Optakt: AaB – AGF

1
© Allan S Voss/Sportsphotos.dk ©

Kan AGF genvinde overtaget i ”den Jyske Klassiker”?

Et AGF-hold med alt at spille for mod et AaB-hold, der efterhånden spiller frit, hvem hiver det længste strå når de to jyske giganter mødes for fjerde gang på bare 31 dage?

Af Mattias Sundroos

Kampfakta:
Spilletidspunkt: Torsdag d. 9 Juli, kl. 18:00
Spillested: Aalborg Portland Park, Aalborg
Dommer: Sandi Putros
Få startopstillingen på: Twitter: @MTACnu Facebook: Morethanaclub.dk & AGFFAN.dk
Følg kampen på: TV: TV3 Sport Radio: P3 Twitter: @AGFlive
Hashtag: #aabagf #sldk

Det er to vidt forskellige sæsoner de to jyske storhold spiler i år. I Aalborg kunne man med stor begejstring både juble over pladsen i årets pokalfinale, og at man nuppede den sidste plads i top 6 fra Randers FC. Dog udspillede man hurtigt sin rolle i top 6 med tre nederlag fra start, man tabte pokalfinalen og fik tilmed kaptajn Lucas Andersen skadet, og spiller nu kun for æren i de sidste 5 kampe. Det blev da alligevel til 3 point mod Brøndby IF i søndags, så om det har hjulpet, især de unge Aalborgdrenge, at spille uden pres eller om det var en trodsreaktion på pokalfinalen, det bliver vi klogere på når AGF kommer forbi i morgen.

AGF derimod har gang i den bedste sæson siden 95/96 sæsonen, hvor det blev til sølvmedaljer. Ikke nok med, at klubben er uhyre tæt på at nuppe de første medaljer i 23 år, så har ”De Hviie” vist, at man for alvor kan bide skeer med de store i år. Især seneste præstation mod FCK, hvor man mere eller mindre fik lukket ned for de forsvarende mestre, samtidig med en ukuelig tro på tingene og nærmest hidtil uset selvtillid kunne man krige de tre point i hus, så man nu ”kun” er 4 point fra sølv og har hele 9 point ned til nærmeste forfølger til bronzemedaljerne. Går runden endda som oddssætterne spår, så kan man pludselig stå med sølle 1 point op til FCK, hvis de taber i Herning og AGF formår at vinde i Aalborg.

Det bliver derfor uhyre spændende at se, hvad motivation og pres betyder for kampen i morgen, når AaB ”blot” skal kæmpe for æren og nyde det, imens AGF skal forsøge at fastholde momentum i håbet om at sikre både medaljer og europæisk fodbold til den sultne storby.

 

”Den jyske klassiker”, igen!

Fjerde ”jyske klassiker” på bare 31 dage. Hvad har vi så lært af de tidligere tre indbyrdes opgør?

Ja, det er svært at sige. Man så i det første opgør i Aalborg d. 7 juni et overlegent AGF-hold sætte AaB til vægs, med hvad der nok burde være blevet en større sejr end 3-2. Dernæst så man et taktisk forvandlet AaB-hold udspille et mentalt fraværende AGF-hold i de første 70 minutter af pokalsemifinalen, hvorefter et drama uden lige udspillede sig de sidste 20 minutter. Senest så man et jævnbyrdigt opgør på Ceres Park, hvor AGF i store dele af kampen lignede det farligste hold, men hvor 6 minutter og 3 dødbolde sendte AaB på sejrskurs. Så hvad kan man konkludere på dette?

Man kan derfor tale om to hold, der kan matche hinanden alt efter, hvem der rammer dagen. Dog må fraværet af Lucas Andersen i AaB-truppen gør AGF til fortjente favoritter. Dette er også billedet, hvis man ser på de seneste kampe imellem de to mandskaber. AGF havde nemlig inden 1-4 nederlaget på Ceres Park d. 26 juni slået Aalborgenserne hele fire gange på stribe i 3F Superligaregi og sågar kun tabt 2 af de seneste 10 indbyrdes opgør. Omvendt har AaB nu to sejre i de seneste tre opgør, så hvorvidt overhånden er ved at tilte tilbage til Nordjylland, det bliver vi klogere på i morgen.

Ser man mere traditionelt på opgøret, så er kampen på torsdag kamp nr. 86 imellem de to mandskaber. AaB er derfor det mandskab AGF har spillet imod flest gang i 3F Superligaens 29-årige lange liv. Her har AaB overhånden med 37 sejre imod AGFs 28. Det bliver derfor spændende at se om AaB kan forblive det eneste hold i mesterskabsspillet, der kan slå AGF eller om AGF får taget revanche for både pokalsemifinale og seneste opgør, og dermed for alvor kan se medaljer inden for rækkevidde.

 

Status på AGF:

Hvor står AGF frem mod opgøret?

Det er nu efterhånden ved at være den nye normal, at man spiller uden profilerne Bundu, Backman og Amini i AGF, og det ligner da også en gentagelse af de tre profiler på skadeslisten. David forholder sig positivt til skaderne, men faktum er, at vi ikke har set de tre profiler i fuld træning endnu. Det vilde er dog, at dette ikke har svækket AGF-holdet for alvor, da man uden de tre profiler stadig har formået at slå både FCK og FCM. Det er derfor et historisk stærk, men især bredt AGF-hold, vi er vidne til i år, hvor spillere der slet ikke var i betragtning til en startopstilling i efteråret såsom Grønbæk, Links, Diks og Helenius for alvor har stemplet ind samtidig med at spillere som Tingager, Poulsen og Mortensen har påtaget sig endnu større ansvar.

Så hvordan står det til? Jamen kigger man på de kolde ”facts”, så ser det jo fantastisk ud for AGF. Tredjeplads med 9 point ned til Brøndby IF, 4 point op til FCK og 5 kampe tilbage. Derudover har man hentet 10 point indtil videre i mesterskabsspillet, hvilket er lige så godt som førerholdet FCM. Man har kun indkasseret 36 mål på 31 kampe, hvilket man ikke har gjort bedre siden 95/96-sæsonen, samtidig med at man har scoret hele 50 mål, hvilket kun er ét mål færre end man scorede på de 36 kampe sidste sæson, hvor man vel og mærket scorede de 20 af målene i nedrykningsspillet.

Hvad er så årsagen til successen i AGF? Ja, ifølge David Nielsen, så er det i den grad mentaliteten og det hårde arbejde spillerne lægger for dagen, hvilket han lagde stor vægt på senest vi snakkede med ham:

”Det er vores helt store styrke, det er derfor vi kan vende 3-1 i Midtjylland, det er derfor vi har kunne få så godt et aftryk i mesterskabsspillet, det er fordi vi har spillere med det rigtige mind-set. Man kan godt have en god bænk, men det er ikke sikkert bænken er god, hvis mind-settet ikke er rigtigt, og man går og tænker på eller er frustreret over ikke at starte. Der er vi bare helt filtreret og fin-tunet i forhold til at folk sætter sit eget ego og lyster til side for holdet.”  (Læs interviewet her)

Derudover ligner man for alvor et tophold når man gang på gang kan hive et-måls sejre i hus. Rent faktisk har alle sejre, hvilket vil sige fem styks, siden Corona-pausen været med et mål til forskel: 1-0 over FCK, 4-3 over FCM, 2-1 over FCN, 3-2 over AaB og 1-0 over OB. En stor årsag til dette er helt klart ”De Hviie”s 6’er Nicolai Poulsen. Poulsen er i denne sæson den femte mest duel-vindende spiller i 3F Superligaen med hele 53 dueller vundet på hans 26 kampe spillet. Til sammenligning har duelkongen af 3F Superligaen Carlos Zeca vundet 61 på 30 kampe. Derudover så har man i AGF et topscorerpotentiale i Patrick Mortensen i år, hvilket man ikke har haft siden Morten ”Duncan” Rasmussen.

Her får I lige 3 kolde fakta om GF-topscoren i denne sæson:

  1. Mortensen er den 3F Superliga-spiller, der har vundet anden flest hovedstødsdueller i år med 158 styks
  2. Mortensen er også den spiller, der er kommet frem til flest expected goals (17,2), næstflest er Schwartz med 11,6
  3. Mortensen er den spiller i 3F Superligaen med flest afslutninger på mål med hele 66 i år

 

Status på AaB:

Hvor står AaB?

I Aalborg-lejren kan man se tilbage på en sæson med en pokalfinale og top-6, hvilket nok har været målsætningen. Dog har man stort set udspillet sine muligheder for både medaljer og Europa, da man på nuværende tidspunkt har hele 13 op til AGF på tredjepladsen. Derudover har man været utrolig afhængig af anfører Lucas Andersen, som har været direkte involveret i 18 mål denne sæson, hvilket kun er overgået af Kamil Wilczek med hans 17 mål og 2 assists. Andersen har sågar også skabt flest åbne chancer i 3F Superligaen i år med 15 styks. Han bliver derfor savnet i AaB-truppen, hvis han ikke når at blive klar til AGF-kampen, hvilket alt tyder på, at han ikke gør.

Trods manglen på Lucas Andersen formåede man alligevel at slå Brøndby IF senest, hvilket gør, at man ikke ligefrem kan afskrive de bolsjestribede bare fordi de måske står uden deres anfører. Mod Brøndby IF kom målene i stedet fra midtbanemotoren Patrick Olsen og AaB-drengen Frederik Børsting. Derudover er der flere unge AaB-drenge, der begynder at byde sig til start-elleveren, hvilket begynder at lugte lidt af det gode gamle AaB-DNA.

AaB-DNA har de to nye assistenttrænere også i den grad med deres 794 superliga-kampe, hvoraf størstedelen var for AaB. Hvorvidt de to nye assistenttrænere har haft en effekt eller ej, er svært at sige, men kigger man på tallene, så har man siden skiftet i trænerstaben vundet to kampe i træk i mesterskabsspillet.

Man har i AaB scoret lige så mange mål som AGF denne sæson (50), så problemet må ligge i defensiven, hvor man har lukket 42 mål ind, hvilket er ringest i mesterskabsspillet. Dog har Jacob Rinne i AaB-buret alligevel formået at holde buret rent i hele 10 kampe, hvilket kun er overgået af Jesper Hansen med 16 i år. Man skal derfor nok i stedet kigge på bagkæden, da Rinne er den målmand, der har haft tredje flest redninger i år. Kun Silkeborgs og Lyngbys målmænd har haft flere redninger i år, hvilket tyder på, at defensiven i AaB bare ikke har været god nok til top 6.

 

Dem skal vi holde øje med:

AGF: Casper Højer. Der blevet trukket tunge veksler på Højer i år i AGF-truppen, da Højer med sine 2.675 minutter i år har været den mest spillende GF’er. AGF har dermed kun ”sparet” Højer i 115 minutter i årets 3F Superliga, hvilket også understreger hans betydning. Derudover har han en fantastisk venstrepote, som var medvirkende til 1-0 målet i seneste kamp, og som også kan få stor betydning især på dødboldene i Aalborg i morgen.

AaB: Kasper Kusk. Nu kan vi jo ikke sige Lucas Andersen, så presset må falde på Kusk som offensivt omdrejningspunkt i AaB. Kusk leverede da også i seneste kamp en assist, hvilket bringer ham op på 7 assists, en færre end Lucas Andersen. Derudover så er det 12 kampe siden sidste Kusk-scoring, så den nybagte far må være sulten på at vise sit værd i Andersens fravær.

 

Bud på startopstillinger:

AGF: Eskelinen – Munksgaard, Tingager, Hausner, Højer – Hvidt, Poulsen, Blume – Ankersen, Mortensen, Thorsteinsson.

Bobler: Da vi ikke har været inviteret på Fredensvang inden kampen i morgen pga. det tætte kampprogram, så har det været svært at vurdere de tre skadet profiler. Vi tror dog maksimalt, at vi kan få en bundu at se på bænken, men som udgangspunkt ingen af dem, da det blot er 6 dage siden vi senest overværede en træning, og her var ingen af dem i nærheden af fuld træning. De pladser man så kan sætte spørgsmålstegn ved, er derfor højre backen, hvor Diks har budt sig godt til, men Munksgaard ligner Davids klare førstevalg. Dog opfordrer kampprogrammet måske til rotationer i truppen, da næste kamp allerede er på søndag igen. Derudover har vi Gift Link, som blev kåret som kampens spiller senest på Ceres Park, og som kun har øget niveauet siden Corona-pausen. Dog tror vi stadig David går med Ankersen og Thorsteinsson.

AaB: Rinne – Pallesen, Okore, Thelander, Ross, Ahlmann – Fossum, Olsen, Kakeeto – Van Weert, Kusk

Karantæner:

AGF: Ingen.

AaB: Ingen.

Skader:

AGF: Zach Duncan, Nicklas Backman, Mustafa Amini, Mustapha Bundu

AaB: Lucas Andersen

 

Er der ting, vi har overset, eller I er uenige med, så er I velkomne til at komme med jeres kommentarer nedenfor. Ellers er der bare at sige:

God kamp og Kom Så De Hviie!

Få notifikation
Notifikation ved
1 Comment
mest bedømte
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
dengamle
6 måneder siden

Lad blot Bundo vente til FCM – han kan igen gøre ondt på dm-ulvene