AGFs bedste bedrifter gennem tiden

0

Dansk fodbold ender ofte i en snak om Brøndby og FCK København. De to hold har delt utallige titler mellem sig og udmærker sig også for nogle af dansk fodbolds flotteste resultater i internationalt regi. Men der er også sket ting og sager i mange af de danske klubber, herunder især i AGF. Selvom Aarhus-klubben ikke har noteret sig for samme bedrifter som de to københavner-klubber, så er det alligevel blevet til en hel del mindeværdige øjeblikke på grønsværen gennem årene. Vi kaster her et blik på vigtigste af slagsen, som på den ene eller den anden måde har skrevet sig ind i historiebøgerne for gamle, såvel som yngre AGF-supportere gennem tiden.

Kaskader af mindeværdige øjeblikke i 1950’erne

Man har ikke set meget til AGF på topplan i dansk fodbold gennem de sidste 60 år, men skruer vi tiden 70 år tilbage til en tid, længe før store TV-transmissioner, online betting og VAR, så var AGF ikke blot med helt fremme i feltet, man var ganske enkelt altdominerende. I perioden fra 1954 til 1960 vandt AGF ikke færre end 4 mesterskaber på 6 år. 3 af dem kom endda lige efter hinanden fra 1954 til 1957. Man så sig ikke tilbage i denne periode, og man gav reelt baghjul til alt, hvad der kunne krybe og gå i løbet af de tre år. Det var blandt andet med fodboldklenodiet, ungarske Geza Toldi besat på trænerposten. Udover de fire mesterskaber nappede AGF også 5 pokaltitler i perioden, så dominansen var total.

Tilbage på landkortet i 1986 med stil

Efter de vilde år i slutningen af 1950’erne løb AGF ind i en voldsom tørke, der faktisk kortvarigt sendte holdet ned i den næstbedste række. Og der skulle faktisk gå næsten 30 år, før AGF igen blandede sig i den absolutte top i dansk fodbold. 86-sæsonen blev den endegyldige forløsning og bar præg af et hold med flere kæmpe profiler som eksempelvis John Stampe, Flemming Povlsen og Jan Bartram. AGF var så suveræne det år, at man faktisk hev mesterskabet i land hele 5 runder før sæsonafslutningen. Og præcist som i de gyldne år i 50’erne fulgte adskillige pokaltitler med i kølvandet. Pokalturneringen blev vundet i sæsonerne 86/87, 87/88 og 91/92.

Tæt på alt i 1996

Der skulle gå yderligere 10 år fra mesterskabet i 1986, før AGF igen blandede sig i toppen af dansk fodbold. ‘Så tæt på og alligevel så langt fra’ kan sagtens være overskriften på bogen om AGF i 1996. Holdets profiler hed nu Stig Tøfting (som også endte på AGFs All-star hold) samt den norske bomber Håvard Flo, og AGF var i den grad et af de suverænt bedste hold i Danmark på det tidspunkt. Desværre mistede man et vigtigt skridt i guldkampen i næstsidste spillerunde mod OB, hvilket banede vejen for, at Brøndby kunne overhale AGF indenom og nappe mesterskabet. Det piller dog stadig ikke ved det faktum, at AGF leverede en suveræn sæson med et fantastisk hold. Sølvmedaljerne blev trods alt vundet, og man tog guldet i pokalturneringen samme år med sejr over Brøndby. En sød hævn, der for mange AGF’ere står som en af de mest mindeværdige kampe længe.

Gyser mod AaB sikrer plads i Conference League

Den seneste store, mindeværdige kamp fandt sted for blot nogle uger siden. Efter en samlet 4. plads i medaljeslutspillet i sidste sæson, skulle AGF ud i en kvalifikationskamp til Conference League mod AaB, som sluttede øverst i nedrykningsslutspillet. AGF kom planmæssigt foran, men mistede pusten i løbet af kampen og så AaB vende opgøret med udligning i ordinær spilletid og 1-2 scoring i forlængelsen. Det lignede et skuffende nederlag og exit af europæisk fodbold lige indtil det allersidste minut, da Þorsteinsson fik udlignet i det 120. minut og dermed fik fremtvunget en straffesparkskonkurrence. Her havde AaB på ingen måde støvlerne skruet ordentligt på. AGF vandt overlegent med 3-1 og sikrede sig dermed deltagelse i den kommende sæsons Conference League.

AGF går en spændende fremtid i møde

Udover de mange fine bedrifter gennem årene, har AGF i den grad fået rettet op på den lidt slingrende kurs gennem de seneste år. Især sidste sæson med træner David Nielsen ved roret fik AGF løftet sig op på et helt nyt plan, der borger for en spændende fremtid. Det nye kampprogram for den kommende sæson er allerede på plads, og man har af naturlige årsager store forventninger til det kommende fodbold år i Aarhus. Formår man at bygge videre på sidste sæsons takter, så er der måske yderligere mindeværdige øjeblikke i støbeskeen.

Få notifikation
Notifikation ved
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments