Optakt: Kan AGF tage tredje sejr på stribe mod FCK for første gang siden 99?

0
© Allan S Voss/Sportsphotos.dk ©

Af Mattias Sundroos

En utraditionel favoritværdighed venter AGF når gæsterne fra København kommer på besøg søndag aften. Kan AGF fortsætte som ubesejret eller skal FCK vende deres dårligste start i 6 år? 

 

Kampfakta:

Spilletidspunkt: Søndag den 25. oktober kl. 18:00
Spillested: Ceres park, Aarhus
Dommer: Mads-Kristoffer Kristoffersen
Få startopstillingen på: Twitter: @MTACnu Facebook: Morethanaclub.dk & AGFFAN.dk
Følg kampen på: TV: TV3+ & Viaplay Radio: P3 Twitter: @AGFlive
Hashtag: #agffck #sldk

Det er nogle gange sjovt som tingene pludseligt kan vende, og det må man sige, at tingene har gjort imellem Danmarks- og Jyllands hovedstad. Op til kampen i morgen mellem AGF og FCK er der en del ting, der er vendt på hovedet fra hvordan tingene så ud tidligere.

Før i tiden brugte medierne mange kræfter på at malke betegnelsen “Galehuset” om AGF, som lige fra ledelsestoppen til trænerbænken havde utrolig svært ved ordet kontinuitet. Dog er det pludselig FCK alles øjne er rettet imod, nu hvor AGF har 3F Superligaens længest siddende træner, succes på banen og udviser en enorm selvsikkerhed og ro, samtidig med, at FCK har præsenteret endnu et bragende underskud, fyret deres træner igennem 7 år, Ståle Solbakken, og vist stor usikkerhed ud af til i forhold til, hvem der egentlig har styring på projektet i Parken.

Derudover, så bliver kampen i morgen første gang siden år 2000, at FCK betræder græsset på Ceres Park som det hold, der ligger nederst i tabellen af de to mandskaber! Sidst det var tilfældet var efter blot to runder i sæsonen 00/01, da AGF lå nr. 2 med 6 point, og FCK indtog femtepladsen med 3 point. Kampen endte med en 1-0 sejr til “De Hviie” på mål af Nocko Jokovic.

Det er derfor utrolig spændende at se, hvorvidt det er et øjebliksbillede, at favoritværdigheden ligger på aarhusianerne, eller om magtforholdet er ved at tilte en smule mere mod Aarhus. AGF kan med en sejr teoretisk set fører Superligaen efter denne runde og er lige nu ligaens eneste ubesejrede mandskab, imens FCK med et nederlag pludselig kan ligge under stregen. Vanvittigt!

 

Københavnerne har historien med sig, men ikke formen

Kigger man historisk på opgørende mellem Danmarks to største byer, så er magtforholdet stadig i Københavnsk favør. Kampen i morgen bliver det indbyrdes opgør nr. 77 og københavnerne står lige nu med 36 sejre imod aarhusianernes 18. Dertil kan man tilføje, at kun 6 af AGFs sejre er kommet efter årtusindeskiftet, så det er et magtforhold, der er til at tage at føle på. Det hjælper heller ikke at indskrænke historien til de seneste 10 opgør, da de har kastet 7 FCK-sejre, 1 uafgjort resultat og 2 AGF-sejre af sig. Det samme er tendensen på Ceres Park, hvor FCK har 4 sejre, 5 uafgjorte og 1 nederlag.

Men inden man begynder at male fanden på væggen, så viser den seneste form et helt andet billede. AGF kan nemlig for første gang siden 1999 vinde tre gange på stribe over københavnerne, og udover den nuværende stilling, så indikerede den seneste kamp, som blev en 4-2 i Parken til AGF, at AGF lige nu er stærkeste mandskab. I den kamp var Diks, Ankersen, Mortensen og Højer målscorerne, og især sidstnævnte lignede en af Superligaens bedste.

Senest man spillede i Aarhus var i juli-måned, da AGF brød stimen på 11 år uden sejr mod FCK både generelt og på hjemmebane. Det gjorde man med en 1-0 sejr på et selvmål af Kalle Johnsson i FCK-målet. Så med to sejre i træk til “De Hviie” blæser der pludseligt andre vinde ind over Smilets by.

Træner-matchuppet er ligesom i sidste uges kamp mod AC Horsens, helt nyt. Og det er der en god grund til, da FCK-træner Hjalte Bo Nørregaard for første gang nogensinde står i spidsen for et Superliga-mandskab efter han tog over i sidste uge. Dog har de to cheftrænere mødt hinanden på grønsværen fire gange i Superliga-regi. Her er det blevet til 3 Hjalte-sejre og en uafgjort (3-2 sejr med FCK over AaB i 2004, 4-0 med FCK over AaB i 2004, 2-1 sejr med FCK over OB i 2007 og 0-0 i Odense med FCK i 2007).

Omvendt kan man samtidig også sige, at Hjalte aldrig har vundet over David på fremmed græs, da det blev til en kedelig 0-0’er i Odense tilbage i 2007 for Hjalte og de andre københavnere. Derudover er det et sjovt tvist, at begge træner har spillet for hinandens respektive klubber. David spillede 108 superliga-kampe i FCK fra 96-01, og nåede bl.a. at spille fem kampe med Hjalte, hvor Hjalte også har spillet 66 superliga-kampe i AGF fra 2011-14.

 

Betyder det med boldbesiddelsen overhovedet noget? JA!

Man har ofte hørt eksperter, heriblandt især Medianos Benjamin Leander, fortælle om hvor stærke AGF er i de kampe, hvor de overlader bolden mere til modstanderne. Derfor satte vi os for at tjekke samtlige Superliga-kampe fra denne og sidste sæson, og konklusionen blev, at vi må give Benjamin og de andre ret i, at der tegner sig et klart billede. David og co., må derfor stå med et stort smil på læben, da Hjalte i ugens løb offentliggjorde københavnernes ambition om at være det dominerende hold i søndagens opgør:

“Vi kommer til Aarhus for at skabe en kamp på vores præmisser og være dominerende på banen. Jeg synes, at vi har en utrolig dygtig gruppe spillere, og der er god energi i truppen og en sult efter at vise, at vi er et stærkt hold,” siger Hjalte Nørregaard for søndagens opgør.” – til FCK.dk

Det vi fandt ud af ved at kigge på de seneste 42 Superliga-kampe for AGF (inkl. playoff-finalen mod OB) var, at AGF ikke har tabt i 24 af de 30 kampe, hvor de har haft færrest boldbesiddelse. Det er rent faktisk blevet til 19 sejre, 5 uafgjorte og 6 nederlag.

Kigger man i stedet på de kampe, hvor AGF har haft under 40% boldbesiddelse, og ikke 50%, så har AGF vundet 10 ud af 11 opgør, hvor Randers-kampen i denne sæson er eneste kamp man ikke har vundet, men hvor man også spillede i undertal næsten hele kampen!

Hvad så hvis man kigger på kampene, hvor AGF har haft mest boldbesiddelse?

Her kunne var der 12 tilfælde i de 42 kampe, hvoraf AGF havde vandt 4, spillede 4 kampe uafgjort og tabte 4. Dermed ikke et tydeligt billede på problemer. Dog, hvis man ændrer fokuset fra 50% og til de kampe, hvor AGF havde over 55% boldbesiddelse, så hedder statistikken 0-2-3. Hvorvidt dette er tilfældigheder eller reelle tendenser, er vi nok ikke kompetente nok til at vurdere, men vi har sat tabellen ind med samtlige 42 Superliga-kampe AGF har spillet siden sæsonstarten sidste sæson nedenfor, og så er I velkomne til at drage jeres egne konklusioner. Vi blev i hvert fald overbevist.

 

Fakta ang boldbesiddelse:

Kampe med mest boldbesiddelse:
– Sejre: 3-0 over AC Horsens (52,6%), 1-0 over OB (52,4%), 1-0 over Esbjerg fB (50,6%) og 2-0 over AC Horsens (53,5%)
– Uafgjorte: 1-1 mod Randers FC (51,6%), 0-0 mod Hobro (57,8%), 1-1 mod Lyngby (51,3%), 1-1 mod Hobro (66,7%)
– Nederlag: 0-2 til Randers FC (60%), 1-2 til Lyngby (57,9%), 0-1 til FCM (58,3%) og 0-1 til FCK (51%)

Kampe med mindst boldbesiddelse:
– Sejre: 4-2 over Vejle (42,9%) 4-2 over OB (40,1%), 2-1 over OB i playoff-finalen (45,3%), 4-2 over FCK (36,8%), 3-0 over FCM (39,4%), 1-0 over FCK (35,5%), 4-3 over FCM (49,9%), 2-1 over Esbjerg fB (42,5%), 2-1 over Brøndby IF (37,5%), 4-2 over Sønderjyske (41,2%), 1-0 over FC Nordsjælland (36,6%), 2-1 over FCN (34,4%), 3-2 over AaB (34,6%), 2-1 over AC Horsens (43,9%), 3-1 over FCM (39,1%), 3-1 over FCN (40,3%), 2-1 over OB (29,6%), 3-0 over AaB (44,7%) og 3-0 over Brøndby IF (35,3%)
– Uafgjorte: 1-1 mod Randers (28,8%), 1-1 mod AaB (43,4%), 1-1 mod FCN (40%), 0-0 mod Brøndby IF (47,6%), 0-0 mod Sønderjyske (49,3%)
– Nederlag: 1-0 til Brøndy IF (44,9%), 1-0 til AaB (48,1%), 4-1 til AaB (47,3%), 2-1 til Silkeborg (48,7%), 2-1 til FCK (47,8%), 4-3 til Silkeborg (47,8%)

(Tallene er fra Superliga.dk)

Status på AGF

Normalt når man gør tingene op, så deler man tingene op i fordele og ulemper. Så det har vi også forsøgt at gøre.

Hvad taler til AGFs fordel lige nu?

AGF er først og fremmest 3F Superligaens eneste ubesejrede hold. Dette er endda på baggrund af kampe, der traditionelt set for AGF er ret problematiske. En udekamp mod vores irriterende ondeånd fra Randers, en udekamp mod AaB, som vi har haft det svært med på det seneste, og så to pligtsejre hjemme mod to af de formodet tre svageste hold i rækken, Vejle og AC Horsens, hvilket jo traditionelt set er kryptonit for AGF. Dog har det kastet 3 sejre og to uafgjorte fra sig.

Kigger man på truppen, så har man lige nu 3F Superligaens topscorer i Patrick Mortensen, som har scoret i samtlige fem opgør. Unge Grønbæk tager kæmpe skridt og Højer tordner bare videre med sin lækre venstrepote. Bagkæden er igen intakt og skaffede sågar et rent bur i seneste runde, hvilket har været længe ventet. Selvom defensiven har været kritiseret, så er AGF dog stadig 3F Superligaens fjerdebedste defensiv, kun et mål ringere end FCM, AaB og Randers FC.

Thorsteinsson har ikke ramt sit topniveau endnu, men var trods alt med i holdets første mål i seneste kamp, og så er Jevtovic og Links tilbage fra deres skader. Bænken ser derfor igen stærk ud og Benjamin Hvidt viste da også senest, at han sagtens kan gå ind i startelleveren. Derudover, så er man det mest scorende hold i 3F Superligaen med 13 mål på 5 kampe, hvor man endda pludselig ser ud til at kunne score på alle tænkelige måder, om det så er direkte på frispark, på et hjørnespark, om det er på hovedet eller med fødderne, eller om det er efter kontra eller i et gennemspillet angreb, eller på straffe. Ja, man ligner efterhånden et hold, der kan spille på alle tangenter.

For ikke at blive kaldt jubel-optimister, så er der da også bekymringer at spore. Først og fremmest, så er hverken Diks, Jevtovic, Links eller Tengstedt i “fuld”-kampform endnu. Det samme kan vel også siges om Grabara, som mangler at banke det sidste rust af. Man har stadig en skadesliste på hele 5 navne, dog ikke spillere, der ligner startopstillingsmateriale: Backman, Gersbach, Duncan, Amini og Kasper “TK”.

En anden bekymring kan være afhængigheden af Mortensen. Helenius har ikke fået mange minutter og Mortensen virker altafgørende både i spillet, foran mål og på det mentale, men det er jo også bare bekymringer så længe målmaskinen han er fit.

Så alt i alt, så er status meget positiv for “De Hviie”! Vi har ikke engang nævnt den vanvittige hjemmebane form på 4 sejre i træk (hvis man inkl. playoff-finalen mod OB) og kun 2 nederlag på Ceres Park i hele 2020, ja eller på de seneste 15 kampe.

 

Status på FC København

Uha, ja her må der i modsætning til AGF virkelig kunne anes panderynker. Man har i FCK fyret essensen af klubben i manager Ståle Solbakken, som er eneste træner, der har bragt klubben i Champions League, han har nærmest dikteret den spillestil FCK er kendt for og så har han været i klubben i hele 12 år! Det virker som et utrolig drastisk skridt at tage, hvilket må betyde et stort ønske om at se ændringer. Dog har man i FCK gjort det klart, at man vil fastholde spillestilen og træneren skal være en med “FCK-DNA”.

Det blev så Hjalte Bo Nørregaard, imidlertidigt, som debuterede med første nederlag i 13 år på hjemmebane mod AaB, og havde kameraet ikke filmet bænket, så ville der ikke være mange, der kunne se på hverken formation, startopstilling eller spillestil, at der var skiftet på trænerposten. Så skulle det lige være på decibelmåleren. Hvis det så ikke var nok, så mistede man også topscorer Kamil Wilczek, som måtte udgå med en skade han har døjet med længe, og forventes derfor også ude i morgen.

Vi fortsætter opremsningen af bekymringer for FCK. Man har hentet Ankersen og Zanka tilbage i håbet om at redde det miserable forsvar, der kun har holdt rent bur i 3 kampe i hele 2020, og som lige nu er 3F Superligaens ringeste sammen med AC Horsens og OB. De så dog stadig utrolig sårbare ud på AaBs kontramuligheder, hvilket nok ikke gør David og co. mindre begejstrede. Derudover, så kommer der her et lille fun-fact fra Tipsbladet.dk: FCK har kun haft 30,7% fremadrettede afleveringer i denne sæson, så er det William Kvist-effekten vi ser?

Skal AGF så slet ikke frygte FCK? Jo, selvfølgelig skal man have respekt for et hold med navne som Jonas Wind, Viktor Fischer, Rasmus Falk, Carlos Zeca, Nicolai Boilesen, Mathias Zanka, Andreas Bjelland og Peter Ankersen. Det er trods alt allesammen spillere med A-landskampe på CV’et. Og den pessimistiske AGF-fan vil da også sige, at man tidligere har sat gang i FCK-hold hjemme på Ceres Park. Men det ser ikke godt ud lige nu for FC København.

 

Dem skal vi holde øje med:

AGF:

Casper Højer: Man kan ikke komme udenom, i vores optik, 3F Superligaens bedste venstreback. Casper Højer har sparket to frispark direkte i kassen i år og har stadig en sukkerfod med knivskarpe indlæg. Derudover, så var han med 2 assists og en scoring manden der for alvor åbnede sølvduellen sidste år, da man vandt 4-2 i Parken. Så mere af det i morgen Højer!

FCK:

Jonas Wind: Når man skal finde de offensive trusler fra FCK, så er det svært at pege på andre end Jonas Wind. Wind er med sine to mål “andentopscorer” i FCK efter Wilzcek med 4. Derudover står Boilesen, Ankersen og Falk noteret for en enkelt scoring hver, så presset er stort på københavnerne i forhold til at få scoret de nødvendige mål, når man heller ikke kan holde buret rent. Kigger man på de andre alternativer, så har Kaufmann indtil videre scoret 1 mål på 20 superligakampe i FCK, Daramy 5 på 45 kampe, Fischer har scoret 18 mål på 68 kampe, men kun 2 mål de seneste 30 kampe, Biel har leveret 4 scoringer på 33 kampe og Falk 14 mål på 120 kampe, hvor det blev til én scoring i sidste sæson! Så få lukket ned for Wind!

 

Bud på startopstillinger:

AGF: (4-3-3)

Grabara – Munksgaard, Hausner, Tingager, Højer – Olsen, Poulsen, Blume – Grønbæk, Mortensen, Thorsteinsson.

Bobler:

Der har ikke været nogen invitationer til Fredensvang denne uge, så det er svært for os at spå om tilstanden på Links, Jevtovic og Diks. Derfor går vi med Grønbæk, da hans præstation senest i hvert fald ikke berettiger til at blive pillet ud. Dog kunne man godt forstille sig, at farten fra Links kan blive afgørende, men han virker ikke til at være 100% endnu. Vi holder også fast i Munksgaard, da han nok er en smule mere defensiv-minded end Diks og Diks ikke har spillet mange minutter på det seneste, så han er nok stadig lidt fra kampformen. Til sidst har vi sat Blume ind i stedet for Hvidt. Hvidt kunne være førstevalg, hvis fokus er på at lukke midten, hvor FCK især prøver at kombinere sig igennem. Dog minder Blume meget om Fossum i AaB i forhold til at tage de gode dybe løb fra midten, hvilket FCK var utrolig sårbare på seneste, hvilket bl.a. gør, at vi tror Bror er tilbage i startopstilligen.

 

FCK (4-4-1-1)

Johnsson – Ankersen, Zanka, Nelsson, Boilesen – Daramy, Zeca, Biel, Fischer – Falk – Wind

 

Karantæner:

AGF: Ingen.

FC København: Ingen.

Skader:

AGF: Zach Duncan, Mustafa Amini (Grundet: Stadig langt fra kampform), Alex Gersbach, Niklas Backman og Kasper “TK” Kristensen (Covid-19)

FC København: Jens Stage (tvivlsom), Kamil Wilczek, Andreas Bjelland (tvivlsom), Ragnar Sigurdsson og Nicolaj Thomsen

Få notifikation
Notifikation ved
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments