En bid af AGF-historien med… Josta Dladla: Da en Sydafrikaner gjorde honnør i Aarhus

0

 

“Loyaliteten den varer evigt”… En fast slagsang fra AGF-fansene til spillerne i de hvide trøjer. For snart 20 år siden, spillede Josta Dladla i AGF. Han spillede sig ind i hjerterne hos de fleste fans og huskes især for sin “honnørfinte”. I dag mærker han stadig den store loyalitet fra AGF-fansene. 

Af Rasmus Thomsen

I første afsnit af serien ”En bid af AGF-historien”, fortalte den tidligere AGF-træner Erik Rasmussen om den store rutsjebanetur i sæsonen 2009-2010. Det var dén sæson, hvor AGF med spillere som Jakob Poulsen, Martin Jørgensen og Benny Feilhaber toppede Superligaen efter syv spillerunder. Men det var også dén sæson, hvor AGF-profilerne endte med nedrykning og hvor Erik Rasmussen efterfølgende modtog sin fyreseddel.

Denne gang skal vi tilbage til starten af 00’erne, hvor AGF endnu ikke havde prøvet at rykke ned. Aarhusianerne kæmpede en hård kamp i bunden af Superligaen og 10. pladsen var efterhånden en sædvanlig placering for AGF.

Til at hjælpe AGF væk fra bunden, forsøgte man sig med et eksotisk islæt i form af den sydafrikanske tekniker Josta Dladla.

Morethanaclub.dk har snakket med Dladla, der i dag er blevet 42 år gammel.

 

Dette er en bid af AGF-historien med… Josta Dladla.

Da en sydafrikaner gjorde honnør i Aarhus

I foråret 2002 debuterede Sydafrikaneren Josta Dladla i Superligaen for AGF. Den gang huserede en anden Sydafrikaner, Sibusiso Zuma allerede i Superligaen – og det med stor succes. Derfor var forventningerne til landsmanden tårnhøje, da Josta Dladla blev præsenteret i AGF.

Allerede inden debutkampen havde Josta Dladla mødt spørgsmålet: ”Er du bedre end Zuma?”.

Den charmerende kantspiller med det store smittende smil, svarede kækt tilbage ”Ja jeg er bedre end Zuma”.

Senere erkendte Dladla, at han nok ikke var helt så god som Zuma. Men Dladla fik selvtillid af den slags sammenligninger.

Josta Dladla og AGF blev aldrig det samme som F.C. København og Sibusiso Zuma. Den helt store succes udeblev. Det var svært at imponere mere end Dladla gjorde, på et AGF-hold plantet i bunden af Superligaen.

Det hele begyndte ellers fantastisk, da Josta Dladla skabte eufori i Aarhus, med sin debutkamp mod Viborg FF i foråret i sæsonen 2001/2002.

Debuten på hjemmebanen i Aarhus blev spillet den 22. april 2002. Kampen endte 4-3 til AGF og huskes nok særligt for ”honnørfinten” udført af debutanten Josta Dladla. Foruden den historiske detalje, scorede Dladla også et mål i debuten.

På lidt mere end to sæsoner, spillede Josta Dladla 62 Superliga kampe for AGF – med 9 mål og 9 assist til følge.  Josta Dladla var en profil fra dag ét.

Alligevel endte AGF med at sælge deres profil i sommeren 2004. Det var klubbens daværende træner Søren Åkeby, der havde brug for pengene til nye spillere og derfor ønskede et salg af Dlada.

 

Tiden efter AGF – personlig succes og mesterskaber

I AGF havde Josta Dladla personlig succes på et bundhold. Dladla var med til at blive nummer 10, 10 og 8 i sine sæsoner for AGF.

Da den vævre sydafrikaner forlod AGF, fortsatte den personlige succes. Men Josta Dladla skulle nu også opleve succes med sit klubhold.

”Jeg forlod AGF og skiftede til Sundowns FC i Sydafrika. Det er en klub i nærheden af Pretoria. Der havde jeg en rigtig god tid. Vi vandt nogle trofæer og jeg hjalp dem med at komme tilbage til der, hvor de hører til. Præsidenten i klubben ønskede at bringe klubben tilbage til toppen, og derfor hentede han en spiller som mig, der havde spillet i Europa”.

 

Dladla spillede i den bedste sydafrikanske række for Sundowns FC, i perioden fra 2004 til 2009.

”Så der havde jeg fem rigtig gode år, og vi vandt en masse. Jeg lagde op til en masse mål, og gjorde hvad jeg var bedst til. Det var også i denne periode at jeg blev gift og fik børn. Jeg havde en god karriere i Sydafrika og alt gik godt”.

 

Selvom Josta Dladla oplevede stor succes i sin sydafrikanske klub, endte han alligevel med at skifte klub.

Denne gang var det geografiske skridt knap så stort, da Dladla blot skiftede videre til en anden sydafrikansk klub.

Den personlige succes med mål, assists og trofæer fulgte med Dladla til sin nye klub – klubben som han selv havde været fan af som barn.

”Senere forlod jeg Sundowns og skiftede i stedet til Kaizer Chiefs, som også er en af de helt store klubber i Sydafrika. Jeg vandt også trofæer med Kaizer Chiefs og så var det faktisk det hold, som jeg selv støttede som barn”.

 

Efter at have kæmpet for et bundhold i den danske Superliga, blev Josta Dladla en succesfuld fodboldspiller i hjemlandet med trofæet på CV’et. Men på trods af succes Sydafrika, fylder skiftet væk fra Danmark og AGF stadig i tankerne hos Josta Dladla i dag.

For hvordan ville historien være endt, hvis publikumsfavoritten Josta Dladla var blevet i AGF? Disse tanker kan stadig ramme Josta Dladla i dag.

”Men skiftet væk fra AGF har faktisk tit hjemsøgt mig. Var det overhovedet den rigtige beslutning for min karriere at rejse hjem, eller skulle jeg være blevet i AGF? Nogle gange tænker jeg, at jeg skulle have opnået mere i AGF”.

 

Sydafrikansk landsholdsspiller

Da Josta Dladla ankom til AGF, var det med to landskampe for Sydafrika i bagagen. I alt endte Dladla med at få spilletid i seks A-landskampe.

Når den tidligere AGF-spiller ser tilbage på sin landsholdskarriere, er det med blandede følelser.

“At spille for Sydafrika og repræsentere dit land, er jo alle børn og unges drøm. Jeg havde aldrig troet det skulle ske for mig. Men alligevel er jeg ked af at det ikke blev til mere.”

”Det gik godt i AGF og jeg kan huske formanden for AGF, i sin tid sagde til mig – Hvorfor bliver du ikke udtaget til landsholdet?”

”De burde udtage dig. Skal vi invitere dem herop, så de kan se dig spille?”

”Og det endte også med at jeg blev udtaget til landsholdet da jeg spillede i AGF”.

 

Tiden i AGF var fyldt med afgørende og vigtige kampe. Holdet fra Aarhus balancerede på kanten af nedrykning. På et tidspunkt tog Josta Dladla en stor beslutning til fordel for AGF.

”Og så kan jeg huske engang hvor vi skulle møde England, samtidig med at vi kæmpede for at undgå nedrykning med AGF. Så jeg besluttede at blive i AGF og hjælpe holdet, i stedet for at tage med landsholdet”.

”Vi havde en vigtig kamp i AGF, som faldt sammen med landskampen. Så jeg valgte at blive i Aarhus og vi vandt også den meget vigtige kamp kan jeg huske”. 

 

Selvom Josta Dladla var professionel i udlandet og senere spillede for to af de største og mest succesrige klubber i hjemlandet, slog han aldrig igennem som landsholdsspiller. Dladlas tanker om landsholdstiden får ham bl.a. til at nævne et fravalg til en VM-slutrunde – Dladla fik ikke de kampe for landsholdet, som han følte sig berettiget til.

”Det var altid en ære for mig at blive udtaget til landskamp, men jeg blev ikke brugt som jeg ønskede. Jeg sad meget på bænken, selvom jeg synes jeg var den bedste kantspiller på landsholdet dengang. Jeg var den bedste højre kantspiller i Sydafrika dengang, men jeg følte ikke at jeg fik en fair chance”.

”Men det var altid en ære at blive udtaget og være en del af landsholdet, uanset hvordan det gik. Men det var lidt hårdt ikke at spille så meget og jeg blev også fravalgt til VM-slutrunden dengang”.

 

Sociale medier forbinder stadig Dladla og AGF

Da Josta Dladla spillede i AGF, var det en af de tider hvor cheftræneren blev udskiftet hyppigt. Dladla nåede at have Hans Petersen, Poul Hansen og Søren Åkeby som cheftræner i sine to år i Aarhus.

På spillersiden, nåede Dladla blandt andet at spille sammen med spillere som Leon Andreasen, Peter Graulund, Morten ”Duncan” Rasmussen, Brian Steen Nielsen og Bojan Djordjic.

Selvom det snart er 20 år siden at Dladla forlod Danmark, har han stadig en vis kontakt med folk fra dengang – takket være de sociale medier.

”Jeg har stadig lidt kontakt med nogle af de spillere fra dengang. På Instagram har jeg blandt andet kontakt med Bojan Djordjic”.

 

Uden for banen knyttede Dladla også værdifulde venskaber, og dem har Dladla stadig. Til morethanaclub fortæller Dladla at han faktisk har været på ferie i Danmark flere gange siden han rejste hjem i 2004.

”Jeg har også kontakt med et par stykker, som passede på mig i Danmark i sin tid. Og dem besøger jeg stadig. Så jeg er i Danmark en gang imellem, særligt om sommeren og så et par uger ad gangen. Jeg er dog meget stille omkring det, når jeg er i Danmark. Jeg fortæller det ikke til nogen. Men Danmark vil altid være et hjem for mig”.

 

Tiden i AGF har gjort stort indtryk på Josta Dladla. Selv knap 20 år efter at have forladt klubben, følger Dladla stadig klubben. Men når man bor i Sydafrika, foregår det mest på afstand, hvor de sociale medier er en stor hjælp.

“Ja jeg følger stadig klubben. Vi følger hinanden på Instagram, så jeg kan følge lidt med i hvad der sker i klubben. Det er ikke længe siden at jeg kunne se, at AGF markerede min debut for klubben.

 

Selvom det er længe siden at Josta Dladla spillede i AGF, huskes han stadig af mange fans. Det mærker Dladla også på de sociale medier, hvilket sydafrikaneren er meget taknemlig for.

”Og jeg ser at folk stadig hylder mig, her næsten 20 år efter at jeg spillede i klubben. Så på den måde følger jeg stadig klubben og det er jeg meget taknemlig for. På et tidspunkt så jeg også at jeg var på et hold, med de 11 bedste udenlandske spillere, som AGF har haft. Det var meget specielt for mig at se mit navn på sådan et hold”.

 

At ”loyaliteten den varer evigt”, mærker Josta Dladla også, når han stadig modtager beskeder på Twitter, Instagram etc. Det er tydeligt at mærke taknemligheden hos den tidligere AGF-spiller.

”Jeg kom til AGF som ukendt udlænding, men forlod klubben med mange fans. Jeg modtager stadig beskeder fra AGF-fans, som fortæller at de så mig spille da de var børn og nu er de selv blevet forældre”.

”De skriver bl.a. at de elskede at se mig spille i AGF og de spørger om hvorfor jeg forlod klubben. Så selvom det er længe siden, så går det direkte i hjertet, når jeg ser den loyalitet fra AGF-fansene”.

 

Vandt trofæer – fortryder én ting

Josta Dladla har tidligere kredset om emnet. Afskeden med AGF. Hvad kunne det være endt med hvis han ikke havde forladt ”De Hviie”? Da Dladla forlod AGF, var han i midt 20’erne og med verden for sine fødder.

Derfor er det da også afskeden med Danmark og AGF, som nager Josta Dladla mest, når han ser tilbage på karrieren.

”Når jeg ser tilbage på min karriere, hvor jeg kom tilbage til Sydafrika og vandt en masse trofæer. At jeg dominerede på min position i en lang periode. At jeg voksede som spiller og forstod spillet bedre og at jeg havde lært en masse af at være i Europa”.

 ”Men at jeg tog den beslutning at tage hjem til Sydafrika. Jeg ville ønske at nogen havde sagt til mig at jeg bare skulle tage på to ugers ferie i Sydafrika i stedet for. Det er nok dén ene ting som jeg fortryder. At jeg forlod AGF i så ung en alder og i stedet tog hjem til Sundowns”.

”Selvfølgelig var det stort at vinde trofæer og mesterskaber i mit hjemland. Men jeg tror jeg kunne have efterladt mig endnu større spor, hvis jeg var blevet i AGF og Danmark”.

 

Fan-hilsen

Inden interviewet med Josta Dladla sluttede, ville han gerne sende en stor hilsen til AGF-fansene, som stadig har en stor plads i hjertet, hos den tidligere kreatør.

”Min besked til alle AGF-fansene er, at jeg savner jer. Jeg savner jer meget. Alt den kærlighed jeg fik som ung, da jeg var i klubben, betød virkelig meget for mig. Jeg forlod mit hjemland og tog til Danmark, hvor jeg smeltede nogle fodboldhjerter, og alle tog så godt imod mig”.

”I satte pris på de ting, som jeg gjorde. Og I hylder mig stadig i dag. Klubben og støtten vil altid være i mit hjerte. I rørte mit hjerte i en ung alder og gør det stadig i dag. Og jeg savner jer virkelig”.

 

Fik du ikke læst de første afsnit med Erik Rasmussen:

En bid af AGF-historien med… Erik Rasmussen del 1: Da guldaspiranterne rykkede ned

En bid af AGF-historien med… Erik Rasmussen del 2: Om nedturen i 2010, bogudgivelse, Stig Tøfting og meget andet.

En bid af AGF-historien vender tilbage med nye afsnit inden længe.

 

#KSDH

Få notifikation
Notifikation ved
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments