Davids taktiske værksted: Formationen, prespillet og de vigtige midtbanespillere

2
© Allan S Voss/Sportsphotos.dk ©

Af Mattias Sundroos

Vi har nørdet taktik med David, så I her kan blive klogere på presspillet, formationen og vigtigheden af de centrale midtbanespillere.

Spoller man tiden blot lidt over en måned tilbage, så var vi mange i Aarhus og det ganske land, der nærmest ikke kunne få armene ned over den start, man havde fået i AGF. Efter tre runder hed det 7 point, hvor vi var blevet forkælet med to 4-2 sejre hjemme på Ceres Park, og et flot tilkæmpet point i Randers med en mand i undertal i nærmest samtlige 90 minutter.

På daværende tidspunkt så Mortensen ustoppelig ud, Tingager var et livsfarligt våben på dødboldene og Patrick Olsen lignede for alvor den brik, man netop stod og manglede for at give omstillingsspillet den sidste ønskede dimension.

Den dag i dag ligger man stadig nr. 5 med sølle 2 point op til førstepladsen, så vi har ikke været vidne til et kæmpe knæk i formkurven, som man tidligere i AGF har oplevet så grumsomt. Tværtimod. Dog er det svært som både “objektiv” journalist og tilhænger af AGF ikke at lade sig bekymre en smule over øjebliksbillederne.

De seneste fire kampe har budt på en pligtsejr hjemme over AC Horsens, hvor man sågar også var en mand i overtal i en halvtimes tid. To 1-1 resulater i henholdvis Aalborg og Haderslev, i meget lige kampe, hvor man især så skrøbelige ud på omstillingerne og havde svært ved at blive for alvor farlige offenstivt. Derudover, så fik man et 1-0 nederlag til FCK, i en tæt kamp, hvor fokus var mere på det fysiske- og psykologiske spil end det der foregik med den lille runde. Fælles for SønderjyskE-kampen og FCK-kampen var især de store problemer med at skabe chancer, dog er det ikke noget, vi skal bekymre os for meget om, hvis man spørger cheftræner David Nielsen:

“Vores modstandere har været den primære årsag til de manglende chancer. Det har været stærke modstandere med et stort fokus på at forsvare. FCK var stærke på individuelt niveau og SønderjyskE gik all-in på at forsvare sig, så derfor har det været så svært at komme til chancer”

 

Da vi fra MTAC var tilstede på Fredensvang i torsdags, var det da heller ikke fordi, at der var meget bekymring at spore, hverken på spillere og trænere. Humøret var højt, gejsten stor og selvtilliden nærmest ukuelig. Dette var også noget, vi spurgte David ind til, hvortil han svarede, at de efterhånden er ved at have en trup, der er så stærk en enhed og et fællesskab, at der skal mere til, for at de mister troen på tingene. Hvilket jo alt andet lige, er en betryggende ting at høre som tilhænger.

 

David – Meget mere end bare en motivator 

Selvom David ikke er bange for at skyde brystet frem og tage ansvaret på skuldrene, så kan man stadig godt mærke hans jyske oprindelse i ydmygheden omkring, det han har været med til at skabe. Mange fodboldeksperter roser især David for hans enorme evner som motivator, og ude fra set er der da heller ingen tvivl om hans betydning for den stemning, der er i truppen lige nu.

Det er dog ikke noget, David vil tage alt æren for selv:

“Jeg tror, at alle de individer, der er her, har haft en stor medvirken til, at stemningen er som den er. Det der er afgørende, er at man får de rigtige personer ind og at folk har deres roller, og at alle føler sig vigtige. Der er mange facetter i det, som har en stor indflydelse. Men vi er ved at have skabt noget i fællesskab, som er fedt at være en del af” 

 

Man skulle da også nærmest tro, at sponsoren på ryggen af træningssættet skulle have betalt David for, hvad der nok er hans mest brugte ord, nemlig Power, men der ligger større taktiske overvejelser bag lige netop det ord. Vi bad nemlig David forklarer os lidt mere om de tanker, der ligger bag den spillestil, vi ser fra AGF i denne sæson og det udtryk David forlanger. Og her var især en ting vigtig for David at forklare os:

“Vi er ikke et hold, der bare giver bolden væk længere, vi er ikke et hold, der bare stiller os ned. Det er en stor fejl, at tro det” 

 

Vi bragte ellers her på siden, i en af vores optakter, tal på hvor stærke AGF er i de kampe, hvor man har mindst boldbesiddelse. Dog forklarede David os, at det ikke er et spørgsmål om at have bolden eller ej, men i stedet et spørgsmål om hvor og hvornår modstanderne har bolden:

“Jamen, det handler ikke så meget om det (Red. boldbesiddelsen), det handler mere om, hvorhenne det er på banen. Vi har et højt pres og det er også derfor, at mange af de chancer, vi får imod os nu, er nogle, hvor modstanderne formår at blive alene med spillerne nede bagved.”

“Jeg synes, at vi holder modstanderne fint fra chancer, men det er klart, at vores pres er der, hvor vi har flyttet os mest. Hvis du ser på, hvor vi pressede henne før og nu, så vil heat-mappen se helt anderledes ud. Vi er meget mere engageret på modstanderens halvdel i vores pres. Det er klart, at efterhånden, som man så bliver spillet forbi, hvis det lykkes for vores modstandere, så sænker man jo presset en linje til og en linje til, så det er nok det defensiv indtryk vi nogle gange kan give, men vi stiller os ikke bare ned.”

 

Derfor er ordet Power altafgørende for måden, man spiller på i AGF lige nu. Det kræver dedikation og koordination at udføre et højt pres, som man jo ønsker, hvilket ifølge David, lige netop er et offensivt udtryk. Dog er man også nødt til at respektere modstandernes styrker, hvilket er årsagen til, at man må tilpasse preslinjen og eventuelt rykke presset længere tilbage på banen, da det heller ikke skal blive tenniscifre i alle kampe for AGF i år.

 

Formationen er altafgørende 

Vi forsøgte dog alligevel at holde David lidt op på de manglende chancer, man har skabt på det seneste, da det jo ikke udelukkende kan være pga. modstanderne. Vi spurgte derfor David ind til, hvorfor man f.eks. ikke forsøger at ændre formationen og eventuelt bruge en offensiv midt i stedet for den defensive, man har nu.

I vores optik måtte sådan en formationsændring jo kunne skabe et mere offensivt udtryk og måske også mere kreativitet på den sidste tredjedel. Dog forklarede David os, at det faktisk ville være en misforståelse:

“Hvis vi spillede med en bag Patrick, så ville vi faktisk blive endnu lavere i vores pres, da vi har to 8’er, altså de to centrale midtbanespiller, der ligger foran Poulsen, som fylder det rum, hvor 10’eren eller den offensive midt normalt ville ligge.”

“Vores måde er faktisk den offensive måde at gøre det på. Vi bliver mere defensive, hvis vi ligger en 10’er ind, for så ville det sende vores to 8’er længere tilbage for at få kontrollen. Så vi har faktisk to i stedet for en fremme kan man sige. Vi har jo spillet med en 10’er før, dengang med Sana, men der stod vi så langt tilbage, så det betyder bare, at vi nu istedet for har to spillere, der kan gøre det 10’eren normalt gør, på hver sin side af Patrick.”

 

Vi kunne dog ikke lade være med at spørge indtil, om David fastholdelse af formationen ikke også skyldes, at man jo har solgt de spillere, som Tobias Sana, som normalt kan spille den offensive midtbane.

Her var David dog igen uenig:

“Nej, vi har jo både Bror og Albert, som ville passe fint ind der, men det handler mere om, hvor vigtige vores 8’ere er i vores pres.” 

Derfor understrege David, hvor vigtigt det har været for AGF lige netop at få en type som Patrick Olsen ind, men også at man råder over dygtige, men også meget forskellige typer i Benjamin Hvidt og Bror Blume, da det i stor grad er midtbanekonstellation, der så bliver Davids værktøj til at bestemme det udtryk, man har til den enkelte kamp.

Har I kommentarer til Davids taktiske overvejelser eller noget I er uenige i, så lad os endelig høre det i kommentarfeltet. Det kunne være, at vi sågar i fællesskab kan blive ved med at stille de spørgsmål, der gør os klogere på, hvad der egentlig foregår ude på Fredensvang.

Få notifikation
Notifikation ved
2 Comments
mest bedømte
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Prinz
2 måneder siden

@adm.: kan ikke benytte replikboksen på IOS. Bare så I ved det. Kommer med fejlmedd.: Hov… Fejl 404
Den side du leder efter eksisterer desværre ikke.