

Haha, hva så trold. Det er jo ikke fordi, sådan en anonym sviner-kommentar uden nogle argumenter lige frem vidner om, at du selv har en dyb indsigt i sagerne. Det er da fedt, at få udlagt teksten af en fagperson.

JarlSmart
Bruger

#douchebag

chilli
Bruger

@Aarhusianer

Altså lidt ligesom nogen bliver discount chef i en Rema1000, og de dygtige bliver varehuschefer i f.eks. Føtex, Brugsen osv?

Har du overhovedet overvejet, at manden måske selv har fravalgt en større kommune, som arbejdssted.

Juniorxx
Bruger

Fair nok at du ikke et enig i hans udlægning. Ville dog klæde dig at være konkret i kritikken? Hvilken del er han ikke inde i tingene? De to trusler han nævner har allerede vist sig frem. 1. Galop og travsporten der ikke mener det er rimeligt at de skal ændre noget overhovedet. Samt socialdemorkraterne med borgmesteren i spidsen, der ifølge stiften tidligst vil tage stilling til september og som derudover er bekymret for anlægsloftet i kommunen = det kommer til at tage lang tid inden noget overhovedet sker!! Decideret pinligt indlæg hvor du går efter manden i stedet for… Læs mere »

nbngf
Bruger

Uden vedvarende pres fra baglandet. (OS) bliver det ikke til noget.