Top 6 er realistisk hvert 3. år – ellers skal lønbudget øges til det dobbelte!

Forside Fora AGF Top 6 er realistisk hvert 3. år – ellers skal lønbudget øges til det dobbelte!

Viser 4 svartråde
 • Forfatter
  Indlæg
  • #201454
   Dichio
   Bruger

   I de sidste 3 år har jeg haft den opfattelse at AGF burde kunne komme i slutspil hvert andet år – jeg er efter at have kigget klubbernes økonomi efter desværre nået frem til at det mest realitiske er ca. hvert 3. år.

   FCK, FCM og BIF er lysår foran os andre økonomisk.

   FCN har med talenter et budget på 70-75 mio og dermed ca. 25 mio mere end AaB, AGF og OB, der stort set alle ligger meget lige med knap 50 mio.

   Derfor er det ikke så mærkeligt, at FCN i 8 af sidste 9 år er sluttet i top 6, OB 1 gang i samme 9 år, mens AGF er sluttet to gagne i top 6 på 10 år, AaB har været i top 6 hele 6 gange på 10 år – dog tabt pusten og kun en gang sidste tre år.

   Det er tankevækkende at AaB og især FCN begge har været markant bedre til talentarbejdet end OB og AGF.

   Her ses FCNs flotte stime i top 6 hvert år: https://superstats.dk/hold/alltime?id=6

   Vi altså 4 klubber der økonomisk og spillermæssigt er fast del af top 6 qua deres større muskler.

   Klubberne under AaB, AGF, OB – er slet ikke så langt bagefter: Randers, Esbjerg, Sønderjyske og til dels Horsens, der via en masse transfersalg af bl.a. Sanneh osv har kapatiliseret flere lønkroner.

   Stort set hvert år overrasker en af dem, nogen gange to hold, og kommer i top 6. sidste år EfB, forrige år Horsens, Sønderjyske snuppede sølv, Randers har gjort det…

   Derefter står kampen om den sidste plads mellem 3 stort set jævnbyrdige klubber i AaB, AGF og OB.

   Undersøgelser af budgetter 17 -18 viser AGF har større lønbudget af de 3. Jacob Nielsen sagde i en Mediano podcast sommeren 2018, at AaB har overhalet AGF med henvisning til at AaB havde hentet spillere som Rinne, Okore, Kusk og Lucas A – spiller som vi (AGF) slet ikke er i nærheden af at hente.

   Oveni den høje løn der slår vores Backmann, Sana, YT, Tingager, PM osv.

   Det er nærmest umuligt at udlede OBs spillerlønninger pga det er sovset ind i koncern-regnskabet. Men Steen Houmann der har analyseret alle superligaklubber anslår 40 mio ud fra nærmere beregninger man kan læse om på hans side – altså det samme som de 42 mio AGF er anslået til.

   Hvor om alting er, så er de 3 klubber meget tæt uanset hvad. Også når man kigger konkret navnene i spillertrupperne. Hvor man dog synes det halter lidt for AGF ift største profiler. Se nedenfor.

   Konkrete transfers i agf, ob, aab, fcn
   Når vi kigger på transfervinduet er der enten noget galt med PCs evner og eller vores realistiske drømme.

   AaB hentede ud over de 4 (kusk, rinne, okore, lucas a) til ialt 20 mio, også en stærk angriber i Gronningen (18 mål i 54 kampe i Æresdivision – noget over norsk fodbold). Vi hentede PM.

   OB hentede Kadrii, da vi hentede Mmaee og derefter PM. Jeg ville helst have haft Kadrii.
   Ved godt der også er noget med spillestil…
   OB har lige hentet det unge talent Michaelsen kender fra Hammarbytiden – Sander Svendsen, der har lavet 4 mål i 4 kampe. Et talent der debuterede hos storklubben Molde som 15 årig og fik 80 kampe og 20 mål inden han blev 20.

   OB har også hentet Jebali, der har spillet i Elfsborg og Rosenborg og handlet to gange for 8 og 11 mio.

   OB hentede for to år siden Helenius da han var stærk i Snif (foran AGF fx ?), vi henter ham som “affald” i OB nu (hvor de henter Sander Svendsen og Jebali)
   Ved godt Helenius var hentet til start-11 af OB og i AGF hentet som gardering/konkurrent. Men alligevel…

   FCN henter Kian Hansen – vi henter Tingager eller værre forlænger med Julle.
   De snupper Mads Døhr – der slog Munksgaard af i FCM.

   Det ser i hvert fald ikke ud til at PC har flere løn-kroner at arbejde med – tværtimod.

   Ikke mange fra AGF i en fælles start 11 (ob, agf, aab)
   Prøv at tage AaB, OB, AGFs trupper og sammensæt bedste start-11, synes ikke vi er stærkere.  Prøv selv efter…

   Jeg har valgt

   Rinne (A-landsholdet i Sverige)

   Ryan Laursen
   Backmann (forudsat han er skadesfri og i topform)
   Leeuwin (200 kampe i Æresdivision for bl.a. Utrecht)
   Barret (faktisk lige så mange mål og ass som Højer som jeg ser tæt på ham)

   Drachmann
   Tverskov
   Lucas A

   Kusk (lidt udskældt pga manglende defensiv men 5 mål og 8 ass – sidste år)
   Sander Svendsen (lige fyldt 22, 80 kampe og 20 mål i Molde inden 20 år)
   Kadrii

   Ialt 6 fra OB, 4 fra AaB og Backmann fra AGF.

   Okore med 8 landskampe og 40 kampe for Aston Villa i gammel stil og topform, slår naturligvis Backmann af, men lidt sentimental fan må man være og have Batman med. Tingager er også med som bobler.

   Af boblere til midtbane og kanter: har alle tre klubber mange unge på vej – hos os NP, Amini, Jon Dagur, Bundu, men vi har nok en tendens til at romantisere vores egen som ikke er så meget bedre end OB og AaBs som vi ikke har fulgt så meget.  Troels Kløve er dog vildt formstærk og vel den som presser sig mest på til en fælles start 11.

   I front er der hård konkurrence mellem megatalentet Sander Svendsen og Tom Van Wert med 250 kampe og 100 mål (havldelen i Æresdivision), og senest ca.  60 kampe og 20 mål i Groningen.

   PM må med sin karriere primært i Norge og dansk 1 div være tilfeds med evt. 4 valg efter Jebali, der har spillet topklubben Elsborg og efter 20 mål i 60 kampe blev solgt til Rosenborg for 8 mio, som hurtigt efter solgte ham for 11 mio til udlandet.

   https://da.wikipedia.org/wiki/Issam_Jebali

   Konklusion
   Så det er ikke så mærkeligt transfer indkøb, de største profiler, talentarbejdet i AaB og især FCN eller budgetterne at AGF har svært ved at leve op til vores urealistiske forventninger om top 6 (også mine egne indtil i dag).

   Hvert 3. år i top 6 plus/minus må være tilfredsstillende.

   Kigger man på klubbernes budget er der større risiko for at blive overhalet af  nr 8-9-10: Randers, Sønderjyske og EfB der måske er ca. 10-12 mio efter – end overhale FCN på 4. pladsen, der er 25 mio foran os.

   Selv  nr 11: Horsens er tættere på os økonomisk end vi er på FCN.

   Så i en skidt sæson hvor to af de mindre overrasker, er det acceptabelt at slutte nr 9. Ikke fedt. Men virkeligheden.

   I en god sæson slutter vi 5-6-7.

   Ambitioner
   Jeg synes dog AGF alligevel skal sigte højt og have som ambition at komme i top 6 hvert år – vel vidende det ikke sker mere end hvert 3. år.  Bare vi er realistisk om at når vi går efter top 6 har vi sat barren højt. Og at nr 8-10. er okay også.

   AaB og OB må have samme – og lide skæbnen at fejle ofte.

   Vi kan også være sikre på at både Randers, Sønderjyske, EfB og Horsens går efter top6.

   Hobro, Lyngby og Sif skal være ekstremt heldige for at komme i top 6 med endnu lavere økonomi. David Nielsen har dog vundet medaljer med de kongeblå og Hobro nr 7 et år og Snit blev nr 5 i 2011. Bolden er trods alt stadig rund…

   Fremtiden
   En klub med AGFs historie og det markedsgrundlag vi har, skal naturligvis have ambtioner om at komme helt op i toppen af dansk fodbold – helt op.

   Det kræver dog et helt andet løngrundlag og og endnu stærkere talentarbejde – og at vi mindst fordobbler vores budget fra 50 mio til 100 mio + for at matche det som bif og fcm investerer i løn og talenter.

   Forskellige har givet deres bud – bl.a. den gamle FCK-chef Dan Hammer, og der skal nok der skal 200-300 mio til (plus købsprisen for AGFs aktier), så der kan køres 4-6 sæsoner med stort budget til afkastet kommer af investeringen iform at flere tv-placeringspenge, Europa indtægter, øge sponsor og tilskuerer indtægter, salg af spillere via start 11, salg af talenter direkte fra talent afd som også er en del af fodbold i dag.

   Fodbold eller koncern?
   Man kan også diskutere om AGF ligesom FCK, OB og Snif skal stå på flere ben.
   Det er en anden diskussion… men kort:

   Sif har udlejningsejendom som giver god økomomi

   FCK med succes Lalandia, Parken og Kontorejendomme, samt delvis E-sport. Fitness.dk blev dog en hæmsko og solgt fra.

   OB hviler på en hel række forskellige ben og andre aktiviteter, men i OB har det faktisk de senere år tynget klubben at være i markedet udover fodbolden.

   Man kan også diskutere om man det kan betale sig at gå ind i alt mulig andet som kan tage fokus og ikke er ret meget økonomi i ift til fx at sælge et 17 årig talent for 20-30 mio eller en fra start-11 til 30-70 mio.

   Investors
   Vi kommer desværre ikke uden om at moderne fodbold kræver stor kapital, og det er ikke tilfældigt at top 4 udgøres af investors der har rigtig mange penge og kan træde til i FCN, FCM, Bif og FCK.

   De andre klubber har også investors – det er bare i en helt anden liga de er gået ind eller kommer fra ned i top 4 klubberne.

   https://www.henvisningskode.net/de-rigeste-klubejere-i-superligaen/

   Hvad kan vi håbe på?
   Manchester City smider hvert 20 mio til FCNs talentarbejde i Afrika og det slutter i 2020. For de penge har Manchester City førsteret til gratis at snuppe et hvert talent de måtte ønske. Dog ikke lige nogen hos FCN som været på vej til Citys 1. hold … haha.

   Man kunne drømme om at det ikke lykkes FCN at finde de penge. Så de kommer ned på niveau med AGF. Men mon ikke city eller en anden af de mange rigmænd inde over FCN kan finde den sjat penge.

   Ellers kan vi drømme om at bestyrelsen lidt mere aktivt som i fx FCM opsøger kapitalstærke folk med visioner og handling bag. Ellers har vi set nok drømme og visioner.

   Sker det ikke – eller ønsker vi ikke at blive ejet af en Lars Seier, Jan Bech, Benham eller andre, så vi også være tilfredses med at være en provins klub, der kæmper om at holde Sønderjyske, EfB, Horsens og Randers bag os og slutte som nr 5-7 … i bedste fald!

   https://steenhouman.com/

   http://www.mediano.nu/oversigt/2018/6/1/agf-special-direktren-om-stadion-top-6-david-og-fire-rs-jubilum

   • Dette emne blev ændret 3 år siden af Dichio.
  • #201456
   Dichio
   Bruger

   Som sagt er der altid et af holdene under top 7 (fck – fcm, bif – fcn – aab, agf, ob) – der overrasker og klemmer sig i top 6.

   MEN det er faktisk også sket 3 gange indenfor 7 år at 2 hold har klemt sig ind i top 6:

   16-17: Lyngby (bronze) og Sønderjyske
   15-16: Sønderjyske (sølv) og Randers
   11-12: Hosens og Sønderjyske

  • #201457
   Dichio
   Bruger

   I den her oversigt fra 4. juli mener Steen Houmann, der analyser superligaen økonomisk at FCN er nr. 4.

   Han mener heldigvis AGF og AaB er foran OB. Men synes de er lidt svære at vurdere. Det hører også med at OB pt taber penge som koncern på de 6-7 forskellige ben de står på. Hvis det vender i de virksomheder, kan de så også skrue op for gashåndtaget og investere med de penge i fodbolden. Ligesom FCK
   fx fik overskud på Lalandia i Billund med 30 mio.

   Sønderborg ligger lidt lavt i vurderingen af økonomiske muligheder, hvilket ikke stemmer overens med at de pt skruer op for lønbudget, men de er generelt meget stærke i økonomistyringen – har haft sorte tal på bundlinjen i 10 år. Så de ved nok hvad de gør…

   Silkeborg ser stærke ud økonomisk, og mange vil nok mene at de investerer for lidt at økonomien fra ejendomsindtægterne fra Hotel Papirfakbrikken i fodbolden. Konservatismen består i Snif. Og koster så måske også en nedrykning.

   Esbjerg har høje løn-udgifter, men presses på kapital. Gik godt sidste år – i år er Lammers ikke det store geni endnu…. måske meget godt vi ikke betalte kassen for at komme af med DN og ansætte Lammers som nogen fans gerne ville… Går op og ned i fodbold….

   https://steenhouman.com/2019/07/04/hvordan-ender-superligaen-baseret-paa-paa-klubbernes-oekonomi/

  • #201458
   Dichio
   Bruger
  • #201481
   Dichio
   Bruger

   Men der sket rigtig mange spændende ting i AGF de sidste par, og ingen tvivl om vi skal have mere kapital og øge løn/transfer-budget med 25 – helst 50 mio om året, så vi kan komme op hvor indtægterne bliver sjove og få en renttabel forretning og en placeirng i toppen hvor Århus bør have et hold.

   Det vil helt sikkert være godt at kunne fremvise økonomisk balance, spillersalg og en 6. plads, når der skal hentes nye investors kommer til…

   Lidt regnskabstal:

   Både OB og AaB investerer meget for tiden, og det kan være forklaringen på at vi måske synes at de henter mange gode spillere til og generelt måske har et  lidt højere løn og transferbudget end AGF som nr 7?

   Alle 3 klubber med noget der ligner 45-50 mio inkl. inkl. talentafd.

   Top 4 er klar: FCK – derefter fcm og bif.  Og FCN med ca. 75 mio

   Mht egenkapital har AaB pt 70 mio. AGF nok omkring det halve, mens OB har mindre – og nok ikke har så meget at de 60 mio der blev skudt ind i foråret.

   AaB har lige offentlig gjort tal:
   https://www.bold.dk/fodbold/nyheder/aab-praesenterer-underskud-paa-134-millioner/

   Nøgletal AGF:
   https://borsen.dk/kurser/virksomhedsside/hoved-_og_noegletal/isin/rWYXaXbalXfWu/agf.html

   Det nye årsregnskab kommer nok ca. 1 okt – her der det sidste:
   https://www.agf.dk/klubben/nyhedsarkiv/2018/september/%C3%A5rsrapport-201718-offentliggjort/

   https://www.fyens.dk/sport/Thorborg-skyder-nye-penge-ind-Endnu-et-kaempeunderskud-i-OB-selskab/artikel/3333949

   PS
   Ift at AGF for et par år siden stod opført at bruge mere end AaB på personaleløn, skal man også huske på at AGF har events som koncerter, der også trækker nogle lønudgifter.

   OB har altid været ret umullige at finde ud af da det er en kæmpe koncern (ligaens klart næst største efter FCK). Her kan man se overblik (og læse mere haha – hvis man er nørdet) over de 8 ben OB, hviler på:

   OB har dog den kæmpe fordel at have Fyns rigeste og en af DKs rigeste Niels Thorborg i ryggen – ham med L’easy og meget andet. Var bl.a. med i Wupti inden Salling Group købte det.

   https://ose.dk/

Viser 4 svartråde
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.