Optakt: Kan David og AGF fortsætte deres seneste dominans mod FCN?

0
© Allan S Voss/Sportsphotos.dk ©

Af Mattias Sundroos

Et ubesejret hjemmehold møder et ubesejret udehold i kampen om alt lige fra fjerde- til syvendepladsen. Dog taler den seneste form stærk for en AGF-sejr.

 

Kampfakta:
Spilletidspunkt: Søndag den 29. november kl. 18:00
Spillested: Right to dream Park, Farum
Dommer: Peter Kjærsgaard
Få startopstillingen på: Twitter: @MTACnu Facebook: Morethanaclub.dk & AGFFAN.dk
Følg kampen på: TV: TV3 Sport & Viaplay Radio: P3 Twitter: @AGFlive
Hashtag: #fcnagf #sldk

Når “De Hviie” i morgen træder ind på kunstgræsset i Farum kl 1800, så må det være med blandede følelser i bagagen. Man viste i momenter, at man kunne spille op mod Danmarks bedste fodboldhold i søndags, da man tabte 2-1 til FC Midtjylland. Som Sviatchenko bl.a. udtrykte efter kampen til os, så har AGF bare en unik egenskab til at æde sig ind i en kamp selvom de er bagud. Dog blev det stadig til et nederlag, så de seneste fire kampe lyder pludselig på nederlag til FCK og FCM, et uafgjort resultat i Kolding, som man reddede i straffesparkskonkurrencen, og en 2-1 sejr i Lyngby BK, som kom i det 88. minut. Og det kan godt virke bekymrende!

Skal man så være bekymret i- og omkring AGF? Det er vel på mange måder et spørgsmål om, hvorvidt man ser glasset halvt fyldt eller halvt tomt? Man har nemlig kun 4 point op til en førsteplads, hvilket ikke lyder helt skidt, men samtidig også kun 4 point ned til en 8. plads, hvilket jo giver bekymringer om top 6. Forklaring er dog nok at finde i den utrolig, tætte 3F Superliga, som vi er vidne til i år, men det må stadig ikke blive en undskyldning.

Bliv dog ikke helt afskrækket før kampen i morgen, da vi i det mindste har en mand ved roret, i David Nielsen, som aldrig har tabt til FCNs cheftræner Flemming Pedersen! De fire opgør de to trænere imellem er blevet til 3 David-sejre og 1 uafgjort. AGF er dermed det 3F Superligahold, Flemming P har det ringeste pointsnit imod i sin tid som træner, nemlig 0,25 point.

Seneste David/AGF-sejr i Farum var i marts 2019, hvor Mål-Mortensen var manden bag 1-0 sejren med en scoring på straffespark. Så forhåbningerne lever i den grad frem mod i morgen, hvor en AGF-sejr potentielt kan bringe os på en delt andenplads, samtidig med at et nederlag i værst tænkelige scenarie kan resultere i en 7. plads.

 

Indbyrdes:

Når man kigger på de to holds indbyrdes opgør, så fortæller den seneste tid en helt anden historie end det lange perspektiv! For i de indtil videre 43 kampe AGF og FCN har mødt hinanden, der står FCN med overhånden på 20 sejre imod AGFs 14. Kigger man i stedet på de seneste 12 kampe, så lyder tallene: 6 AGF-sejre, 3 uafgjorte og 3 FCN-sejre. Dermed virker magtforholdet til at være tiltet med favør mod Smilets by. Vi skal da også helt tilbage til december 2018 for at finde seneste AGF-nederlag, hvilket er 4 indbyrdes opgør siden (8 hvis man inkluderer træningskampe).

Noget andet meget interessant ved opgørerne i mellem AGF og FCN er, at man på nuværende tidspunkt har kunne udlove en målgaranti. De to mandskaber har nemlig aldrig spillet 0-0 mod hinanden i 3F Superligaregi, så det lyder jo lovende for os som seere til i morgen. Begge hold er da også på den noget delte førsteplads over mest scorende hold i 3F Superligaen på 17 scoringer, hvilket de to hold deler med FCM, SønderjyskE og Brøndby IF.

Hvad der bliver ekstra interessant i forhold til “målgarantien” som kampen lover, er, problemet AGF har haft med at holde målet rent i år, hvilket i stor grad har været en bivirkning af spillestilsændringen. Dog vil man have defensiven i særligt fokus søndag fra AGFs side, men uden at gå for meget på kompromis med den nye spillestil ifølge assistenttræner Lars Friis, som vi talte med i torsdags:

”Uden at jinxe noget, hvis vi så kigger på de facts, der er, så har vi haft rimeligt godt styr på dem (Red. FC Nordsjælland), og det har vi gjort med en kompakt defensiv. Så en kompakt defensiv, hvor vi går lidt hårdt til dem på den fysiske del. Ikke over stregen, men bare spille til inden for de regler der nu engang er i fodbold. Vi skal ud og have noget intensitet fra første minut”

 

Status på AGF:

Status på AGF? Ja, som vi nævnte i indledningen, kan man jo gøre boet op lige nu med noget forskelligt udfald alt efter perspektiv. Vi er dog fortrøstningsfulde, da man jo alt andet lige kun har tabt til 3F Superligaens to bedste mandskaber, hvis man stadig kan inkludere FCK i den sætning, men de to nederlag i år er trods alt kommet til sidste års mestre og vicemestre, hvilket i udgangspunktet måtte være acceptabelt. Derimod er man nu begyndt at kunne slå bundholdene, hvor det er blevet til sæsonens første fire sejre mod Lyngby, AC Horsens, Vejle BK (som jo er oprykkere, trods en formidabel start) og så OB (som jo alt andet lige ligger nr. 9 lige nu, men måske ikke helt går som bundhold).

Derfor er det en noget interessant ændring, man har lavet i AGF oven på sidste sæson, hvor man var kendetegnet på at være bedst mod topholdene, leve på en bundsolid defensiv og intenst kontraspil, der især forlangede stor individuel kvalitet fra kanterne. I denne sæson ser man pludselig i stedet et mere boldstærkt AGF-hold, som stadig ønsker at spille på kontraer, men i højere grad vil kunne styre kampene og mest af alt have fokus på et højintenst presspil.

Hvad har det så betydet? Jamen, at vi stadig er svære at slå og pludselig kan kontrollére kampene mod bundholdene bedre. Man blev alt andet lige overmatchet mod FCM, og FCK-kampen kunne lige så godt have endt i et uafgjort resultat. Dermed er vi ikke helt skeptiske, selvom chanceproduktionen ikke har været optimal på det seneste.

Noget andet man både kan finde gode og dårlige ting i, er vores udebaneform. Ser man på pointsummen, så lyder 6 point i fire kampe ikke af meget, men omvendt er vi stadig ubesejret på udebane. Man fik 1-1 i AaB, som lige nu er 3F Superligaens bedste mandskab målt på de famøse expected goals. Man fik 1-1 i Randers en mand nede i 90 minutter, og så fik man 1-1 ude mod et utrolig kompakt, og daværende førsteplads, SønderjyskE-mandskab. Så alt i alt, ikke katastrofalt i vores optik. Og sejren i Lyngby kunne alt andet lige sagtens have været større, hvis man havde haft lidt mere kvalitet og skarphed på de 29 afslutninger, man havde.

En ting vi dog er lidt bekymret for, er noget, som vi bragte op i tirsdags i vores “takeaway” fra FCM-kampen. Nemlig, at afhængigheden af Mortensen, er ved at være for stor. Med 6 mål indtil videre denne sæson, er Mortensen den nuværende 3F Superligatopscorer sammen med Haji Wright, men har også på egen hånd scoret hele 35% af vores mål. Det er dog ikke nødvendigvis et problem, da han bl.a. stod for 29% af målene sidste år, hvilket jo gik meget godt. Og det er vel også det en topscorer skal? Men kigger man på, hvor målene ellers kommer fra, så er der grund til bekymring, da man gerne vil se mere fra de andre offensive spillere: Højer (2), Thorsteinsson (2), Blume (2), Grønbæk (2), Tingager (1), Diks (1) og Hvidt (1).

Omvendt vil man så hellere stå i en situation som morgendagens modstandere og have et utal af spillere, der laver mål, men ikke en mand fast kan regne med? For FCN har Diomande (3), Francis (3), Sulemana (3), Frese (2), Rygaard (2), Amon (1), Kofod (1) og Yttergård-Jensen (1) været målscorerne indtil videre, hvilket ikke indikerer en fast målmaskine.

Vi har derudover været en tur i arkiverne, og kigger man på de seneste successfulde sæsoner for AGF, altså sæsoner der har kastet metal af sig, så er topscorer-“afhængighed” et tema, der går igen:

19/20: Mortensen med 29% af holdets mål
96/97: Thorninger med 25% af holdets mål
95/96: Thorninger med 32,7% af holdets mål
Eller sågar vores seneste mesterskab i 1986: Lars Lundkvist med 28,5% af holdets mål

Dog bliver det mere interessant, hvis man kigger udover egen næsetip og i stedet ser på de seneste 10 danske mestre og deres topscorerafhængighed, for så kommer 35% af målene pludselig til at se ud af meget:
19/20: FC Midtjylland og Evander = 13% af holdets mål (Schwartz scorede kun 6 af sine mål i FCM)
18/19: FC København og Robert Skov = 34% af holdets mål (Også en noget unik sæson for Skov)
17/18: FC Midtjylland og Dal Hende = 14% af holdets mål
16/17: FC København og Santander/Cornelius = 16% af holdets mål
15/16: FC København og Nicolai Jørgensen = 24% af holdets mål
14/15: FC Midtjylland og Duncan = 20% af holdets mål (Pusic scorede kun 8 af sine mål i FCM)
13/14: AaB og Kasper Kusk = 20% af holdets mål
12/13: FC København og Cornelius = 29% af holdets mål
11/12: FC Nordsjælland og Beckmann/Christensen = 16% af holdets mål
10/11: FC København og Dame N’doye = 32% af holdets mål

Så jeg ved ikke, om vi har svaret på, om det er bekymrende eller ej? Men nu har I i hvert fald lidt af forholde jer til. Men afhængigheden af Mortensen kan ikke ignoreres, hvorvidt det så er godt eller skidt, det kan man jo tænke sit om?

 

Status på FC Nordsjælland:

FC Nordsjælland har endnu engang solgt ud af deres store profiler i sommerens transfervindue, da man sagde farvel til Mohammed Kudus og Mikkel Damsgaard. Vi har dog lært, at man ikke må dømme dem ude af den grund, da de har en unik evne til at finde nyt talent og bare flyde ovenpå igen, som var de en korkprop.

Med FCN som med AGF, så kan sæsonens resultater både vinkles positivt og negativt alt efter indgangsvinkel. For man skal faktisk helt tilbage til den 4. oktober i år for at finde FCNs seneste nederlag, som var til FCK, der dengang endnu havde Solbakken ved roret, hvis man ikke tager nederlaget i pokalen til Hvidovre med. Dette er ret stærkt, da man dermed også kun er på to nederlag denne sæson ligesom AGF. Dog har man også haft svært ved at vinde fodboldkampe, da det kun er blevet til 3 sejre på de 9 kampe for FCN.

Trods, at man i FCN, i den grad må prise sig lykkelig over det ene point i Aalborg senest, så træder de nok ind på kunstgræsset i Farum med stor selvtillid. FC Nordsjælland har nemlig ikke tabt på hjemmebane i år, men faktisk sikret sig alle sine tre sejre: 4-1 over FCM, 1-0 over Randers FC og 4-1 over Lyngby BK, og så spillede man 1-1 mod Vejle BK. Så selvom man tit kan frygte for manglen på kontinuitet fra så ungt og roterende et mandskab, så kan deres kompromisløshed skabe problemer for et hvilket som helst hold ifølge Lars Friis:

”Vi skal møde et hold der spiller derudaf. Dét der bare er med FC Nordsjælland er, at nogen gange virker det som om, at de er så ligeglade med slutproduktet, at de bare laver fejl. Laver du en fejl, så skidt med det, gør det igen. De spiller ikke med den der bekymring, og de spiller befriende, fordi de er unge og kåde, og har ikke den der erfaring. Men de er bare pisse gode til det. Det er dér vi skal fange dem og straffe dem, for de bliver ved med at prøve, selvom det mislykkedes. Får de frit spil og giver vi dem blod på tanden, puuuha så bliver det altså en hård aften ovre i Farum.”

 

Lars Friis’ kommentarer til kampen:

 ”Ja det gør jeg (Red. tror på sejr). Det gør jeg 100%. Jeg synes, at når man kigger bagud og ser hvordan vi har haft styr på dem, så er jeg sikker på, at med det rigtige setup, de rigtige folk og med de rigtige indskiftninger, så ligger der noget og venter på os derovre. Men det kræver, at vi alle sammen peaker på intensiteten. For det bliver intensiteten og den fysiske overlegenhed vi har når vi møder dem, der skal vi være gode. Det SKAL være 3 point med fra Farum”

 

Dem skal vi holde øje med:

AGF:

Nicolai Poulsen: Som Friis nævnte tidligere oppe i artiklen, så bliver “en kompakt defensiv, hvor vi går lidt hårdt til dem på den fysiske del. Ikke over stregen” det afgørende. Derfor bliver Polle afgørende i morgen, da han både får til opgave at lukke de små rum mellem feltkant og midtercirkel, som FCN elsker at boltre sig i, ned, samt ikke at gå FOR hårdt til den. Poulsen har, hvis man tager FCK-kampen ud af ligningen, dog vist et større mentalt overskud i år, hvor det kun er blevet til 3 gule kort (to af dem fra FCK-kampen), så han ligner en skraldemand, der er tættere på at kunne styre sit spændingsniveau end tidligere.

FC Nordsjælland:

Kamaldeen Sulemana: Det er ganske enkelt i forhold til den unge Ghaneser, som Flemming Pedersen udråbte til at have et potentiale, der nærmest kunne nå Neymar jr. Sprudler Sulemane, så sprudler FCN. De kampe i år, hvor den blot 18-årige Sulemana har ramt sit topniveau, der er der ingen, der kan styre ham. Derfor bliver det afgørende at få sat ham ud af spil, hvis man ikke skal se dum ud i AGF-defensiven.

 

Bud på startopstillinger:

AGF: (4-3-3)

Grabara – Højer, Juelsgård, Hausner, Munksgaard – Olsen, Poulsen, Blume – Thorsteinsson, Mortensen, Grønbæk

Bobler:

Vi kommer højst sandsynligt til at se et forsvar uden Tingager på søndag, da han stadig kæmper med skaden, der holdte ham ude af FCM-kampen. Derfor tror vi på et genvalg til Juelsgård ved siden af Hausner, da de to egentlig gjorde det udemærket senest, samt at Backman stadig har lidt vej endnu, og Juelsgård bare ligner en mand, der er foran unge Lassen i køen til midterforsvaret. Vi tror dog, at de bliver flankeret af den mere defensivt stærke Munksgaard i stedet for Kevin Diks. Nok også, da Munksgaard har været en smule bedre end Diks, hvad angår indlæg, som i den grad kan blive en faktor mod FCN. Dog kunne Diks’ fart argumentere for det modsatte, men vi går med Munks.

På midten tror vi på genvalg til Olsen og Poulsen, men ikke Pallesen og Pil. Spøg til side, det gør vi, da de to bare ligner de sikre førstevalg på midtbanepladserne. Vi giver også genvalg til Blume, da han bringer en offensiv styrke både i omstillingerne og på kanten af feltet i forhold til Hvidt, selvom Hvidts arbejdsraseri kunne være en taktisk overvejelse.

I front kører vi med Grønbæk og Mortensen som sidst, men tror, at Thorsteinsson erstatter Links oven på en svag præstation fra Sydafrikanerens side, og Jon nu i to omgange har vist farlighed i sine indhop. Dog er vi stadig lidt tvivlsomme på denne plads, da Jon har været meget væk grundet landshold og pauser, hvilket kunne tale for Links, men i sidste ende går vi med Jon simpelthen målt på seneste præstationer og formodet højeste niveau lige nu.

 

FC Nordsjælland (3-4-3):

Vindahl – Mesik, Djourou, Hansen – Diomande, Christensen, Kofod, Døhr Tychosen – Sulemana, Antman, Atanga

 

Karantæner:

AGF: Ingen

FC Nordsjælland: Abu Francis

Skader:

AGF: Mustafa Amini, Zach Duncan (Skade), Niklas Backman (Skade), Søren Tengstedt (Skade), Frederik Tingager (Skade)

FC Nordsjælland: Jonathan Amon (Skade), Martin Frese (Skade), Ulrik Yttergård Jensen (Tvivlsom), Mads Døhr Thychosen (Covid-19, Tvivlsom)

Få notifikation
Notifikation ved
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments