Optakt: Den jyske klassiker med nyt styrkeforhold

0

Af Jonas Roulund

Søndag rejser vores aarhusianske helte til Nordjylland for at møde AaB i en ægte jysk klassiker. Med sig har de en ny målmand, en brandvarm angriber og en historik, der fortæller historien om et succesfuldt, ubesejret mandskab i sæsonens første tre kampe. Her får du de vigtigste statistikker, citater og bud på en start-11’er til kampen.

 

Kampfakta:

Spilletidspunkt: Søndag den 4. oktober klokken 16:00.
Spillested: Aalborg Portland Park, Aalborg.
Dommer: Jørgen Daugbjerg Burchardt
Få startopstillingen på: Twitter: @MTACnu Facebook: Morethanaclub.dk & AGFFAN.dk
Følg kampen på: TV: Canal 9 Radio: P3 Twitter: @AGFliveHashtag: #aabagf #sldk

Så gælder det det 87. indbyrdes Superligaopgør mellem AaB og AGF, og selvom De Hviie har tabt de seneste to gange, holdene er tørnet sammen i landets bedste række, så tyder meget på, at styrkeforholdet mellem mandskaberne har forskubbet sig den seneste tid.

 

Magten og medaljerne

Historisk har søndagens kombattanter udkæmpet en række store opgør, og magtbalancen har forrykket sig mange gange mellem Nord- og Østjylland gennem tiden. I alt er ni danske mesterskaber og 13 pokaltitler fordelt mellem klubberne, der begge er etableret tilbage i 1880’erne.

Men hvordan ligger landet så nu og her?

Efter i en del år at have præsteret ringere end Aalborgenserne, som både har været i Europa og vundet mesterskaber og pokaltitler op gennem 00’erne og 10’erne, så er magtfordelingen – og medaljerne – endelig vendt til fordel for AGF.

Vi hjemtog som bekendt bronzemedaljerne i den seneste sæson, mens AaB sluttede som femmer, og vi er samtidig kommet godt fra land i indeværende sæson med sejre over Vejle og OB samt en deler mod den lyseblå lillebror fra Kronjylland. Modsat har AaB keglet lidt rundt i det og har blot skrabet fire point sammen efter et – på papiret – overkommeligt program med Lyngby, Horsens og SønderjyskE som modstandere.

At vi så også er begyndt at hente AaB’s profiler, understreger blot det forandrede styrkeforhold klubberne imellem, så lad os håbe, at søndagens kamp bliver endnu et tydeligt Aarhusiansk signal om, hvem der bestemmer i Fodbold-Jylland!

 

Status på AGF

Senest AGF var i aktion, så vi en noget rodet affære mod OB i en kamp, der som vanligt, når de to hold mødes, bød på masser af mål og underholdning, men også for mange fejl og koncentrationssvigt. Det er der, ifølge staben, blevet rettet op på i løbet af træningsugen, men én ting vi især håber er blevet løst, er vores nylige tendens med at lukke mål ind.

Ikke siden vores 3-0 sejr over FC Midtjylland tilbage i juli måned (otte kampe siden), har vi holdt nullet i Superligaen, og dét selvom David Nielsen netop har slået sig op på at være en ”organisationens mand” med fokus på det defensive.

Med karantænen til Hausner og en tvivlsom Backman er det Juelsgaard-Tingager-konstellationen, der – ligesom mod OB – skal stå sin prøve, og det bliver interessant at se, hvordan partnerskabet falder ud.

Ellers er holdet desværre ramt af skader til kantspillerne Links og Jevtovic, hvilket giver plads til unge Grønbæk, som i den grad har grebet chancen, mens Tengstedt lurer i kulissen med stor sult på at komme ind mod sin barndomsklub. Vi lægger dermed en del ansvar på de unge i truppen, og spørgsmålet er, om de kan stå distancen, når de kontinuerligt skal præstere?

 

Status på AaB:

Efter AaB’ernes svage start, må vi forvente, at de som vanligt kommer ind til Den Jyske Klassiker med al den energi og nerve, der skal til for at stjæle point fra os. De har ambitioner om top seks, men problemet for de bolsjestribede er, som det har været længe, at utroligt meget ansvar ligger på Lucas Andersen og hans kompagnon, Kasper Kusk. Lucas Andersen er først ved at være helt tilbage i kampform nu efter en skade, og det bliver vigtigt for hjemmeholdet, at han præsterer på sit vanlige topniveau, hvis holdet skal gøre sig forhåbninger om at drille AGF og de øvrige top seks-kandidater.

Andersens fravær kan også ses på målhøsten – to scoringer er det blevet til i de første tre runder, men nu er Tim Prica tilbage fra overstået karantæne, og Jacob Friis vil nok sætte sin lid til at han, sammen med en formstærk Kasper Kusk kan ændre lidt på statistikken.

 

Det skal vi holde øje med:

AGF:

Med Olsen, Tengstedt og Helenius i truppen har vi masser af insiderviden om AaB-mandskabet, da de alle har optrådt for nordjyderne. Samtidig spillede cheftræner David Nielsen jo selv for AaB i sin aktive karriere i årene 2003-2005, hvor han scorede 17 mål i 40 kampe. Det bliver særligt interessant at bemærke, hvordan Olsen og Tengstedt, som netop har forladt klubben, håndterer opgøret, og om de kan se bort fra eventuelle kammeratskaber, drillerier, fjendskaber og skærmydsler undervejs.

Ellers må vi jo sige, at der er én mand modstanderne især bør holde øje med for tiden: Målmageren Patrick Mortensen. Han har nemlig muligheden for at blive den første AGF’er til at score i fem Superligakampe i træk siden Aron Johansson gjorde det tilbage i 2012.

Sidst, men ikke mindst, bliver det interessant at se, om Grønbæk holder niveau, og om vores defensive organisation – nu med Grabara tilbage – endelig kan skabe det clean sheet, vi efterhånden har sukket efter i et stykke tid. Senest Grabara var i klubben, holdt han netmaskerne rene i seks ud af 16 optrædener.

 

AaB:

Lucas Andersen og Kasper Kusk. Så kort kan det siges. Hvis vi får lukket ned for de to, bør sejren næsten være i hus, men hvis de får plads til at udfolde sig, så kan deres store overblik, giftige afleveringer og frække driblinger virkelig sætte vores defensiv på prøve.

 

Citater fra holdet:

Jesper Juelsgaard:

”Jeg går ind til kampen med troen på tre point. Men det kræver, at vi arbejder hårdt, og at vi er ligeså kyniske foran mål, som vi var mod OB. Og så er der enkelte ting, vi skal have justeret fra sidste kamp, men det har vi arbejdet på hele ugen, så vi er klar til at tage sejren i Aalborg.”

Patrick Olsen:

”Jeg håber da helt klart at få håneretten over mine gamle holdkammerater! Især min nabo, Kasper Pedersen, og min gode ven, Lucas Andersen, dem kunne jeg rigtig godt tænke mig at kunne drille det næste lange stykke tid!”

 

Bud på startopstillinger:

AGF: Grabara – Højer, Juelsgaard, Tingager, Munksgaard – Olsen, Poulsen, Blume – Grønbæk, Mortensen, Thorsteinsson.

Bobler: Tengstedt kan nævnes som en mulighed i stedet for Grønbæk på kanten, nu hvor både Links og Jevtovic er ude. Han kender om nogen søndagens modstander og har vist sig fint frem i de minutter, han har fået hidtil, men efter Grømbæks gode præstationer på det seneste, må den unge Aalborgenser nok nøjes med at håbe på at gøre et stærkt indhop i denne omgang. Derudover er Grabara ikke et stensikkert førstevalg foran Eskelinen. Den polske målmand er først lige landet i Danmark, og David Nielsen plejer ikke automatisk at sætte folk i startelleveren, bare fordi man har et stort navn, så muligheden for at Eskelinen får chancen igen er bestemt til stede.

AaB: Rinne – Ross, Granli, Okore – Pallesen, Fossum, Ferreira, Ahlmann – van Weert, Kusk, Andersen

 

Karantæner:

AGF: Sebastian Hausner.

AaB: Ingen

Skader:

AGF: Milan Jevtovic, Gift Links, Zach Duncan, Alex Gersbach, Niklas Backman, Magnus Kaastrup (Tvivlsom) og Kevin Diks (Tvivlsom)

AaB: Rasmus Thelander.

Få notifikation
Notifikation ved
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments