Comebacket mod Brøndby: En lektion i løbearbejde og intensitet

0
© Nicklas Jacobsen - JacobsenPhotography

Lukas Voergaard Jepsen

Anden halvdel af sæsonen nærmer sig nu med hastige skridt. Endnu en testkamp er spillet, denne gang vundet, men er holdet klar når det om cirka en uge går løs med to kampe på bare fem dage.

Træningskamp – resultatet er lige meget, ikke? Næh du, ikke denne gang!

I langt størstedelen af træningskampe betyder resultatet meget lidt. Første testkamp, 2-2 mod Viborg var resultatmæssigt skuffende, men spillet, specielt i anden halvleg var så meget bedre end første, og det lykkedes De Hviie at indhente Viborgs tomålsføring, hvilket unægtelig efterlader et godt indtryk.

Så vælger vi at springe let og elegant hen over 2-0 nederlaget til FC Midtjylland, da det var noget af en spøjs kamp, spillet på Fredensvang nærmest uden nogle former for mediedækning. Dog kunne vores tilstedeværende folk berette om en kamp, hvor AGF var bedst i første halvleg, da de to “førstehold” blev testet af, hvorimod FCM’s bredde bare viste sig stærkere i anden halvleg.

Lørdagens kamp mod Brøndby IF kan på mange måder sammenlignes med den tidligere nævnte Viborg-kamp. Modstanderen er bedst i første halvleg, spiller, tænker og handler hurtigere på banen end aarhusianerne, og for det ikke skal være løgn, så blev Viborgs første mål scoret i 29. minut, og Brøndbys eneste i 30. Hmm…

Ligeledes havde de to kampe tilfældes at modstanderen i første halvleg, havde for nemt ved at skabe plads. Huller opstod for tit mellem midtbane og backkæde, og det blev udnyttet.

Her skal de siges at Brøndby, om end de kun formåede at score et mål, spillede en virkelig, virkelig god første halvleg. Cheftræner Niels Frederiksen havde stillet sit hold op i en 3-5-2, og hele første halvleg igennem var det grund til konstant utryghed i GF forsvaret.

Selvom det nok er de færreste der læser det her der har lyst til at bruge længere tid på Brøndby, bliver vi alligevel nødt til det. Ikke mindst fordi Brøndbys flotte spil er en af det helt store grunde til, hvorfor dette var så opløftende en sejr, set med GF-briller.

Det ville nok være voldsomt at kalde Brøndbys opstilling for en genistreg, mest af alt fordi Brøndby i denne sæson har spillet meget med tre i bagerste kæde. Men ikke desto mindre, Frederiksen har på det sidste skiftet mellem en 3-4-3 og en 3-5-2, hvor valget i lørdags faldt på sidstnævnte. Og det var godt valgt.

Brøndby midtbanen, besat af intet mindre end fem spillere, viste sig at være stærkere end GF’s tre midtbanespillere – fodbold er ikke nødvendigvis raketvidenskab – men ikke desto mindre, Brøndby havde overtaget i første halvleg.

De udnyttede pladsen virkelig godt, og var i kraft af deres numeriske overtag på midtbanen, var der altid en Brøndbyspiller mere, end GF-midtbanen kunne håndtere. Samtidig gav formationen mulighed for overtag på kanterne, og i første halvleg, var Brøndby virkelig dygtige til at få skiftet spillet, mellem midtbane og kant.

Det var også således at første halvlegs eneste mål opstod. Opspil i Brøndbys højre side, man finder den ekstra mand på midtbanen der trækker ud og tilbyder sig. Dette resulterer i en et-to mellem kant og midtbane, og før man har set sig om, er Morten Frendrup løbet i dybden på en stikning, og sætter den køligt ind ved nærmeste stolpe, fra en ellers meget skarp vinkel.

Den slags spil vær der meget af, GF-midtbanen blev ofte fanget i ingenmandsland, når Brøndby var i stand til at samle spillet i en sidde af banen med fire midtbanespillere, og stadig have en mand der stod fri på modsatte side. Det er heller ikke tilfældigt at Brøndby havde et usædvanligt højt antal afslutninger fra kanten af feltet i første halvleg. De fandt bare pladsen på midtbanen.

Jeg sad i mit stille sind og var ret sikker på, at Frendrups mål ikke skulle blive gæsternes eneste, men heldigvis fik De Hviie kæmpet sig til halvleg – Og nu bliver det sjovt!

Den engelske topangriber Jamie Vardy fra Leicester City i Premier League, er udover sin fantastiske evner som fodboldspiller, kendt for at drikke tre dåser Red Bull-energidrik og en dobbelt espresso på kampdage – hvorfor er det relevant? Det er det heller ikke, men man skulle tro at David Nielsen har en kæmpe gryde med dobbelt espresso og Red Bull i omklædningsrummet, som han tvinger i halsen på spillerne i pausen.

For udtrykket var helt, helt anderledes i anden halvleg, og det er her det bliver virkelig interessant. Presset på Brøndbys boldspillere var i en helt anden liga end i første halvleg. De gule gæster fik ikke nær så lang tid på bolden, og rummene de før havde boldred sig i, var derfor så meget mindre.

Vi sad i halvlegen og diskutere i medieområdet, om ikke David Nielsen var nødt til at skifte formation. Måske en 4-4-2 eller 4-4-1-1, hvert fald noget der gav mere tyngde på midtbanen. Det var der tydeligvis ikke brug for.

Hvordan det kan lade sig gøre, på en 15-minutters snak, fuldstændig at eliminere et så tydeligt taktisk overtag, udelukkende ved hjælp hårdt arbejde, ved kun David Nielsen. Derfor spurgte vi ham selvfølgelig også om dette efter kampen.

”Vi fik justeret, vi fik flyttet vores ben hurtigere og fik bedre timing i vores pres. Vi manglede den intensitet i starten af kampen … Vi skulle ind og løbe noget mere,”

 

Lige så imponerende som den totalt ændrede tilgang til anden halvleg, var det da David Nielsen skiftede næsten hele holdet ud kort efter første GF-scoring.

Det betød at hvad der i høj grad havde været et bud på start 11’er mod Vejle den 2. februar, blev erstattet af næsten udelukkende unge spillere, med undtagelse af Alex Gersbach og Milan Jevtovich.

De unge spillere formåede at holde den samme intensitet, det samme pres, mod et Brøndby-hold, der på dette tidspunkt stadig stillede med et meget stærkt hold. Noget cheftræner Nielsen også lagde vægt på efter kampen.

”Det var virkelig godt. Virkelig stærkt. Jeg synes taktisk sad de lige i skabet. Stor cadeau de unge spillere for at gå ind og levere på det niveau der. Det var stærkt at gå ind og bevare vores udtryk med så mange unge spillere. Der er ingen tvivl om at de har hørt efter på træningsbanen. Brøndby havde et rigtig stærkt hold på banen hele kampen igennem,”

 

Ikke nok med at de unge spillere kunne holde tempoet, så formåede, hvad jeg tillader mig at kalde ”b-holdet” også at score det afgørende mål til 2-1.

Her kommer Jevtovich ind i billedet. Det har til tider været svært serberen at få spilletid, og nå det niveau både han og David Nielsen sigter efter, men på godt 35 minutter lykkedes det den 25-årige kantspiller er gøre sig selv til en stærk kandidat til kampens spiller. Hele ”b-holdet” gjorde det virkelig godt, men Jevtovich var samlingspunktet, og da han i 83. minut scorede hvad der må være et af hans bedste mål i meget lang tid, cementerede han sin indsats, som en af kampens klart bedste.

Ligeledes sendes der herfra en guldstjerne afsted mod Gift Links, der med sin kanon af et udlignende mål satte en fed streg under, at han for alvor er ved at finde både spil- og målformen.

Man kunne nemt fremhæve flere præstationer, specielt fra anden halvleg hvor de unge i den grad gjorde sig positivt bemærkede, men så ville vi aldrig blive færdige. I stedet må fokus efter kampen, og det man tager med sig videre, være to konklusioner.

Et: GF’s fremtid ser overordentligt lys ud, med tanke på at så unge spillere i 20-25 minutter kan spille på samme niveau som starterne. Noget der vidner om en stor spillemæssig samhørighed i truppen.

To: En træningskamp er ikke et solidt fundament at bygge konklusioner på, men at holdet på den måde kan vende momentum i en kamp, hvor modstanderen i høj grad har haft en taktisk overhånd, er ekstremt positivt. Jeg må derfor nævne det en sidste gang, og som afslutning; Hvis GF fremover kan vende kampe, uden at skulle gå på kompromis med foretrukne taktik og spillestil, så er man et rigtig, rigtig fint sted.

 

 

 

 

 

Få notifikation
Notifikation ved
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments