Interview med Jeremiah White – Del 1: Om AGF, landsholdsdebut og Mellemøsten

0

Af Rasmus Thomsen

I første afsnit af ”GF’ere på landsholdet” kunne I læse om Leon Andreasens karriere. Denne gang skal det handle om en spiller med amerikansk pas. Nemlig Mr. USA, Jeremiah White, der spillede i AGF fra 2007-2010. I AGF-tiden blev White udtaget til den amerikanske landsholdstrup flere gange. Han endte med at spille én landskamp for USA.

I del 1 fortæller Jeremiah White blandt andet om starten på sit ophold i AGF og om landsholdsdebuten.

Amerikaneren der spillede sig ind i en masse aarhusianske fodboldhjerter, giver her et åbent og ærligt indblik i forskellige oplevelser og valg fra sin karriere.

 

Turen gik til Mellemøsten

Det er 10 år siden, at Jeremiah White forlod AGF og Aarhus. White er i dag 38 år gammel, men han husker tydeligt sine knap tre år i AGF.

Jeremiah White udviklede sig til en yderst populær herre blandt de mange AGF-fans.

Det vækker da også minder hos White, når han husker tilbage på alle de gange, hvor publikum råbte ”USA, USA, USA” ned mod den hurtige kantspiller.

På trods af Whites status som fan-favorit, endte opholdet i AGF brat for amerikaneren, der forlod klubben i januar 2010. Men hvad skete der egentlig med den vævre amerikaner efter opholdet i Aarhus?

 ”Jeg har trukket mig tilbage fra fodbolden nu. Efter tiden i AGF, tog jeg til Saudi Arabien. Det gjorde jeg fordi det kunne give mig økonomisk sikkerhed på lang sigt. Efter Saudi Arabien følte jeg mig færdig. Jeg tog lidt rundt til et par andre klubber, i Polen og i MLS, og derefter var det slut.”

”Jeg tror, at når man tager sådan en beslutning. At gå efter pengene. Så tager det også noget af det mentale ved fodbolden fra dig. Og det var hvad der skete for mig.”

”Men altså det var en bevidst beslutning fra min side. Jeg tog afsted for at sikre mig økonomisk. Men det tog helt sikkert også noget af min lyst fra mig. Men det var det rigtige tidspunkt for mig at gøre det.”

Jeremiah White der i dag er tilbage i hjemlandet USA, har altså lagt støvlerne på hylden. Han har mange ting at se til, men fodbolden har stadig en stor plads i familien Whites hjem.

”I dag er jeg først og fremmest far. Jeg har en 13-årig søn, der er en fænomenal fodboldspiller. Han er virkelig god. Han er en del af New York Red Bulls akademi nu.”

”Derudover investerer jeg lidt, f.eks. i sportsklubber og sportsfaciliteter i USA. Jeg arbejder også indenfor ”blockchain”.

 

Endte i AGF – kunne være endt i FC Nordsjælland

Selvom Jeremiah White i dag har gang i mange ting, savner han dog stadig at spille fodbold.

”Jeg savner virkelig alt ved det. Jeg savner holdene, jeg savner omklædningsrummene, jeg savner fansene, jeg savner alt det efter en kamp, jeg savner intensiteten før en kamp. Jeg savner alt.”

White der blandt andet blev kendt for sin hurtighed og sine lange indkast, nåede at spille 93 kampe og score 7 mål for ”De Hviie”.

Som amerikaner er man langt væk hjemmefra, når man spiller for en klub i Danmark. Jeremiah White havde da heller ikke det store kendskab til AGF, inden han endte i klubben.

Men at amerikaneren havnede i AGF, kunne være endt anderledes hvis ikke en skade havde ramt amerikaneren.

”Jeg kendte ikke noget til AGF. Men jeg kendte noget til Danmark. Jeg havde faktisk muligheden for at komme til Danmark noget tidligere i min karriere, men jeg blev skadet.”

”Det var FC Nordsjælland, som jeg var ved at skrive kontrakt med, inden jeg blev skadet. Så jeg endte i et andet land end Danmark på det tidspunkt.”

Men senere endte White i Danmark og AGF, og efter tre år i landet, endte familien White med flere nære venskaber.

Derfor har Jeremiah White og familien stadig tæt kontakt til venner i Danmark i dag.

”Danmark er et specielt sted for os. Jeg er vendt tilbage flere gange. Jeg tror det er to år siden, at jeg var der sidst. Og så skulle jeg have været i Danmark denne sommer, men jeg har været nødt til at aflyse rejsen på grund af corona.”

”Vi har nogle tætte og nærmest familiære venner i Danmark. Deres søn var ovre og besøge os i februar i år. Så vi har tætte forbindelser til Danmark.”

Foruden de tætte venskaber uden for banen, har White også stadig kontakt til en af sine tidligere trænere fra AGF-tiden.

”Jeg snakkede med Ove Pedersen så sent som for et par uger siden. Så jeg har stadig meget forbindelse til Danmark.”

 

Stort pres i 1. division

Tilbage i forårssæsonen 2007 lå AGF i 1. division. I vinterpausen blev Jeremiah White hentet til klubben. Ove Pedersen var cheftræner og holdet talte spillere som Peter Graulund, Mike Tullberg, Kari Arnason, Ole Budtz og Michael Lumb.

Allerede i debutkampen på hjemmebane mod Fremad Amager viste White sig frem. Her scorede han til 1-0 efter et kvarters spil. Kampen endte 4-1 til AGF.

Det var første gang, at AGF spillede i 1. division.

Jeremiah White kan huske, at det medfølgende pres fra omgivelserne over, at skulle rykke op igen, fyldte meget for ham og resten af AGF-mandskabet.

Tiden i 1. division var ikke en nem tid, tværtimod.

”Det var svært. Der var en masse pres på holdet over, at vi skulle rykke op. Der var et enormt pres. Det husker jeg meget klart.”

”Vi havde en periode hvor det lignede, at vi ikke klarede oprykningen. Men så rykkede vi sammen og vi endte med at lykkedes med det. Men der var virkelig meget pres på os.”

AGF klarede oprykningen. Holdet endte sæsonen på 2. pladsen, efter Lyngby BK, men foran konkurrenter som SønderjyskE og FC Fredericia.

Derefter hed det Superliga i resten af Jeremiah Whites AGF-tid. Da oprykningen var i hus, kunne White mærke et lille fald i det pres, som spillerne oplevede fra omverdenen.

”Jeg tror ikke presset var større der (i Superligaen, red.). Jeg tror problemet var, at når alle forventer du skal vinde i 1. division, så bliver presset også større der. Alle hold kommer jo også for at slå os. Så det kan være hårdere i 1. division, end i Superligaen.”

”I Superligaen var vi mere underdogs, hvor vi kunne overraske mod andre hold. Men når alle forventer du skal vinde, kan det være noget sværere og mere mentalt drænende. At være underdog er oftest lidt nemmere.”

 

Debut på landsholdet

Efter oprykningen til Superligaen i 2007, gik der ikke lang tid, førend daværende sportschef Brian Steen Nielsen ville skifte retningen på holdet.

Derfor fyrede man cheftræner Ove Pedersen, og erstattede ham med Erik Rasmussen.

Tiden med Erik Rasmussen endte som bekendt katastrofalt, da et mandskab bestående af folk som Benny Feilhaber, Jakob Poulsen, Martin Jørgensen og Peter Graulund, endte med at rykke ned efter sæsonen 09/10.

Men inden den fatale sæson i 09/10, var der også positive ting at spore i klubben.

Særligt for Jeremiah White. For efter oprykningen til Superligaen, fortsatte White de gode takter. Det hele kulminerede med landsholdsudtagelser og debut for det amerikanske landshold.

I januar 2008 blev det til debut for dengang 25-årige White. Debuten kom i en kamp mellem USA og Sverige. Foruden Jeremiah White, bestod USA-mandskabet bl.a. af spillere som Landon Donovan, Brad Guzan og Jozy Altidore.

At debuten skulle komme netop der, var ikke noget der overraskede White.

”Nej jeg vidste godt at jeg ville blive udtaget, for jeg var blevet ringet op tidligere. Der havde været et par gange forinden, hvor jeg skulle have været udtaget, men hvor vi havde nogle andre kampe i AGF, som gjorde at jeg ikke kom afsted. ”

”Så jeg vidste godt at jeg ville blive udtaget, men jeg tænkte ikke så meget over det faktisk.”

”Det er altid en ære at blive udtaget til at repræsentere dit land, men jeg tænker ikke så meget over det mere. Nu er jeg mere fokuseret på at være en god far osv., end at jeg engang har været på landsholdet. Men selvfølgelig er jeg stolt over det. Og det er en stor ære. Men jeg tænker ikke så meget over det mere.”

Det blev kun til den ene landskamp for White. Men det kunne muligvis været blevet til flere. For Jeremiah White var også omkring det landshold, der skulle deltage i Gold Cup tilbage i 2009.

AGF valgte dog at spænde ben for Whites deltagelse. AGF mente at det var vigtigere, at han blev tilbage i Aarhus og spillede Superliga. Derfor blev der ingen Gold Cup til White.

”Ja det er rigtigt. Jeg skulle have været afsted men klubben sagde nej. Jeg husker ikke de præcise detaljer, men det er rigtig nok at klubben sagde nej.”

”Jeg var ret sur over det, men jeg var ung og kunne måske have taklet det anderledes dengang. Når jeg nu sidder her som snart 40-årig, så ser jeg nok lidt anderledes på tingene end jeg gjorde dengang.”

Efter afbuddet til Gold Cup i 2009, blev Jeremiah White aldrig udtaget til landsholdet igen. Dengang blev der spekuleret i, at den manglende udtagelse skyldtes afbuddet. I dag tror White dog på en lidt anden årsag.

”Det var nok fordi jeg valgte at skifte til Saudi Arabien.”

 

I del 2 af interviewet med Jeremiah White, kan du blandt andet læse om amerikanerens bedste og værste minde fra AGF-tiden. Du kan også læse om nogle af de ting, der gik forud for Jeremiah Whites skifte væk fra AGF. Og så bringer vi en hilsen fra White til AGF-fansene.

Tryk Log ind for at kommentere
  Få notifikation  
Notifikation ved