Interview: “Det handler om at gøre en forskel” – Kom tæt på talentchefen i AGF

0

Vi har haft en god snak med Allan Frederiksen, talentchef i AGF, om arbejdsgangen i en klub hvor talentarbejdet vægtes højt, hvordan man arbejder og udvikler unge talenter, og hvordan man bedst forbereder dem til den store scene.

AGF’s talentarbejde har længe været førende blandt de danske klubber. Et fundament bygget på kompetente folk, der hver dag arbejder og udvikler spillere til den store scene.

Med et hav af samarbejdsklubber, talentudvikling fra u10 til u19, og en talentchef, der med rødder i skoleverdenen har en mission om at skabe fodboldspillere, der både har evnerne på banen og uden for banen. Vi spurgte Allan Frederiksen hvad hans arbejde primært består af:

Som talentchef består mit arbejde i at skabe det bedste talentmiljø for vores spillere, trænere og de 11 fuldtidsansatte omkring talentafdelingen. Det vil sige at jeg ansætter trænere, laver kontrakter med spillerne, følge holdene og være så tæt på spillerne som muligt. 

Læs også: AGF-profil vil til VM

Med en lang historik inden for skoleverdenen, hvor arbejdet med unge mennesker også kom til udtryk, spurgte vi, hvad det var ved unge mennesker, der gjorde dem så spændende at arbejde med:

Dygtige, talentfulde unge mennesker. Os der arbejder med unge mennesker, om det er pædagoger, lærer eller sådan et ungdomssetup som det her, så handler det om, at man kan gøre en forskel. Unge mennesker er påvirkelige og derfor kan vi give dem nogle gode redskaber og kompetencer til videre færd. Med det mener jeg fodboldlivet, men i ligeså høj grad som mennesker uden for banen og i andre arenaer i deres liv. 

Med en talentafdeling, der spænder vidt fra u10 til u19, er der mange unge talenter at holde styr på, vi spurgte derfor ind til om der var en særlig alder hvor talentarbejdet for alvor har effekt på de unge spillere:

Det synes jeg vi kan helt nede fra u10. Men der er forskellige fokusområder for aldersgrupperne. Fra u10 til u12 er der en masse fundamentale fodboldmæssige ting som skal indlæres. Med næste aldersgruppe kan vi begynde at kigge på basale taktiske ting, fysiske ting og fokus på egen læring. Den sidste gruppe, udslusningen kan man sige, bygger vi stadig på fundamentet, men med en mere fysisk og taktisk tilgang, og med fokus på at vinde. Vi vil gerne være tæt på spillerne helt fra starten, for vi mener selvfølgelig, at vi er de bedste til det vi gør, fortæller Allan Frederiksen halvgrinende, dog med seriøsitet i stemmen.

Som talentchef er det Allan Frederiksens job at vurdere og veje spillerne, så de er fuldt udrustet til at træde ind på den store scene. Hertil spurgte vi talentchefen om hans indflydelse på kontrakttegning, og det store spring fra ungdomsspiller til A-truppen:

Jeg har ansvaret for ungdomskontrakterne, som jeg laver i samarbejde med vores talentudvikler, så vi får et nuanceret indblik i talenterne. Med A-truppen er det selvfølgelig sportschefen, der har beslutningskompetencen til det, hvor der også er et budget, der skal tænkes på. Vi plejer at sige, at hvis man er dygtig nok, så spiller man og så kan A-truppen ikke holde nogen tilbage, hvis man er dygtig nok. Derfor er der ikke en prototype på en fuldtidskontrakt, der er mange ting der indgår og mange overvejelser der skal gøres. 

Selvom der er stort fokus på at avle egne talenter i AGF, så udtalte David Nielsen sig i starten af April, at AGF’s placeringer i den kedelige ende af tabellen, har haft negativ indflydelse på, at de unge talenter kan implementeres på A-truppen. Vi spurgte Allan Frederiksen om han var enig i den udtale:

Læs også: Vind en signeret AGF-trøje!

Der er ingen tvivl om, at talentudvikling kræver mod. Det kræver også vedholdenhed, og hvis man som førsteholdstræner har et nedrykningsspøgelse, der ånder en i nakken. Så i sådan et miljø kan det være svært for unge spillere at få minutter, for en ting er træneren, som er under pres, noget andet er det pres, der kan være på en ungdomsspiller i sådan et miljø. Et eksempel er Magnus Kaastrup, der fik spilletid mod AC Horsens i en vigtig kamp, det er et modigt træk af træneren, og Magnus spiller en rigtig flot kamp. 

Vi spurgte dernæst ind til, om det er for stort et ansvar at give spillere i den alder, i sådanne kampe:

Nej, det synes jeg ikke. Vores unge spillere, der om lidt skal op og spille på A-truppen skal være i stand til at spille under pres. De skal kunne navigere i sådan et miljø om det er i toppen eller i bunden. Så jeg deler Davids vinkel på det, men vores talenter skal kunne arbejde i et presset miljø. 

Siden efteråret 2017 har Allan Frederiksen stået i spidsen for talentarbejdet i AGF, men det tyder på, at den tidligere skolelærer har visionerne og ambitionerne i orden.

Spillere som Magnus Kaastrup har fået fuldtidskontrakt, og med masser af spilletid til Jens Stage virker det til, at der er plads til egne talenter. AGF huser ungdomsspillere med kvaliteter til den store scene – og mange af dem.

Allan Frederiksen og hans stab har masser at se til, og værktøjerne til at udvikle spillere i høj klasse. Det er unægteligt en spændende proces at arbejde med unge spillere, og som Allan Frederiksen selv siger det, så handler det i bund og grund om at gøre en forskel. 

Tryk Log ind for at kommentere
  Få notifikation  
Notifikation ved