Kronik: Ønsket om en tometermand

20

Fodbold er på mange måder en af de mest komplekse sportsgrene i verden – i hvert fald, hvis man ønsker at opnå succes i den. Nye og hidtil uudforskede taktiske aspekter, dukker konstant op til overfladen, og bliver med et til endnu et kapitel i guiden til succes i fodboldens verden.

Der er dog i henhold til ovenstående, visse ting i fodboldens verden, der hverken er uudforskede eller specielt komplekse. Én af dem, er visheden om, at fodbold et fysisk præget spil. Der er mange måder at vinde fodboldkampe på – mange måder at triumfere på. To yderst differentierede eksempler herpå, kan være Grækenlands sejr i europamesterskabet i 2004 og Spaniens sejr i selvsamme turnering blot fire år senere. Fælles for de to nationer var, at de triumferede og sejrede i en af verdens mest prestigefyldte turneringer – men de gjorde det på hver deres vidt forskellige måde.

Min pointe med netop det eksempel er, at fodbold rummer forskellige aspekter, og at der ikke findes en entydig vej til succes.

Med udgangspunktstagen i det hold, som det hele drejer sig om, AGF, er filosofien og tilgangen da også klar for enhver. Siden tilgangen af Morten Wieghorst og etablering af ”Det nye AGF”, har en boldbesiddende og romantisk tilgang til spillet, været på menukortet i Ceres Park. Og lad det i den forbindelse være sagt med det samme: jeg er stor tilhænger af Morten Wieghorst´ spillestil, og det spillemæssige præg, som han utvivlsomt har fået sat på AGF-mandskabet.
Jeg nyder således at se kombinationer som dem, der var tæt på at bringe Vatsadze fri til scoring i mandagens kamp i Viborg – det er smukt og det er berigende for sporten.

Men når jeg noterer mig ovenfor, at der ikke findes en entydig vej til succes i fodboldens verden, er det ligeledes fordi jeg mener, at man bør være villig til at give afkald på nogle af de grundprincipper, som man har i sit fodboldmæssige virke. Jeg var i sidste sæson vidne til et utal af kampe, hvor AGF i nærmest samtlige halvfems minutter, forgæves forsøgte at brodere sig igennem en defensiv, der fra start havde stillet sig mere end tilfreds med en nulløsning. Jeg så hvordan spillere som Morten Nordstrand, Jeppe Kjær og Jesper Lange, heroisk forsøgte at tilkæmpe sig lige netop den chance, der med et kunne forvandle dem til målscorere. Faktum var dog bare, at de ikke var den type af angribere, der kunne lirke sådan en defensiv op, i lige netop den type af kampe.

Beklageligvis oplevede jeg et deja-vu i Viborg mandag aften. Jeg så en offensiv, der på trods af spilovertag og en tydelig teknisk, taktisk og spillemæssig overlegenhed, ikke kunne lirke en fastlåst og fysisk stærk Viborg-defensiv op. Jeg mener at AGF i deres nuværende fire angribere, har et yderst kompetent offensivt repertoire, der dog mangler én væsentlig tilføjelse – en spiller, der for alvor kan true i luftrummet, eller en tometermand, om man vil. En spiller, der med sine strålende fysiske forudsætninger, kan tilføje en ny dimension til AGF-offensiven. Det kunne have været Djiby Fall, der dog godt kan fjernes fra konspirationslisten, da denne netop har skrevet under på en kontrakt med tyrkiske Karsiyaka.

Men navnet og såmænd også CV’et, er reelt underordnet for mig. Jens Andersson behøver for min skyld ikke at sprænge banken for at sikre sig denne forstærkning, for jeg ønsker blot en alternativ type, til supplering af de nuværende angribere.

Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har set en AGF-angriber svæve igennem modstandernes forsvar, og på selvsikker manér pande bolden i netmaskerne, med et måbende forsvar ved sin side, der med ét er reduceret til tilskuere i en kamp, de ellers reelt selv deltager i. Jeg kan til gengæld godt huske, hvornår jeg sidst har siddet på stadion og set et AGF-hold, der gang på gang har sendt høje bolde ind i et felt, hvor den højeste medspiller har været i omegnen af 1.75. Forstå mig ret – de nuværende angribere har utvivlsomt deres kompetencer. Mit problem er blot, at de er for ens.

Så når jeg i dag kan læse, at Jens Andersson igen lover nye forstærkninger i dette transfervindue, så håber jeg noget så inderligt, at det er en forstærkning af føromtalte støbning, han hentyder til. Jeg er nemlig af den overbevisning, at det sikre rigtig mange point.

//Mikle94

Få notifikation
Notifikation ved
20 Comments
mest bedømte
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Berner1982
5 år siden

Enig. Vi har for mange småfolk fremme i feltet. Det virker faktisk til, at vi er blevet bedre til at komme til indlæg, men der er bare ikke nogen at slå dem efter.

bombdropper
5 år siden

Det er nu ikke så længe siden, vi havde en 2-meter-mand i Søren Larsen. Men vi kunne godt bruge en tankforward, der overmatcher i højde og drøjde og netop giver mulighed for en anden dimension end tikitaka-lignende spil.

petersen100
5 år siden

Jeg kan sagtens se ideen med en rigtig targetman, men det kræver så at spilleren bliver serviceret med indlæg fra kanterne. Søren Larsen var en targetman, men han blev da ikke serviceret på nogen måde.

Jeg tvivler på at man leder efter denne type angriber.

Legerdemain
5 år siden

exactly, det groteske var at der blev der ikke smidt bolde ind i luften.

Thomas K
5 år siden

Stod det til Wieghorrst er jeg sikker på, at en 2 meter mand ikke var på blokken, men jeg tror Jens Andersson har en lidt mindre romantisk tilgang til spillet. Jeg tror godt han kan se fidusen i, at spille med forskellige typer alt efter tilgang til kampen og modstanderen.

Når det er sagt, så skal klubben jo ikke hente en spiller Wieghorst ikke vil bruge, så det er lidt en fin balance.

Personligt så jeg meget gerne Duncan tilbage. Han arbejder stenhårdt og er god på dødbolde, offensivt men ikke mindst defensivt.

Pauli
5 år siden

Problemet med Lange, Kjær og Nordstrand er ikke at de ikke er to meter høje – De er bare ikke gode nok. Og nu kan det godt være at jeg er flueknepper, men når jeg hører ordet "tometermand" så forestiller jeg mig en person på 2 meter eller højere. Derfor er det lidt spøjst at man efterlyser en Djiby Fall på 1,87. Men jeg er enig i at er mangler styrke i modstandernes felt og jeg så gerne en Nando Rafael-type. Men for mig er det vigtigere at en angriber har talent frem for størrelse. For at sætte det på… Læs mere »

hepe
5 år siden

4-4-2 + Duncan & Jakob Poulsen…

Cassell
5 år siden

Ring til Jan Koller!
Enig, sidste seriøse 2 meter-mand var vel SL eller Nando, som kunne noget med hovedet, ala Duncan..

letager
5 år siden

Vi har en ret farlig mand inde i feltet, som godt kan sætte hovedet på nogle indlæg. Han magter bare ikke at løbe derind. Mod Viborg råbte og skreg jeg af min tv-skærm: "Så løb dog ind i det felt Aabech!" Grunden til at vi ikke bliver ret farlige mod Viborg er IMO at vi ikke kommer i feltet. Det er tit kun Mate der er derinde, og det er altså nemt for 2 store stoppere at dæmme op for. Så få nu Aabech, og tit også den modsatte kant ind i det felt! Det er fra feltet det er… Læs mere »

Mikle94
5 år siden

. – Flueknepper nægter jeg at kalde dig, men jeg er nu næppe i tvivl om, at flertallet ved hvad jeg mener, når jeg bruger ordet "tometermand". Desuden bliver min opfattelse af ordet også videre uddybet i selve kronikken, så jeg har svært ved at forstå, hvordan tvivlen konkret kan opstå 🙂

Phister Loysauce
5 år siden

Sjældent har jeg læst en så lang og forvrøvlet argumentation for en targetmand. Hvori består det romantiske ved vores nuværende spillestil? For mig at se er ønsket om en "to meter-mand" netop udtryk for rendyrket romantik og nostalgi. Læs f.eks. denne omgang kvalmende Jørgen Leth-agtige pladderromantik: "Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har set en AGF-angriber svæve igennem modstandernes forsvar, og på selvsikker manér pande bolden i netmaskerne, med et måbende forsvar ved sin side, der med ét er reduceret til tilskuere i en kamp, de ellers reelt selv deltager i." Vores svagheder i offensiven skyldes ikke, at vi… Læs mere »

kaagaard
5 år siden

Jeg er 1,93, på fri transfer og vil spille for en træningsdragt og en stadionplatte.

Sopy
5 år siden

Jeg er 1,92 cm., 31 år gammel, fri transfer, kræver mindre løn end de fleste topangribere i Europa, har et scoringssnit på 1 mål pr. kamp i denne sæson (hvor jeg har spillet i marken), har spillet håndbold med Lasse Vibes storebror i AIA og jeg kunne blive ved…

Steen6372
5 år siden

I forhold til at kunne true i luften inde i feltet, tror jeg mest at det er relevant i forbindelse med dødbolde. Her mener jeg dog også at vi har typerne i form af Aabech og Elez. Mate har da også scoret et par gode mål med hovedet. Den her mod Horsens er f.eks. høj klasse:
[url]https://www.youtube.com/watch?v=Oz-Zkacrspc[/url]

Guffe
5 år siden

Jeg er enig Mikle. I at vi skal have en hovedstødsstærk angriber, som vi kan sætte ind, hvis alt andet ikke virker. Alternativt at vi en gang i mellem bruger det våben det er at sætte en midterforsvarer op i angrebet for at skabe kaos i feltet og true på hovedet. F.eks i de sidste ti minutter i en kamp, hvor vi er bagud eller hvis vi jagter et sejrsmål. Ole budz var sådan en type, og jeg elskede når han blev sendt frem i angrebet til sidst og ofte skabte uro i modstandernes forsvar. I første division blev vi… Læs mere »

Pauli
5 år siden

Jeg tror heller ikke at jeg er i tvivl om hvad du mener, men synes bare du havde en lidt bred fortolkning af en "tometermand". Min pointe er i bund og grund at det lyder som om at det du rent faktisk efterlyser er en stærk target-man, som kan tage bolden til sig og holde på den, mere end det nødvendigvis er en mand på 2 meter 🙂

Tactic33
5 år siden

Jeg mener heller ikke vi skal søge en stor klumpe dumpe som løsning. Men savner til tider en plan B, hvis A ikke virker. Kunne f.eks være at der efter 10 min af anden halveg rokeres så Vatzatze kommer på kanten Elmar ind på 10'eren og AAbech i front. Det kunne være en periode for at prøve med andre typer på pladser de kender udemærket. Men elsker vores nye stil hvor vi prøver at diktere kampene og ikke bare losser bolden op og håber det bedste. Og elsker at der er hentet nye spillere ind der ikke er set før… Læs mere »

kaagaard
5 år siden

I langt de fleste kampe vil modstanderne også komme mere frem end Viborg gjorde.

Og så tror jeg MWs taktik vil fungere rigtig godt hvis vi har holdet til det. Og det tror jeg efterhånden at vi har.
Men bolden skal stadig over stregen. Så jeg mener stadig at vi har brug for en dygtig angriber mere. Og det bekymrer mig ikke hvis han minder om Mate. Men det bekymrer mig hvis han minder om Kjær eller Nordstand som de har spillet i AGF.

midgaard
5 år siden

Uanset vilkår og omstændighederne, Skal vi ikke kunne forvente et vist antal kvalificerede afslutninger fra vores front-angriber, og heraf en del indenfor målrammen – hvormange fik vi mod Viborg?

kaagaard
5 år siden

Jo da. Men man skal ikke gå i panik og købe ind på baggrund af Viborg-kampen. Eller på baggrund af året i 1. division for den sags skyld.

Aabech med flere kunne have scoret mod Viborg. Men gjorde det ikke. Uskarphed eller mangel på held. Det kunne også være sket med en 2-metermand.

Det betyder naturligvis ikke, at fysik og styrke i hovedspillet ikke skal tælle med når vi kigger på nye angribere.