Optakt: Årets sidste opgave er “Den Jyske Klassiker”

0
© Nicklas Jacobsen - JacobsenPhotography

Af Mattias Sundroos

Bliver det “hviie” jul i år eller overtager de bolsjestribede slikkepinde juletræet? Alt er på spil på søndag når den 89. jyske klassiker står på julemenuen. 

 

Kampfakta:

Spilletidspunkt: Søndag den 20. december klokken 16:00
Spillested: Ceres Park, Aarhus.
Dommer: Anders Poulsen
Få startopstillingen på: Twitter: @MTACnu Facebook: Morethanaclub.dk & AGFFAN.dk
Følg kampen på: TV: Canal 9 eller D-play Radio: P3
Hashtag: #agfaab #sldk

Nu er det efterhånden ved at være et udtrådt emne at sige, at 3F Superligaen er historisk tæt i år. Men! Det er den. Med én runde tilbage af årets 3F Superliga kan AGF ovenvintre på alt lige fra førstepladsen til sjettepladsen alt efter, hvordan runden flasker sig, men slår man selv AaB, så er man sikret en top-4 placering julen over. Hvilket alt andet lige må siges at være acceptabelt.

Inden man får armene for hurtigt i vejret, så kræver det altså lige først tre point mod 3F Superligaens syvendeplads og tredjebedste defensiv. Selvom pokalturneringen blev en fiasko for de bolsjestribede, med et for tidligt exit til 2. divisionsklubben og kommende AGF-modstander, B93, så har AaB været en af de bedst spillende mandskaber i år. Dog har man i Aalborg haft svært ved at eksekverer på deres mange chancer, hvilket også taler sit tydelig sprog med centralemidt Iver Fossum som topscorer.

Det bliver derfor utrolig spændende at se om Nordkraftens beton-defensiv holder stand imod det næstmest scorende hold fra Smilets by.

 

Indbyrdes:

Kampene i mellem Jyllands to største byer, er som navnet “klassiker” indikerer, et historisk opgør i dansk fodbold. Hele 151 kampe har de to jyske giganter spillet imod hinanden, hvis man går helt tilbage i historiebøgerne, og her er der ikke meget, der skiller de to hold ad. 58 AGF-sejre op imod 59 AaB-sejre indikerer et tæt magtforhold i mellem Nordjyllandshovedstad og hele Jyllands. På trofæhylden kan AaB bryste sig af 4 mesterskaber og 3 pokaltitler, som alt andet lige, må siges at blive trumfet af AGFs 5 mesterskabet og hele 9 pokaltitler.

I 3F Superliga-regi, hvilket vil sige siden 1991, der er historien dog lidt en anden. Her har de to mandskaber mødt hinanden 88 gange, hvilket har kastet 28 AGF-sejre af sig og hele 38 til AaB. På trofæhylden må vi også med blødende hjerte indrømme, at der kun står to pokaltitler siden 1991, hvorimod AaB har hevet alle fire mesterskaber samt en enkelt pokaltitel.

Men dette er dog stadig også langt tid siden, så skal man zoome helt ind på 2020, så ender vi dog med samme resultat. Et AaB-hold med favoritværdigheden. Selvom det blev til Bronze til De Hviie i sidste sæson og en femteplads til AaB, så har de 5 indbyrdesopgør i år kun kastet én AGF-sejre af sig. Dette var i juni-måned, hvor vi med to gange Mortensen og en gang Blume nuppede en 3-2 sejr i Aalborg. Dog er, som mange kloge hoveder siger, statistikker til for at blive brudt, tabellen lyver aldrig og hjemmebanen normalt en fordel. Så lad os bare sige, at det bliver uhyggelig spændende, hvordan vi kan gå på juleferie efter på søndag!

 

Status på AGF:

Med et unødigt drama i Kolding, et nederlag til de forsvarende mestre og et dyrt nederlag i Farum, så begyndte der så småt at komme bekymringsrynker hos folkene på Fredensvang. Eller i hvert fald os omkring dem. Men med en skøn rivalsejr over Brøndby og to gange et-målssejre over AC Horsens, så er smilet ved at være tilbage her i Aarhus.

Men hvad er så status på AGF? Vi har gravet lidt i navlen og mærket efter, og vi har trods alt kunne finde lidt i både fordele og ulempe-kolonnen.

Af bekymringer, der må vi indrømme, at vi stadig er skuffet/ærgerlige alt efter formuleringen, over det vi har set fra vores nye 10’er. Kæmpe forventninger og en ambition om, at han nærmest ene mand skulle være både en forbedret erstatning for Amini, styrepinden der skulle variere mellem boldbesiddende spil og kontrabolde, samt en spiller med den afgørende fod, der kunne bidrage med mål og assist. Var forventninger for store? Måske på kort sigt. På træningsbanen har vi på MTAC været dybt imponeret over Patrick og vi tror derfor på, at på sigt skal han nok leve op til 10’eren på ryggen. Men lige nu, der er vi lidt bekymret.

Derudover, så savner vi stadig at få Thorsteinsson i fuld omdrejning og Bror Blume er blevet lidt mere usynlig henover sæsonen, men det er dog ikke grund til panik.

På den positive front er der noget mere at spore, ifølge os. Grabara rejser sig langsomt oven på hårde måneder, hvilket nok kan gå hen og blive pointafgørende. Bagkæden har trods få rene bure leveret utrolig solidt på det sidste, og dette er endda med variation på højrebacken og en tidligere nærmest afskrevet Juelsgård i midterforsvaret. Hvor det så sætter Hausner lige nu, det er en anden snak, men vi er positive over den defensive udvikling (trods måske de sidste 10 minutter mod Horsens i pokalen).

På midten leverer vores 6’er stadig på utroligt stabilt niveau og endda uden at trække kort nu. Hvidt lagde pres på Olsen med en stærk præstation mod Horsens, samt Grønbæk jo stadig kan spille derinde. På kanterne er vi så småt ved at gå fra i forhold til gift. Links’ udvikling er stødt stigende og Grønbæk ser stadig utrolig spændende ud. Mortensen er Mortensen, og trods to kampe uden mål, så er han trods alt stadig 3F Superliga-topscorer.

Så alt i alt, der er vi positivt stemt frem mod både AaB-kampen og juleferien. Og så skader de mange kontraktforlængelser heller ikke!

 

Status på AaB:

AaB, hvad skal vi forvente her? En tæt kamp er nok det bedste bud.

Siden man i Nordjylland tog afsked med cheftræner Jacob Friis og sagde “goddaw” til Peter Feher, der har AaB været et utrolig stabilt og stærkt defensivt mandskab. Man lagde ud med to 2-1 sejre over Brøndby IF og Randers FC efterfulgt af to uafgjorte mod FC Nordsjælland og FC Midtjylland. Så blev det til et skuffende nederlag til OB på 2-1 efterfulgt af en 3-2 sejr over Lyngby. Så hvad kan man konkludere ud fra det?

Det er ikke blevet til mange storsejre, men AaB er svære at slå. Det giver god mening med kun 15 indkasserede mål på de 12 kampe, hvilket især skyldes en genopstået Jores Okore som lige nu er 3F Superligaens andenplads, hvad angår bolderobringer, samt en Thelander tilbage i tårnhøjt 3F Superliganiveau. Derudover, så skal man ikke undervurdere betydningen af den nye brasilianer, Pedro Ferreira, som er den spiller i 3F Superligaen med flest vundne dueller og en super dygtig målmand i Jacob Rinne.

Bagkæden ser derfor utrolig stærk ud hos de bolsjestribede fra Nordjylland, men hvad med offensiven? Tidligere var man jo nærmest lige så afhængig af Lucas Andersen, som Barcelona er af Messi. Arh okay, grov sammenligning, men I forstår, hvor vi vil hen. Ham har man dog ikke fået i fuld firspring i år, og det samme kan siges om van Weert, hvilket selvfølgelig bør afspejle sig i målscoren. Derudover har søn-Prica ikke været den store succes udover i bødekassen og Nkada har primært været indhopper med 0 mål på 10 kampe. Derfor hviler meget på Kasper Kusk og den opblomstrende Iver Fossum, som til sammen har stået for 9 af AaBs 15 mål, så Poulsen må sidde med fråde om munden frem mod kampen søndag, for at lukke mellemrummene ned.

 

Dem skal vi holde øje med:

AGF:

Gift Links: Manden er svær at komme udenom i tiden, da han bl.a. senest mod Horsens var det helt store omdrejsningspunkt. Med fart, driblinger og nu også mål, så begynder Links at være en afgørende mand for vores offensiv, så han skal ud og løbe om kap med de tunge AaB-forsvarer.  

AaB:

Kasper Kusk: Med to mål senest mod Lyngby og med en historik, som en af 3F Superligaens bedste, så er man nødt til at have respekt for den lille 17’er fra Nordjylland. Dog har Kusk for vane at svinge lidt i præstationerne, især i kampe med intensitet og stor fysik, så kan Kusk kyses eller kan han levere under pres? Det bliver nok spørgsmålet på søndag.

 

Bud på startopstillinger: 

AGF: (4-3-3)
Grabara – Diks, Tingager, Juelsgård, Højer – Hvidt, Poulsen, Blume – Links, Mortensen, Grønbæk

Bobler:

Med en lille pause i pokalen, smider vi Diks tilbage på højrebacken, da han efterhånden ligner førstevalget. Vi tror på, at konstellationen Tingager/Juelsgård holder ved pga. gode præstationer. Selvom rotation måske kunne tale for Hausner, så ligner det ikke et skifte ud fra vores optik.

På midten holder vi Olsen ude pga. Hvidts præstationer, samt vigtigheden af at få lukke midteraksen ned mod de stærke boldspillere fra AaB. Forlydner er dog ikke på noget alvorligt med Olsen, så han kunne godt vende tilbage, dog tror vi, at Hvidt bliver honoreret med endnu en kamp. Til sidst har vi fronttrioen, hvor det store spørgsmål er Thorsteinsson vs. Grønbæk. Her ligner det Grønbæk er tilbage i startelleveren, men argumentationen kan ikke bunde i meget mere end stærke indhop og lidt manglende præstationer fra Islændingen. Så i store træk tror vi på en gentagelse af onsdagens mandskab, da det ikke har forlydt sig om skavanker eller lignende. Dog har vi ofte set spillere blive meldt fra på dagen på det sidste, så lad os ikke håbe på det!

 

AaB (3-4-3):

Rinne – Okore, Thelander, Granli – Pallesen, Fossum, Ferreira, Ahlmann – Kusk, van Weert, Børsting

 

Karantæner:

AGF: Ingen

AaB: Ingen

Skader:

AGF: Zach Duncan (skade), Søren Tengstedt (skade),

AaB: Oscar Hiljemark (Skade), Lucas Andersen (Tvivlsom)

Få notifikation
Notifikation ved
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments