Optakt: Et Glensyn med de lyseblå sønderjyder

0
© Nicklas Jacobsen - JacobsenPhotography

Af Rasmus Lykke Therkelsen

Kampfakta:
Spilletidspunkt: Søndag klokken 16:00.
Spillested: Ceres Park i Århus.
Dommer: Mads-Kristoffer Kristoffersen
Få startopstillingen på: Twitter: @MTACnu, Facebook: Morethanaclub.dk og AGFFAN.dk.
Følg kampen på: Canal 9 og Discovery+
Hashtag: #agfsje #sldk

Søndag eftermiddag kommer Glen Riddersholms drenge fra SønderjyskE på et besøg mod Århus i et vaskeægte top seks-brag. Begge hold leder efter at finde formen i forårssæsonen, da begge hold har store ambitioner om at etablere sig i mesterskabsspillet, når sæsonen om seks runder deles over i to.

Positivt ser det specielt ud for AGF, der ligger nummer tre i Superligaen med 29 point, og har omtrent dobbelt så langt ned til top seks-stregen, som de har op til førstepladsen.

Imens flirter søndagsopgørets gæster en smule mere med stregen, der skiller top seks fra resten af rækken, da de netop er placeret på sjettepladsen med tre point ned til AaB på syvendepladsen, og kan med et nederlag og en AaB-sejr i kommende runde komme udenfor top seks-spillet. Kender vi Glen Riddersholm ret, er det noget, han vil kæmpe hårdt for, der ikke sker.

Samtidig er der også den sjove krølle ved kampen, at AGFs kommende sportsdirektør, Hans Jørgen Haysen, netop er stoppet i SønderjyskE og er i skrivende stund i gang med forberedelserne til sit nye job. Det må være specielt for vores nye sportschef at se til, når den klub, han har været ansat i i to årtier, skal møde hans nye arbejdsgiver.

David Nielsens tropper fra det århusianske skal sørge for, at Haysen-braget falder ud til hjemmeholdets fordel.

Indbyrdes:

Senest, AGF mødte SønderjyskE var på en kold efterårsmandag i Haderslev tidligere på sæsonen, hvor man spillede 1-1, med Bror Blume som målscorer. Senest, SønderjyskE besøgte Ceres Park, var i sidste sæson i efteråret, hvor AGF vandt en i forrygende 4-2-sejr, blandt andet med fantastiske mål fra førnævnte Bror Blume og også Jón Dagur Thorsteinsson.

Historisk set har man mødt sønderjyderne 43 gange, hvor man har vundet 19, tabt 11 og spillet 13 uafgjort. I nyere tid har man dog overtaget, og vi skal tilbage til 2017 for at finde seneste indbyrdes SønderjyskE-sejr, hvilket er hele 10 kampe siden.

Status på AGF:

”Superligaen vindes om vinteren,” har David Nielsen sagt tidligere på sæsonen. Her har chefen hentydet til, at banerne er anderledes vanskelige at spille på, og de dygtigste hold er dem, der kan omstille sig spillet.

Det har meget tydeligt også været AGFs intention. Man har spillet på forfærdelige baner i Vejle og Odense i de to udekampe i foråret, som begge blev til ligeledes forfærdelige 0-0-kampe, og hvor man har ofret tekniske spillere som Albert Grønbæk i startopstillingen for at få nærkampsstyrke ind i kampen. For som David Nielsen sagde til TV3 Sport få sekunder inden kampstart i Vejle-kampen, da han blev spurgt, hvordan AGF skulle gribe kampen an:

”Fighte. Vi skal ud og fighte,” sagde chefen.

Det har dog hovedsageligt været tilfældet, når man har været på fremmed græs. Hjemme på Ceres Park er banen anderledes overkommelig, hvilket også har kunnet ses på resultaterne. Udover hjemmesejre over Lyngby og B93 i foråret, har AGF faktisk vundet sine seneste fire hjemmebanekampe – alle i kolde temperaturer – og der er ingen tvivl om, at den bedre bane passer AGF’erne.

I Superligaen har man stadig ikke lukket mål ind i de tre forårskampe, men man har fortsat kun scoret et mål i den periode ved Jón Dagur Thorsteinssons kludrede sejrsmål mod Lyngby. Patrick Mortensen har ikke scoret i syv kampe i træk, hvis man tæller pokalturneringen med, og har bestemt ikke lignet en Superliga-topscorer, der har fået målene med sig igennem årsskiftet. Dem skal han til at finde.

På trods af ikke forfærdelige fem point i tre kampe, skal det høre med til fortællingen, at AGF har haft et overkommeligt kampprogram i forårssæsonen. Nuvel, banernes beskaffenhed i Vejle og Odense gjorde det svært for AGF’erne, men de hold er trods alt nogen, der ikke ligefrem ligner hold, der skal op i top seks, og så mødte man Lyngby, som var det hold, man slog, som ligner et hold, der skal bede til meget høje magter for overhovedet at blive i Danmarks bedste fodboldrække.

Til gengæld sidder defensiven, der i efteråret lidt ukarakteristisk var AGFs akilleshæl, lige i skabet. Kamil Grabara ligner mere den målmand, vi lærte at kende for to år siden, da han var på sin første lejeaftale, og det ligner, at han har styr på forsvarsspillerne foran sig, hvad enten de hedder Frederik Tingager, Sebastian Hausner eller Jesper Juelsgård.

 

Status på SønderjyskE:

Sønderjydernes form er ligeledes enormt svære at evaluere. De startede forårssæsonen med simpelthen at tage til Herning og vinde over de forsvarende mestre fra FC Midtjylland, men fulgte så den sejr op med at tabe til Vejle på hjemmebane i en decideret forfærdelig præstation – også på en forfærdelig bane.

Senest var de i aktion i Telia Parken mod FC København, hvor hele tre – alle i øvrigt meget kontroversielle – straffespark trak alle overskrifter, der ikke havde noget med Carsten Werges farvel til TV3 Sport at gøre. Københavnerne slog SønderjyskE 3-2, men langt henad vejen var det en kamp, SønderjyskE havde meget ære i.

Det hjalp ikke, at Victor Mpindi blev vist ud i forbindelse med et af straffesparkskendelserne – en karantænedom, der sidenhen er blevet anket og annulleret – og efter 2-1-scoringen, der efterfulgte den forseelse, blev det svært for SønderjyskE at komme tilbage i kampen.

Ligesom AGF har bøvl med sin topscorer i Patrick Mortensen, har SønderjyskE lidt samme problem med sin i Haji Wright. Selvom sønderjyderne angiveligt har afvist kæmpebeløber for amerikaneren, har han haft svært ved at finde målformen, og han har præcis som Mortensen heller ikke garnet i syv kampe i træk.

Det tyder på, at det bliver en jævnbyrdig kamp mellem de to hold, men AGF må anses for at være favoritter i Glen Riddersholm/Hans Jørgen Haysen-derbyet.

 

Dem skal vi holde øje med:

AGF:

Albert Grønbæk: Da jeg talte med David Nielsen efter pokalkampen mod B93, afslørede han, at han så nogle fine ting i AGFs spil, når Albert Grønbæk blev lagt ind som 10’er – altså offensiv midtbanespiller.

Det er ikke noget, vi rigtigt har set i AGF under David Nielsen, lige med undtagelse af et par kampe, Tobias Sana har spillet derinde. Chefen sagde således om Grønbæk:

”At Albert kommer ind centralt, betyder, at vi kan få noget fart derinde,” sagde Nielsen, og fortsatte:
”Han skal have lidt mere produkt på tingene, men jeg tror, vi kan få en god spiller derind, for han har en super intensitet og indstilling,” sagde cheftræneren om Albert Grønbæk for en halvanden uges tid siden.

I søndagens opgør kan det i hvert fald ikke være banen, der er årsag til, at AGFs nummer 27 ikke spiller derinde, og hvis han starter centralt på banen imod SønderjyskE, kan vi godt få nogle specielle ting at se, hvis vi skal regne med, at han fortsætter den form, han viste i træningskampene og i pokalen mod B93, hvor han alle kampe figurerede inde som 10’er.

SønderjyskE:

Jeppe Simonsen: Alle ved, at Haji Wright laver enormt mange mål, så ham vil jeg ikke nævne. I stedet vil jeg sende en lille tanke imod Jeppe Simonsen, som angiveligt skulle have taget enorme skridt henover det seneste halve år.

De lyseblås altmuligmand skal være Alexander Bahs arvtager, og i foråret har han været her, der og alle vegne, når SønderjyskE bevæger sig frem i banen. Han kan spille næsten alle positioner offensivt, samtidig med at han er enormt god på den højre wingback, føromtalte Bah huserede på.

Baseret på de seneste par kampe er Simonsen dog skubbet en tand frem i banen, og ligner sønderjydernes bedste kreatør, og ham skal AGF have lukket ned for.

Bud på startopstillinger:

AGF (4-3-3):

Grabara – Diks, Tingager, Hausner, Højer – Grønbæk, Poulsen, Olsen – Links, Mortensen, Thorsteinsson

De to store spørgsmål her er om, hvorvidt David Nielsen vælger Bror Blume eller Albert Grønbæk på midtbanen, og hvorvidt Frederik Tingager er blevet klar til kamp efter sin skade.

Det er meget muligt, at David Nielsen ønsker et mere solidt udtryk på midtbanen og derfor starter med Blume, men jeg håber lidt, at han vil lade AGF gribe kampen offensivt til værks, for Grønbæk har virkelig bevist, at han kan eje en hel kamp, hvis han får mulighed for det.

Frederik Tingager har været småskadet hele forårssæsonen, opstarten inklusiv, og sad også udenfor truppen i seneste kamp mod OB. Jeg ved ikke, om han er blevet klar til kamp, men skaden skulle ikke være noget videre slem. Spiller han ikke, er det formentlig Jesper Juelsgård, der tager hans plads.

SønderjyskE (3-5-2):

Thomas – Kanstrup, Gartenmann, Banggaard – Simonsen, Albæk, Mpindi, Vinderslev, Dal Hende – Wright, Jacobsen.

 

Skader:

AGF:
Zach Duncan (skadet), Nicklas Backman (skadet), Søren Tengstedt (skadet), Mathias Jørgensen (skadet), Frederik Tingager (tvivlsom)

SønderjyskE:
Ingen

 

Karantæner:

AGF: Alexander Munksgaard (en kamp)
SønderjyskE: Ingen

Få notifikation
Notifikation ved
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments