De glemte AGF-talenter: Marcus ”Hulk” Solberg og det manglende AGF-gennembrud – Hvorfor gik det som det gik?

0
© agf.dk

Af Rasmus Thomsen

Husker du Marcus Solberg, også kaldet ”Hulk”? Han kom til AGF i 2009 som U14-spiller, som en del af årgang 95. Kort efter at være fyldt 18 år, blev det til Superliga-debut i forårssæsonen 2013. Men gennembruddet i AGF udeblev. 

”Marcus er et stort talent, som vi tror og håber på, kan gå hele vejen til Superliga-holdet. Han har været inde i en fantastisk udvikling, og derfor har vi gerne villet forlænge, så vi igen har ham på kontrakt tre år frem. Han har de forudsætninger, som en angriber skal have. Han har målnæse og styrke, og så har han den rigtige mentalitet”.

”Han har hele tiden fokus på at blive bedre. Det er også en vigtig grund til, at vi tror på ham. Og vi kan allerede mærke, at der er interesse for ham. Det er helt naturligt, når man ser på, hvor godt han har spillet på U17-landsholdet”.

Sådan lød ordene fra daværende sportschef i AGF, Brian Steen Nielsen, da AGF tilbage i 2012 lavede en 3-årig kontrakt med det 17-årige stortalent Marcus ”Hulk” Solberg.

I dag er Marcus Solberg 25 år gammel. På grund af skader måtte Solberg indstille sin karriere i sommer. En karriere der begyndte som et stort talent i AGF, men som endte alt for tidligt.

”Jeg har desværre været nødt til at indstille karrieren pga. en skade i anklen, som jeg har døjet med i over 2 år, og desværre ikke kommer til at blive bedre. Det er selvfølgelig sindssygt hårdt, at det nu er slut”

Efter 14 kampe for AGF, forlod Marcus Solberg klubben i sommeren 2015. Men hvorfor lykkedes det ikke at slå igennem i AGF?

Morethanaclub har taget en snak med Marcus Solberg, om blandt andet dét spørgsmål.

 

Ingen kontraktforlængelse og det grønne kælenavn

På trods af de rosende ord fra sportschefen i 2012, og en ny treårig kontrakt, blev det aldrig til et AGF-gennembrud for Marcus Solberg.

Da kontrakten udløb i sommeren 2015, blev den ikke forlænget. Og dermed endte tiden i AGF for Solberg, der ellers var udråbt som et meget stort talent, med adskillige U-landskampe og mål til følge.

Flere gange var Solberg da også blevet sammenlignet med et tidligere AGF-stortalent – Morten ”Duncan” Rasmussen. Men historien om ”Hulk”, skulle blive anderledes end historien om ”Duncan”.

Marcus Solberg skiftede til AGF fra Hjortshøj/Egå. Og som Aarhus-dreng var det en drøm, der gik i opfyldelse at skifte til AGF.

”Ja, jeg skiftede lige inden jeg fyldte 14 år. Jeg var med til talenttræf godt et år tidligere, og trænede efterfølgende med ca. 2 gange om ugen, inden jeg skiftede permanent”

“Det var stort at komme ind til AGF i den alder, det var det man gik og drømte om”

 

Kort efter ankomsten til AGF, fik Marcus Solberg sit kælenavn ”Hulk”. Det var en ungdomstræner i AGF, der var manden bag det særprægede tilnavn, der stammer fra en stor og veltrænet tegneseriefigur.

”Jeg fik allerede kælenavnet som U15 spiller, og det var min daværende træner, der gav mig det under et intervalspil, hvor jeg scorede masser af mål, brugte fysikken godt og blev grøn haha”

 

Debut i Superligaen som 18-årig og “Duncan”-sammenligning

At en ung talentfuld angriber, med et genkendeligt kælenavn, blev en del af førsteholdstruppen i AGF, fik mange fans til at drømme sig tilbage til sidste gang det skete.

Dengang var angriberens navn Morten Rasmussen, med kælenavnet ”Duncan”. Så hvordan var det for unge Marcus Solberg med sådan et kælenavn?

”Det blev rimelig hurtigt en stor del af min fodbold personlighed, og jeg synes egentlig også det passede fint til min spillestil, så jeg havde bestemt ikke noget imod det”

 

Udover målnæsen og fysikken, havde Solberg og Rasmussen også et kælenavn til fælles. Og sammenligningen mellem de to, var noget som Solberg hørte flere gange.

”Ja, det hørte jeg en del til. Det var selvfølgelig kæmpestort at blive sammenlignet med ham, og jeg tog det som et stort skulderklap hver gang folk nævnte det”

 

Som bare 17-årig blev Solberg indlemmet i AGF’s Superliga-trup. Dengang hed cheftræneren Peter Sørensen og AGF endte sæsonen på 7. pladsen.

I Solbergs debutsæson var Peter Graulund og Søren Larsen blandt konkurrenterne i front. Spillere som Jens Jønsson, Casper Sloth, Kasper Povlsen og Martin Jørgensen var også en del af holdet dengang.

Marcus Solberg husker tilbage på en fed tid, som ung spiller i AGF.

”Det var sindssygt fedt som ung at komme op og spille med så mange store profiler. Jeg lærte rigtig meget af dem, både på og uden for banen”

 

På trods af svingende resultater på grønsværen, var det et AGF-hold fyldt med stortalenter og rutinerede kræfter på holdet og flere spillere havde A-landskampe på CV’et.

Og særligt to af de mest rutinerede spillere, gjorde indtryk på teenageren fra Hjortshøj/Egå.

”Der var rigtig mange, der gjorde et stort indtryk på mig, men jeg vil især fremhæve Martin Jørgensen og Søren Larsen. De var begge virkelig gode til at lære fra sig og gav mig rigtig god støtte både i de gode og svære perioder”

 

Blev ikke påvirket af “ekstremt stort pres”

I mange år har man hørt om det store pres, der følger med når man spiller i AGF. Et pres som medier, fans og byen er med til at skabe. Et pres der følger med, når man er i en storklub i Danmarks næststørste by.

Af og til har medier kørt historier om, at unge spillere ikke slår igennem i AGF, på grund af det store pres der følger med i klubben. Marcus Solberg var en af de unge AGF-spillere, der slap igennem nåleøjet til førsteholdet. Og Solberg vendte det store pres fra omverdenen til noget positivt.

”Der var selvfølgelig et ekstremt stort pres fra både medierne og omverdenen, men det var ikke noget der påvirkede mig specielt meget dengang. Jeg tog det rimelig positivt, da det jo måtte betyde, at jeg havde noget at byde på”

 

Solberg endte med at spille 14 kampe for AGF. Mål-kontoen blev aldrig oprettet. Selvom Solberg havde været vant til at score mål på samlebånd som ungdomsspiller, både i klubben og for diverse u-landshold, endte det uden mål som AGF-seniorspiller.

Inden debuten i de voksnes rækker, havde det unge angrebstalent bl.a. leveret hele 14 mål i 17 kampe for AGF’s hold i U17-ligaen.

I Samme periode scorede Solberg 7 mål i 11 U17-landskampe. I succes-perioden på U17-holdet i AGF, bar Solberg også anførerbindet.

 

Hvorfor blev det aldrig til gennembrud i AGF?

Efter tiden i AGF, skiftede Marcus Solberg til Silkeborg IF. Senere kom han også forbi islandsk fodbold og et lejeophold i Thisted FC, inden karrieren sluttede alt for tidligt i Vendsyssel FF.

Tidlig Superliga-debut, lang kontrakt, masser af mål for u-hold og u-landshold. Marcus Solberg var et stort talent i AGF. Men desværre gik det ikke som håbet for AGF og Solberg.

Men hvorfor lykkedes det ikke for Marcus Solberg at slå igennem i AGF? Et stort og svært spørgsmål, som ingen kender svaret på. Solberg forsøger dog at give et bud på nogle af de ting, der kan have været årsager til det manglende gennembrud i AGF.

”Det er et svært spørgsmål at svare på og noget jeg selvfølgelig har tænkt meget over. Der var jo en masse ting, der spillede ind, både held, dygtighed, timing osv. Det var en meget svær periode for holdet og klubben, hvor der også skete store ændringer i truppen, og hele organisationen omkring AGF”

“Det var derfor som ungt talent selvfølgelig også en rigtig svær periode at få sit gennembrud i. Jeg var også del skadet i min senior tid i AGF, og det gjorde, at min udvikling og det momentum jeg forsøgte at bygge op, hele tiden blev afbrudt og sat tilbage”

“Så mit bedste bud er umiddelbart lidt en blanding af det hele”

 

Følger stadig AGF

I dag er 25-årige Marcus Solberg desværre ikke aktiv mere. Skader har ødelagt karrieren, inden den for alvor fik lov at begynde.

Solberg følger stadig klubben, der gav ham en masser gode oplevelser og debut i Superligaen.

”Jeg har fulgt AGF tæt siden jeg forlod dem, og gør det stadig. Jeg er virkelig glad for, at klubben endelig er på rette vej, og jeg har stor respekt for dem, der har været med til at flytte klubben i den rigtige retning, og så er det en fornøjelse at følge alle de unge”

 

Når Solberg i dag skal se tilbage på tiden som ung i AGF, er det en masse gode ting der pryder hukommelsen. Solberg fortryder intet og husker særligt tilbage på den fantastiske opbakning i Aarhus.

”Nej, jeg husker det primært som en fantastisk og lærerig periode”

”Jeg tænker tilbage på nogle fantastiske år, med en masse kæmpestore oplevelser. Især min debut på Aarhus stadion, fansenes store opbakning og den måde de tog imod mig, står meget klart i erindringen”

 

Vi ønsker Marcus Solberg alt godt fremover.

I næste afsnit af ”De glemte AGF-talenter”, kan du læse om den nuværende Viborg FF spiller Frans Dhia Putros.

Her fortæller Putros bl.a. om tiden som AGF-ungdomsspiller, Superliga-debut, det manglende gennembrud og karrieren efter AGF-tiden.

Få notifikation
Notifikation ved
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments