Hvorfor er antallet af fodboldfans i Danmark steget betydeligt i de seneste år?

0

Danskerne elsker deres atleter, lige fra håndboldlegender som Mikkel Hansen til inspirerende fodboldspillere som Christian Eriksen. Fodbold har dybe rødder i Danmark, og det er landets mest populære sport.

Der er mange årsager til populariteten, men de seneste års fremragende resultater på landsholdet er den vigtigste drivkraft bag den betydelige vækst i fanbasen, som har fundet sted i de seneste år. Danmark nåede semifinalen ved det forrige EM og gentog næsten den største succes i landsholdshistorien siden 1992.

Den store succes for landsholdet

Selv om Danmark oprindeligt ikke kvalificerede sig til EM i 1992, fik de en invitation, grundet Jugoslavien blev diskvalificeret. Anført af Brian Laudrup og Henrik Larsen kæmpede det danske hold sig igennem gruppespillet, inden de slog det stærkt favoriserede Holland ud med spillere som Van Basten, Bergkamp og Rijkaard på straffekast. Danmark spillede inspireret fodbold i finalen og vandt 2-0 over det mægtige Tyskland.

Denne store succes er 30 år siden, men en ny generation af danske fodboldspillere er godt på vej mod at gentage den succes, som Peter Schmeichel stod i spidsen for.

Home league og iGaming

Danmarks Superliga har 12 klubber, hvor Silkeborg, København, Viborg og Brøndby normalt kæmper om topplaceringerne. AGF og Midtjylland er også blandt de bemærkelsesværdige klubber. Tre danske klubber er med i kvalifikationen til UEFA-konkurrencerne. Mesteren København spiller om pladsen i Champions League, Silkeborg konkurrerer i Europa League, og Viborg deltager i Conference League.

Klubberne har tusindvis af passionerede tilhængere, og betting-platformene er med til at øge engagementet omkring kampene. For eksempel, fodbold betting gør det muligt at se livekampe, placere livevæddemål og bidrage til klubbernes popularitet – og alt dette med mulighed for at blive en rigtig fodboldekspert takket være de grundige statistikker over spillernes præstationer, som disse platforme leverer.

Stor amatørbase

Danskerne ser ikke kun fodbold. Danmark har mere end 1.500 klubber på alle niveauer af konkurrencer. Omkring 315.000 spillere deltager i fodboldklubber, hvilket gør sporten til den mest indflydelsesrige med mere end dobbelt så mange spillere som den næstmest populære håndbold.

En betydelig spillertrup, mange tilhængere og succes på landsholdet ligger bag Danmarks stigende popularitet inden for fodbold.

Gnist på landsholdet

Det danske landshold har en dyb og afbalanceret trup med spillere i europæiske topklubber. For eksempel spiller Martin Braithwaite og Andreas Christensen i Barcelona, Pierre-Emile Højbjerg er i Tottenham og Christian Eriksen i Manchester United.

Danmark har haft gode resultater for nylig. De kvalificerede sig uden problemer til VM i Qatar og skal spille i gruppe D med Frankrig, Australien og Tunesien. I 2022 vandt Danmark over Serbien 3-0, Frankrig 2-1 og Østrig 2-1 og 2-0. To nederlag kom fra VM-finalisten fra 2018, Kroatien 1-0 og Holland 4-2. En stærk indsats i UEFA Nations Leagues var en fortsættelse af den fremragende Euro 2020-kampagne, hvor de sluttede på fjerdepladsen og tabte til England i semifinalen 2-1.

Udover EM 1992, hvor Danmark vandt et trofæ, blev landsholdet stoppet i gruppespillet i 2012, 1996 og 2000 og nåede kvartfinalen i 2004. Danmark nåede også semifinalen i 1984 og vandt fjerdepladsen i 1964.

En del af den nuværende topform for Danmark var den vellykkede VM 2018-kampagne. Senere stoppede finalisten Kroatien efter straffesparkskonkurrencen danskerne trods deres fremragende præstation. VM var ikke så vellykket for Danmark. Det bedste resultat var en kvartfinaledeltagelse i 1998.

Kasper Hjumland er den seneste landsholdschef, der har formået at kvalificere sig til Qatar, og holdet nåede frem til semifinalen i Euro 2020 med ham på bænken. Med den betydelige vækst i antallet af fodboldfans kan vi se massiv støtte til holdet fra Rooligans ved det kommende VM. Fansene er nu forkælede og forventer i det mindste at komme til knock-out-fasen i VM.