Jacob Nielsen og norsk journalist svarer: Hvem er AGFs nye sportschef?

0
© Allan S Voss/Sportsphotos.dk ©

Sidste uge ansatte AGF Stig Inge Bjørnebye som ny sportsdirektør. Men hvem er han egentlig? Det har vi spurgt norsk journalist Stian André de Wahl og AGFs administrerende direktør, Jacob Nielsen, om.

Den 1. marts skulle Hans Jørgen Haysen have erstattet Peter “PC” Christiansen som sportschef i AGF, men netop som den tidligere SønderjyskE-sportschef skulle tiltråde, måtte AGF hive i bremsen og annullere ansættelsen grundet en personalesag fra hans tid i det sønderjyske.

Det betød, at AGF atter skulle ud og finde en ny sportschef, og onsdag i sidste uge blev den permanente afløser fundet i Stig Inge Bjørnebye.

Det er en mand med spilleerfaring i alt fra Liverpool F.C. til Brøndby I.F., men har også haft sportschefserfaring i IK Start og senest Rosenborg. Men hvilken type, han egentlig er som sportschef, spurgte vi manden, der ansatte ham, om:

“Han er en erfaren herre, som matcher meget af den sportslige strategi, som vi gerne vil have,” fortæller Jacob Nielsen til MoreThanAClub.dk.

Og hvad mener han så egentlig med det?

“I den første samtale, vi havde, snakkede vi, og så syntes jeg, at i stedet for, at jeg viste ham, hvad vi gerne ville, så ville jeg gerne høre, hvordan han så det hele. Og alt, hvad der står i vores planer og den måde vi gør tingene på, altså vores nedfældet, strategiske dokument, på hvad en 15-20 sider, der matchede det fuldstændigt,” siger Jacob Nielsen, og fortsætter:

“Jeg var faktisk nødt til at vise ham det, for ellers ville han havde troet, at jeg blot havde skræddersyet det til hans ønsker; altså alt fra måden, man skal scoute på, måden, vi gerne vil spille fodbold på, og så selvfølgelig transferstrategi og de principper, der ligger bag bemyndigelser og sådan noget. Så på den måde, så var det en rigtig, rigtig god start, og så var kemien der bare med det samme, hvilket er meget, meget vigtigt. Alle de referencer, jeg har trukket på ham har været næsten second-to-none, vil jeg sige, så han kan næsten kun skuffe mig.”

Derefter var vi selvfølgelig også nødt til at høre fra et norsk perspektiv, hvilken type, AGF havde fået ind. Derfor tog vi fat i den norske sportsjournalist på Nettavisen, Stian André de Wahl, som følger norsk fodbold – og specielt Rosenborg, hvor Bjørnebye senest var – tæt.

“Han har siddet stille siden han trak sig tilbage, så det var lidt overraskende, da han blev præsenteret som den nye AGF-chef,” siger journalisten om Bjørnebye, og fortsætter om styrkeforholdet mellem Rosenborg og AGF:

“AGF er bestemt en spændende mulighed i et nyt land. En klub på vej op, men stadig ikke den største som Rosenborg var i Norge. AGF kan drage fordel af hans erfaring og stabilitet.”

Vi spurgte også Stian André de Wahl om, hvordan han egentlig klarede det i den norske topklub inden exitet i 2019:

“Bjørnebye havde stor succes som sportsdirektør i Rosenborg. Han vandt fire omgange ligaguld og tre cuptitler på fem sæsoner. Derudover kvalificerede de sig til fire ud af fem mulige gruppespil i Europa League. Hans sidste sæson var mindre succesrig, og de formåede ikke at forsvare guldet,” fortæller De Wahl.

Kontroversiel afsked i Rosenborg

Den sidste mindre succesrige sæson i Rosenborg gav også grobund for en kontroversiel afsked, hvor Stig Inge Bjørnebye fik mange i og omkring Rosenborg imod sig. Og lad os da bare høre igen fra den norske journalist om, hvordan det gik til.

“Han blev kritiseret på måden, han fyrede (Kåre, red.) Ingebrigtsen som træner og bragte Eirik Horneland ind. Han har også fået kritik for sine handler, og samtidig blev det turbulent, da Bendtner stoppede i klubben. Alt skete, mens Bjørnebye var sportsdirektør,” fortæller Stian André de Wahl, mens han lige opfrisker historien om, hvad der skete i Bendtner-situationen:

“Der blev spekuleret i, at Bendtner ville have ret til en bonus, som Rosenborg ikke havde råd til at udbetale efter 60 kampe spillet. Det benægtede Bjørnebye, men hele historien er aldrig rigtigt kommet frem.”

Det er dog ikke en historie, der bekymrer AGFs administerende direktør, og Jacob Nielsen virkede meget afslappet om situationen, da vi spurgte ham ind til hans nye kollega:

“Nej, det er ikke min fornemmelse. Han virker meget afbalanceret. Måske et godt spændingsfelt i forhold til David og jeg. Så nej, det føler jeg ikke, at han på nogen måder er temperamentsfuld,” fortæller Jacob Nielsen, og uddyber:

“Men det er jo klart, at afsked altid har en eller anden forklaring internt og måske også nogen gange en anderledes forklaring eksternt. Det har vi haft en god snak om. Jeg har nok set de samme sider, når jeg har googlet, som I har. Det har vi også haft en god snak om, og det er jeg meget tryg omkring og ser overhovedet ingen problemer i det. Så det har ikke været tema, vi har drøftet det og så var det dét.”

Transfermarkedet, nyt beløb og tidligere handler

Som Stian André de Wahl tidligere nævnte, har Stig Inge Bjørnebye fået en del kritik i det norske for sin ageren på transfermarkedet. Vi spurgte ham hvorfor:

“Han købte over 50 spillere i sin tid i Rosenborg. Nogle var gode, som Meling, Adegbenro og Gytkjær. Men samlet set fik Bjørnebye sandsynligvis ikke det maksimale potentiale for transfers. Han henter en blanding af norsk og udenlandsk. Omkring 50/50 i sin periode i Rosenborg. Men han kom sjældent godt ud af det med spillere, der ikke var norske,” fortæller journalisten til os.

Det er dog ikke ligefrem fordi, at Jacob Nielsen virker bekymret over at skulle lade Stig Inge Bjørnebye boltre sig på transfermarkedet på AGFs vegne, trods ovenstående kommentarer. Tværtimod.

“Vores træfsikkerhed på det norske marked bør blive bedre. Det er jo ikke fordi, at vi har været gode til eller haft ret mange nordmænd her i klubben… nu skal jeg tænke tilbage, den sidste må i øvrigt være ham, vi afleverede til Rosenborg BK, Bjørndal. Jeg kan sgu ikke huske andre, har der været andre? Så skal vi helt tilbage til Morten Moldskred, men det var før min tid,” griner Jacob Nielsen.

“Og det er jo ikke fordi, at vi gå på jagt efter det, vi handler efter kompetencer, men det er jo klart, at i bund og grund, så er vi jo rigelige, der har fokus på det danske marked, så derfor synes vi egentlig, at det er en bonus, at vi får en med kendskab til den norske liga.”

Hvor stort et beløb bliver han ansvarlig for?

“Jamen det er jo samme beløb, som PC var ansvarlig for. Det er måske øget lidt siden, og det er jo min opgave at sørge for, at det sker, og så handler det jo om for den siddende sportschef at få det maksimale ud af det beløb, som er stødt stigende, og det har det været i de seneste syv år. Nogle gange er kurven lidt stejlere end andre, og det vil den også blive til sommer, så der bliver investeret, men vi er jo ikke i nærheden af FCK og FC Midtjylland.” 

Når du fortæller, at beløbet er blevet højere, er det så et væsentligt højere beløb, eller ligger det i samme boldgade?

“Alt er relativt, men ja, det er i absolutte tal den største væsentlige forøgelse, vi er klar til at gøre. Men det var det uanset, om det var Stig eller en anden. Så det er jo den plan, vi har lagt og er klar til at lægge på. Men det er jo ikke ensbetydende med, at det bare er til spillere eller til en ny venstre back, det er jo det, vi skal ind og analysere på nu, og det bevæger sig hele tiden,” afslutter Jacob Nielsen.

Få notifikation
Notifikation ved
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments